Alăptarea în timpul sarcinii. Demontăm mituri împreună cu Olga Gutium, consultantă superioară în alăptare
Bebeluș

Alăptarea în timpul sarcinii. Demontăm mituri împreună cu Olga Gutium, consultantă superioară în alăptare

By 17/08/2017 august 3rd, 2020 No Comments

Sursa foto: mami.ro

Laptele matern este primul dar pe care mama îl poate face copilului său, fiind singurul aliment care satisface toate nevoile unui bebeluș. Sarcina survenită în timpul alăptării nu este nici pe departe o raritate. Multe mămici cred că, dacă rămân însărcinate, vor fi nevoite să înțarce bebelușul pe care-l alăptează, întrucât alăptarea în timpul sarcinii i-ar putea afecta sănătatea și l-ar lipsi de nutrienții necesari, ceea ce este un fals. 

Suntparinte.md a discutat cu Olga Gutium, consultantă superioară în alăptare și cofondatoare „Mămica Alăptează”, despre miturile care circulă în legătură cu alăptarea în timpul sarcinii, laptele matern din această perioadă și încetarea alăptării bebelușului:

– Poți rămâne însărcinată, dacă alăptezi, mai ales că scade fertilitatea?

– Lactația începe și se menține datorită nivelului ridicat al prolactinei din sângele femeilor care alăptează. După cum se știe, un nivel ridicat de prolactină inhibă ovulația și, prin urmare, este imposibilă o nouă sarcină. Cu toate acestea, ultimele cercetări în domeniu arată că nivelul ridicat de prolactină nu se menține într-atât de mult timp cum se credea anterior, ci numai 3-6 luni. Prin urmare, o femeie poate rămâne însărcinată în timpul alăptării, chiar și atunci când nu a fost restabilit ciclul menstrual. În acest sens, este recomandată protejarea de sarcini nedorite, imediat după naștere, indiferent dacă femeia alăptează sau nu.

– Alăptarea în timpul sarcinii poate provoca o naștere prematură?

– Este un mit. Chiar dacă ești însărcinată și alăptezi, nu există riscul unui avort spontan sau al unei nașteri premature. În momentul stimulării mameloanelor, în organism este eliberat hormonul „oxitocina” (implicat în declanșarea contracțiilor uterine), însă acest lucru nu se întâmplă mai devreme de a 37-a săptămână de sarcină.

– Există riscul ca fetusul să nu primească suficiente vitamine și minerale?

– Fals. Alăptarea nu afectează nutriția și dezvoltarea fetusului. Adevărul este că toate elementele necesare sunt „expediate” de către organism, în primul rând, fătului, apoi spre laptele matern și, în ultimul rând, mamei.

– În a patra lună de sarcină scade producția de lapte. Cum procedăm în această situație?

– Când femeia este însărcinată, aproximativ în săptămânile 16-20 de sarcină, în sâni începe să se formeze colostrul – primul lapte al copilului, secretat într-o cantitate nu foarte mare și care se deosebește prin compoziție de laptele propriu-zis (matur). Dacă în acest moment al sarcinii femeia alăptează, atunci laptele matur se transformă în colostru pentru viitorul copil. Rezultă că nu laptele matur este insuficient, ci laptele „transformat” în colostru. Fetusul reprezintă întotdeauna o prioritate. În această situație, copiii mai mari, de obicei, continuă să fie atașați la piept, fără ca să observe schimbarea. Totuși, unii copii ar putea să fie nemulțumiți de această schimbare și să refuze sânul, ceea ce duce la încetarea alăptării.

– Care sunt pozițiile corecte pentru alăptare, astfel încât să fie diminuate durerile de sâni?

– Sensibilitatea mameloanelor în timpul sarcinii este o problemă comună. Unele femei au dureri insuportabile când alăptează. De obicei, recomandăm folosirea lanolinei pure, care protejează pielea mameloanelor (areola) și calmează durerea. De asemenea, recomandăm ca, în aceste momente, copilul să fie hrănit nu la cerere, ci în baza unui program, pentru a reduce numărul alăptărilor și durata acestora, ușurând astfel starea mamei. În ceea ce privește poziția pentru alăptat, rareori este observată vreo schimbare, întrucât problema constă în esență în sensibilitatea mameloanelor. Individual, puteți încerca să găsiți o altă poziție care va ușura însăși alăptarea. Puneți accentul pe reducerea sensibilității pielii și pe limitarea numărului atașărilor la sân.

– Ce ar fi bine să mănânce femeile însărcinate care alăptează?

– Nutriția echilibrată este foarte importantă pentru femeile gravide care alăptează. Ele trebuie să consume vitamine concepute pentru perioada sarcinii, astfel asigurându-și cantitatea necesară de vitamine și minerale, conform prescripțiilor medicului.

– Cât de sigur este laptele pentru copilul alăptat?

– Nu există nicio dovadă că laptele femeii însărcinate poate fi dăunător sau cu o compoziție care ar trezi semne de îngrijorare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă gravidelor care alăptează să își înțarce copilul, întrucât laptele matern este la fel de util ca înainte de sarcină pentru dezvoltarea bebelușului.

– Cât de adevărat este că sarcina poate schimba gustul laptelui? 

– Nu, nu e adevărat. În unele cazuri, laptele este produs într-o cantitate mai mică, ceea ce nu le place copiilor alăptați, acesta fiind motivul pentru care mulți dintre ei refuză să se hrănească cu sân.

– Când trebuie să fie oprită alăptarea?

– În acest sens, pot exista două moduri. Primul – hrăniți copilul aproximativ până în a 20-a săptămână de sarcină, reducând treptat numărul atașărilor la sân, învățând copilul cum să consume și alte produse lactate, să adoarmă fără piept și, pe la 20 de săptămâni de sarcină, când laptele a fost transformat deja în colostru, să fie înțărcat copilul. Aceasta este o opțiune excelentă, deoarece implică reducerea presiunii pe organismul mamei, respectiv o înțărcare mai ușoară.

A doua modalitate – hrăniți copilul înainte de naștere și continuați alăptarea primului copil în tandem cu a nou-născutului. Întotdeauna, prioritate are cel mai mic. Nu e ușor, dar multe mame se descurcă. Aceasta este, de asemenea, o opțiune foarte bună, mai ales în cazul în care copilul alăptat este foarte mic (aproximativ un an) sau mama a stabilit de la început că va alăpta copilul pe o perioadă îndelungată ori pe ambii copii în același timp.

Important! Nu înțărcați brusc copilul până în a 12-a săptămână de sarcină, pentru că sarcina poate fi afectată negativ. Ambele moduri sunt posibile și sigure atât pentru mamă, cât și pentru copii. Decizia este luată individual. Numai mama poate decide, împreună cu tatăl, în legătură cu modalitatea de alăptare. Este important să studiați din start informațiile specialiștilor, să cântăriți, pentru a lua o decizie corectă.

Totuși, există și situații când este recomandată înțărcarea: iminență de naștere prematură, precedente de avorturi spontane pe care le-a avut mama, sângerări și probleme grave legate de sarcină.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.