Grădinițele din Moldova vor rămâne închise până la 30 iunie
Știri

Grădinițele din Moldova vor rămâne închise până la 30 iunie

By 15/05/2020 mai 20th, 2020 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md/Foto-simbol

În Republica Moldova este declarată stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării, începând cu 16 mai până pe data de 30 iunie, cu posibilitatea de prelungire a termenului dat, în funcție de evoluția situației epidemiologice. Anunțul a fost făcut de ministra Viorica Dumbrăveanu, după ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat că toate instituțiile de învățământ din țară, publice și private, inclusiv grădinițele, vor rămâne închise până pe data de 30 iunie, cu posibilitatea de modificare a termenului de interdicție, în funcție de situația epidemiologică.

Până la 31 mai, vor rămâne închise piețele comerciale din or. Chișinău și Bălți.

Hotărârea nr. 11 din 15 mai o găsiți AICI.

Ce mai este interzis până pe data de 30 iunie?

  • Activitățile la clasă din cadrul entităților prestatoare de servicii educaționale de drept public sau privat.
  • Aflarea persoanelor fizice pe terenurile de joc, terenurile sportive și în zonele de agrement.
  • Aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani, în afara domiciliului și în spațiile publice, fără necesitate stringentă.
  • Aflarea în locurile publice a grupurilor mai mari de 3 persoane. Respectarea distanței sociale/fizice de 1 metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.
  • Organizarea și desfășurarea tuturor activităților/competițiilor cu caracter cultural–sportiv, precum și alte măsuri/evenimente în spații/clădiri închise.
  • Activitatea unităților de agrement, de recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor și a altor unități pentru antrenament și recreere.
  • Activitatea centrelor comerciale la nivel național, cu excepția unităților de comercializare a produselor alimentare și a produselor farmaceutice, amplasate în incinta acestora.

Ce servicii vor fi disponibile începând cu 16 mai?

  • Serviciile de coafură (aranjare și tuns), cu respectarea măsurilor de control și prevenire COVID-19.
  • Activități medicale de ambulatoriu: activități de imunizare; asistența medicală stomatologică programată; activitatea Comisiilor medicale de examinare a conducătorilor de vehicul; activitatea Comisiilor de examinare pentru angajare la muncă în țară și peste hotarele republicii; activitatea Comisiilor medico-militare pentru examinarea medicală a recruților; a Comisiilor de examinare medicală pentru port-armă; a Comisiilor de examinare medicală de trimitere pentru expertizare și prelungire a gradului de dizabilitate. Prestarea serviciilor va fi efectuată cu programare în prealabil.
  • Activități medicale din cadrul spitalelor, în condiții de staționar: serviciile de chirurgie de o zi; intervențiile chirurgicale planificate pacienților cu risc anestezic; serviciile de reabilitare precoce a pacienților după AVC, infarct miocardic, traumatisme.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.