Skip to content Skip to footer

Jucăria copilului tău: prietenoasă sau periculoasă?

Pentru fiecare copil este o bucurie atunci când primește o jucărie – un instrument vital pentru dezvoltarea imaginației și a motricității. În același timp, este important să ținem cont nu doar de aspectul fizic al jucăriei, ci și de gradul de pericol pe care îl prezintă aceasta în timpul folosirii.

suntparinte.md a discutat cu Petru Molceanu, inspector principal la Direcţia produse industriale şi servicii a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, despre siguranța jucăriilor și modul în care părinții trebuie să aleagă corect o jucărie:

  • O jucărie neadecvată vârstei poate deveni un pericol pentru copil. Cea mai importantă regulă de care trebuie să țină cont părinții este „Alegeți jucării potrivite vârstei”. De exemplu, dacă procurați o jucărie pentru un copil cu vârsta mai mică de trei ani, alegeți una mare și moale, cu margini și cusături sigure, care să nu conțină părți mici ce pot fi ușor detașate. De asemenea, nu alegeți păpuși a căror podoabă capilară poate fi ușor smulsă, pentru a evita sufocarea. Excludeți jucăriile care conțin nisip sau au panglici și funii. Pentru a vă fi mai ușor să alegeți, întrebați vânzătorul și menționați vârsta copilului.
  • Verificați dacă jucăria are etichetă și este însoțită de instrucțiunile de asamblare și utilizare. De asemenea, citiți cu atenție avertismentele privind potențialele pericole (unele jucării din fibre inflamabile pot provoca arsuri; jucăriile cu proiectile – puști, pistoale, muniții – sau săbiile pot provoca accidente). Este obligatoriu ca instrucțiunile să fie scrise în limba de stat. Fiți atent și la modul de îngrijire/spălare a jucăriei.
  • Evitați jucăriile cu muchiile sau vârfurile ascuțite, cu care copilul se poate tăia sau înțepa.
  • În cazul jucăriilor electrice/electronice, asigurați-vă până la procurare că ele funcționează. Verificați bateriile, starea cablului, a prizei etc. Evitați astfel ca o defecțiune tehnică a jucăriei să pună în pericol sănătatea și viața copilului.
  • Verificați dacă jucăria conține marcajul CE. Acest marcaj indică faptul că jucăria corespunde legislației UE și că nu prezintă pericol pentru sănătate. Înainte de a fi comercializate, toate jucăriile sunt supuse unui control tehnic și sanitar riguros. În calitate de consumator, aveți dreptul de a cere declarația de conformitate oferită de importator. În acest caz, importatorul/producătorul își asumă responsabilitatea pentru siguranța jucăriilor. O jucărie ce nu dispune de o asemenea declarație nu poate fi pusă în vânzare.
  • Evitați jucăriile ce conțin substanțe toxice. Verificați dacă pe etichetă e menționat sau nu că jucăria este toxică și poate provoca intoxicații.
  • Procurați jucării numai din locuri sigure (magazine specializate și locuri autorizate).

Piața din Republica Moldova abundă în jucării atractive ca dimensiune și formă. Depinde de dumneavoastră ce alegeți: siguranță sau aspect fizic plăcut. 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.