Skip to content Skip to footer

În premieră, bucatele de la grădinițele din Chișinău vor fi gătite conform unui Ghid Culinar

În premieră pentru țara noastră, bucatele din meniul grădinițelor din Chișinău vor fi gătite în conformitate cu un Ghid Metodologic Culinar. Noul manual conține nu doar rețete și descrierea procesului de gătire, ci și informații despre rolul fiecărui aliment/ingredient, care vor ajuta angajații și părinții să știe cum să le explice copiilor și cum să-i motiveze să mănânce alimente bogate în substanțe nutritive.

Ghidul a fost elaborat la solicitarea Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău, în conlucrare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Centrul de Consultanță și Dezvoltare Profesională în Comerț și Alimentație Publică din componența Școlii de Formare Continuă a Academiei de Studii Economice a Moldovei.

Pentru a contribui la îmbunătățirea calității procesului de organizare și desfășurare a alimentației, Direcția educație a organizat trei etape de instruiri pentru bucătari și bucătarii auxiliari din instituțiile de educație timpurie din Chișinău.

Ghidul metodologic culinar are 140 de pagini, dintre care 37 se referă la partea teoretică și operațiunile în blocul alimentar, celelalte 100 conțin fișe tehnologice pentru realizarea preparatelor culinare (rețete, norme, operațiuni pregătitoare, tehnologia preparării și cerințele de calitate).

„În prima parte a Ghidului veți afla și cum trebuie să fie transportată materia primă, cum are loc predarea materiei prime către depozit, cum să colectăm probele diurne, care sunt formele de tăiere a legumelor, de modelare (chifteluță, șnițel, pârjoală), câtă apă și câtă crupă să punem pentru consistența dorită. În cadrul instruirilor am constatat că nu știm cum să fierbem cartoful, ca să păstrăm aminoacizii pe care-i produce, dacă punem sare la fierbere sau nu, punem capac sau nu. Sunt lucruri foarte importante. Ne-am confruntat cu situația că unor copii nu le place mâncarea, pentru că nu-i sărată sau dulce. Când copiii nu vor să mănânce, noi trebuie să organizăm activități, să le explicăm”, a menționat Olga Tabunșcic, doctor, conferențiară universitară a Academiei de Studii Economice din Moldova, coautoare a Ghidului.

Prezentă la evenimentul de lansare a Ghidului, Coralia Babcenco, metodistă principală a Direcției generale educație, tineret și sport, coautoare a Ghidului, a precizat că, pe parcursul programelor de formare, au fost analizate toate rețetele meniului-model unic:

„Acest meniu include peste 100 de produse culinare și băuturi. Împreună cu peste 100 de bucătari, am analizat materiile prime și procesul tehnologic de preparare, am discutat, am dezbătut, am degustat și am obținut aceste 98 de fișe tehnologice pe care le regăsiți în Ghid. Este obligatoriu ca fiecare proces tehnologic să fie respectat cu strictețe – ce ține de alimentația copiilor, regulile de igienă personală și tehnica securității”.

Toate sugestiile și observațiile personalului blocurilor alimentare vor fi colectate și incluse ulterior într-o nouă ediție.

„Sunt sigură că acest Ghid va fi un suport nu doar pentru angajații din municipiu, ci și pentru grădinițele din întreaga republică și, de ce nu, pentru școli. Principiile de pregătire a alimentelor sunt la fel. În toate activitățile și centrele noastre promovăm cultura alimentară corectă a copiilor, precum și a familiilor acestora – la centrele de tineret, la centrele de zi pentru copii și tineri, la centrul de învățare și educație a adulților etc.”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimara municipiului Chișinău.

La rândul său, Andrei Pavaloi, șeful adjunct al Direcției educație, a precizat că organizarea alimentației sănătoase pentru copii și ușurarea muncii persoanelor responsabile din grădinițe depind și de gradul de dotare a blocurilor alimentare cu utilaj modern:

„După ce vom definitiva lucrările de reparație/renovare a unor blocuri/depozite alimentare, vom încerca să modernizăm blocurile alimentare. Având un model stabilit, e nevoie și de tehnologii prin intermediul cărora să punem la punct acest model. Având cunoștințe, trebuie să ai și utilaj pentru a găti bucatele”.

La sfârșitul evenimentului de lansare, Ghidul metodologic culinar a fost repartizat tuturor grădinițelor din municipiul Chișinău. Totodată, 37 de bucătari s-au ales cu certificate, după ce au participat la programul de formare în perioada februarie-martie 2023.

Sursa foto: Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău/Facebook

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.