„Pandemia este mai periculoasă decât un dulap care cade peste copil?”. Părinții cer revenirea la regimul obișnuit de studii
Știri

„Pandemia este mai periculoasă decât un dulap care cade peste copil?”. Părinții cer revenirea la regimul obișnuit de studii

Sursa foto: Suntparinte.md

Cu copiii de mână și echipați cu pancarte, mai mulți părinți au protestat astăzi în fața Guvernului. Aceștia sunt nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, potrivit căreia elevii trebuie să stea la o distanță de cel puțin 1 metru unul față de celălalt, în aceste condiții nefiind posibilă aflarea tuturor elevilor în clasă. Participanții la protest spun că scurtarea orelor sau învățarea pe ture offline-online îi obligă să renunțe la locul de muncă, întrucât sunt nevoiți să stea acasă, pentru a-și supraveghea copiii.

Pe de altă parte, în condițiile în care părinții trebuie să meargă la serviciu, copiii sunt lăsați fără supraveghere sau expuși conținutului web necontrolat. Elena Nofit este mamă a doi copii, dintre care unul – elev în clasa a II-a. Spune că, pe parcursul pandemiei, autoritățile au acordat puțin interes față de bunăstarea și dezvoltarea copiilor, deciziile adoptate fiind în detrimentul sănătății copiilor și familiilor acestor copii:

Atunci când toate instituțiile publice sunt deschise, nu școala este cel mai mare focar. Cine a măsurat impactul și siguranța copilului care se află singur acasă sau oare infecția/pandemia este mai periculoasă decât un dulap care cade peste copil? Sau căderile peste geam, sau copiii lăsați nesupravegheați sunt mai puțin expuși pericolului? Înțelegem că e o problemă mare și că ea trebuie să fie soluționată, numai nu în detrimentul altor probleme”.

Totodată, Elena Nofit și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu familiile în care lucrează un singur membru al familiei:

Fiecare a doua mamă care are copil în clasa I, a II-a sau a III-a este șomeră. Într-un an și jumătate, autoritățile nu au vorbit despre asta, nimeni nu și-a pus întrebarea cum rezistă aceste familii în care copiii sunt crescuți de un singur părinte, de un bunel sau de o rudă apropiată, despre familiile care au mai mulți copii și nu au spațiu sau gadgeturi ca să participe toți la lecțiile online”.

Măsurile aprobate de CNESP încalcă dreptul copiilor la educație de calitate, în contextul în care procesul de educație online sau mixt nu asigură rezultatele planificate, susține un tată, participant la protest. Fiind și pedagog, a explicat că sintagma „studii/învățământ online” nu există în practica pedagogică:

„Cu un an în urmă știam, teoretic, că nu există învățământ online. Peste un an, ca părinte cu un copil de clasele primare, vă spun că asta este o tortură pentru copil, din punct de vedere psihologic. Mulți părinți știu cât de greu este să impui copilul să stea în fața ecranului. Am propus la sfârșit de an să văd rezultatele per clasă, per liceu, să le comparăm cu alți ani, să vedem cum a fost influențată performanța școlară. Ni se închide gura, părinții tac. Sunt convins, ca pedagog și ca părinte, că este un dezastru ceea ce se face”.

Fondatoarea Asociației „Părinți Solidari” și organizatoarea protestului, Ala Revenco, a declarat că educația are de suferit, în timp ce sunt organizate evenimente de amploare, transportul public este supraaglomerat etc. La sfârșitul lunii mai, Asociația a realizat un sondaj, care a scos la iveală faptul că învățământul online a adus cu sine multe probleme de sănătate în rândul elevilor (probleme de vedere, probleme de spate), precum și anxietate, pierderea interesului față de învățătură, probleme de comunicare.

În acest sens, a fost lansată și o petiție online care a fost semnată deja de peste 1.600 de persoane. În document este menționat că noua Decizie a CNESP încalcă dreptul copiilor la educație de calitate, la siguranță și la sănătate, duce la discriminarea elevilor și la încălcarea dreptului la muncă a părinților școlarului mic.

Organizatorii protestului au solicitat:

1) Revizuirea măsurilor propuse în Anexa Hotărârii CNESP nr. 60, în special a cerinței de păstrare a distanței de 1 m între elevi, astfel ca acestea să asigure posibilitatea prezenței fizice la orele de clasă, în regim obișnuit a tuturor elevilor  (condițiile de studii de până la pandemie).

2) La adoptarea ulterioarelor decizii a CNESP, să se țină cont de complexitatea situației și să fie recomandate măsuri și identificate soluții care să nu creeze riscuri suplimentare pentru sănătatea, viitorul și bunăstarea elevilor, dar să asigure tuturor copiilor accesul la educație de calitate și părinților – posibilitatea de a merge la muncă.

După protest, câțiva părinți au participat la o discuție cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării. Ala Revenco a declarat că, în prezent, în 82 de școli este implementat modelul mixt (offline-online) și că autoritățile resping ideea de a renunța la menținerea distanței de 1 metru între elevi. Totuși, autoritățile au la dispoziție două săptămâni pentru a identifica soluții, astfel încât elevii să meargă la școală.

Fondatoarea AO „Părinți Solidari” a menționat că una dintre soluții este ca părinții să semneze o declarație prin care își asumă riscul de infectare în cazul în care copilul va merge zilnic la școală. Totodată, cazurile în care copiii nu vor avea acces la gadgeturi/educație vor fi raportate la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Sursa foto: Suntparinte.md

Amintim că, începând cu 1 septembrie, activitatea instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic și superior din R. Moldova se va desfășura cu prezența fizică în toate unitățile. Totuși, elevii, studenții și angajații instituțiilor de învățământ vor fi nevoiți să respecte un șir de măsuri. Fiecare elev/student trebuie să ocupe zilnic același loc în bancă/masă la o distanță de cel puțin 1 metru față de ceilalți (în față, în spate și lateral). Totodată, a fost redus numărul de ore petrecute de elevi/studenți în cadrul instituției sau elevii vor fi nevoiți să învețe pe ture.

Fotografiile au fost realizate de Leonid Bzovîi

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.