Primul rezultat al protestului părinților: Încă 10 școli, deschise zilnic pentru toți elevii
Știri

Primul rezultat al protestului părinților: Încă 10 școli, deschise zilnic pentru toți elevii

Sursa foto: Suntparinte.md

Începând cu 3 septembrie, 10 școli dintre cele 88 care au început anul curent de studii în format mixt (cu prezența fizică și online) vor asigura zilnic prezența fizică a elevilor la ore. O parte dintre cele 10 școli vor organiza procesul educațional în două schimburi. În același timp, în unele cazuri, directorii au reevaluat spațiile școlare disponibile și au identificat soluții pentru ca toți elevii să poată veni la școală în siguranță.

În prezent, 78 dintre cele 1.240 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal activează în format mixt – online și cu prezența fizică a elevilor. Dintre acestea, 71 sunt din Chișinău, 3 – din Dondușeni, 3 – din municipiul Bălți și una – din Dubăsari.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a organizat o ședință de lucru cu șefii Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ), precum și cu mai mulți directori ai instituțiilor de învățământ care activează în baza modelelor mixte de studii. Acesta a menționat că Ministerul va lucra în continuare, împreună cu OLSDÎ, pentru a identifica cele mai bune soluții pentru asigurarea unui acces echitabil a tuturor copiilor la studii.

Amintim că, pe data de 1 septembrie, mai mulți părinți au protestat în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, potrivit căreia elevii trebuie să stea la o distanță de cel puțin 1 metru unul față de celălalt, în aceste condiții nefiind posibilă aflarea tuturor elevilor în clasă.

Participanții la protest au spus că scurtarea orelor sau învățarea pe ture offline-online îi obligă să renunțe la locul de muncă, întrucât sunt nevoiți să stea acasă, pentru a-și supraveghea copiii. Pe de altă parte, în condițiile în care părinții trebuie să meargă la serviciu, copiii sunt lăsați fără supraveghere sau expuși conținutului web necontrolat.

Ulterior, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, împreună cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco, au discutat cu reprezentanții Asociației Obștești „Părinți Solidari”. În următoarele două săptămâni, autoritățile urmează să identifice soluții, astfel încât toți elevii să meargă la școală.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.