Skip to content Skip to footer

Mama e răcită sau are gripă. Cum procedăm cu bebelușul: îl alăptăm sau renunțăm?

Infecțiile respiratorii virale în timpul alăptării reprezintă o problemă pentru majoritatea părinților. De multe ori, mamele se confruntă cu dilema: să alăpteze sau să înceteze alăptarea, pentru a nu transmite bebelușului virusul.

Olga Gutium, consultantă superioară în alăptare și cofondatoare „Mămica Alăptează”, explică în continuare cum să depășiți această situație, cât de important este laptele matern și ce compatibilitate există între produsele medicamentoase și alăptare.

Anticorpii se transmit prin laptele matern, virusurile – nu 

Laptele matern este un lichid unic, glanda mamară poate fi numită „laborator bacteriologic”. În momentul când mama se îmbolnăvește, sistemul ei imunitar reacționează: în lapte se dezvoltă o nouă doză de anticorpi specifici pentru infecția pe care o are mama.

De aceea, este foarte important ca anume în această perioadă mama să atașeze copilul la sân de două ori mai mult decât de obicei. De fiecare dată, copilul va primi protecție împotriva infecției cu care intră în contact. Aceasta este o apărare puternică, dar nu 100%. Din păcate, în cazul infecțiilor virale cu formă agresivă, copilul se poate îmbolnăvi, însă laptele de mamă îi va permite să depășească boala fără complicații. Este important să rețineți că infecția NU se transmite prin laptele matern, ci pe cale aeriană (prin inspirarea aerului care conține aceste particule infectante).

Reguli de igienă simple, dar eficiente 

Îmbolnăvirea celui mic poate fi evitată, dacă respectați câteva reguli de bază:

  • spălarea frecventă a mâinilor;
  • folosirea veselei în mod individual;
  • aerisirea regulată a camerei;
  • curățarea umedă în încăperea unde se află copilul;
  • atașarea frecventă la piept;
  • folosirea unei măști de unică folosință (cu condiția de a schimba masca la fiecare două ore).

Verificați compatibilitatea între medicamente și alăptare

Cele mai folosite produse medicamentoase sunt compatibile cu alăptarea. Compatibilitatea poate fi verificată oricând pe site-ul e-lactancia.org, dezvoltată de Asociația pentru Promovarea și Cercetarea Culturală și Științifică a Alăptării. De asemenea, puteți accesa baza de date LactMed, care conține informații despre influența medicamentelor și a altor substanțe chimice asupra lactației.

Incompatibile sunt unele antihistaminice de generația I (Suprastin), care diminuează lactația. De asemenea, nu sunt recomandate pliculețele cu pulbere contra infecțiilor respiratorii (Antiflu, Gripcold), care se bazează pe maleat de clorfeniramină. Cele mai multe dintre medicamentele locale împotriva răcelii sunt permise, întrucât nu reprezintă pericol în timpul hrănirii copilului (cu precauție folosiți Metronidazol și Ciprofloxacin).

Dacă e necesară spitalizarea, respectați regimul obișnuit 

Există situații când mama nu poate alăpta – de exemplu, când starea ei este foarte gravă și e necesară spitalizarea. Este important să rețineți că alăptarea în perioada bolii nu e doar posibilă, dar indicată de specialiști, atât timp cât mama este capabilă să o facă.

Dacă situația este extrem de dificilă, ar fi bine ca mama care alăptează să stoarcă laptele, folosind același regim, de parcă ar fi acasă și ar alăpta copilul. Astfel, evitați lactostaza și pierderea laptelui.

Laptele matern conține imunoglobulina A, responsabilă de asigurarea imunității antiinfecțioase a mucoaselor

Lidia Tovba, medic specialist boli infecţioase, asistentă a Catedrei de Boli Infecțioase, susține că, indiferent de infecția virală pe care a contactat-o mama, ea trebuie să continue alăptarea, după cum demonstrează studiile în medicină.

„Atunci când alăptați, nici virusurile, nici bacteriile, nici toxinele nu sunt transmise copilului prin laptele matern, ci invers – laptele conține imunoglobulina A (IgA). Aceasta conține anticorpi, care reprezintă un factor de protecție a membranelor mucoase ale corpului uman. Laptele matern conține un număr mare de anticorpi de clasa A, ceea ce compensează lipsa imunoglobulinei în corpul nou-născutului și, astfel, protejează copilul de mai mulți factori nefavorabili”.

Pentru mai multe informații, apelați la consultantele de la „Mămicaalăptează”.

Citește și:

Alăptarea în timpul sarcinii. Demontăm mituri împreună cu Olga Gutium, consultantă superioară în alăptare

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.