Ziua Internațională a Familiei: Orice provocare poate fi depășită ușor când ambii parteneri se implică
Util pentru părinți

Ziua Internațională a Familiei: Orice provocare poate fi depășită ușor când ambii parteneri se implică

Sursa foto: Arhiva familiei

Mai sunt cinci zile până mezinul familiei, Petrică, își va sărbători ziua de naștere. Ar fi vrut o petrecere mare, la un teren de joc, unde să-și invite prietenii de la grădiniță. COVID-19 însă a schimbat planurile familiei Diaconu. Petrică își va sărbători ziua de naștere acasă, în familie, alături de cele două surori mai mari – Gabriela și Mihaela. 

Pandemia de coronavirus a venit cu provocări și schimbări pentru multe familii din Moldova și din întreaga lume. Experiența arată că, acolo unde responsabilitățile sunt împărțite în mod egal și ambii parteneri se implică, orice provocare e depășită ușor, iar familia rămâne puternică și sănătoasă. Este și cazul familiei Diaconu din Chișinău, a cărei istorie v-o povestim cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei.

„Mereu ne susținem în tot ce facem”

Olga și Alexei Diaconu sunt împreună de 16 ani și au trei copii. Și-ar mai dori, dar îi oprește incertitudinea economică din țară. Au avut o mică afacere la nordul țării, unde au locuit, dar au fost nevoiți să renunțe la ea.

De doi ani, familia Diaconu s-a mutat la Chișinău pentru a le oferi copiilor mai multe posibilități și pentru că Olga a reușit să-și schimbe locul de muncă. Acum face ce-i place cel mai mult – programare. Decizia de a lăsa viața de la Rîșcani și de a începe totul de la zero în capitală a fost luată după multe discuții în familie și sacrificii din partea tuturor.

Mai întâi a venit Olga. Alexei a rămas acasă cu copiii pentru a le permite să meargă în continuare la școală și grădiniță, preluând toate responsabilitățile mamei. A fost un an cu provocări pentru toată familia.

„Am făcut naveta Chișinău – Rîșcani tot anul. Vineri seara plecam acasă și reveneam la Chișinău luni dimineața. Uneori, când nu mai puteam de dor, plecam și în mijlocul săptămânii, seara după muncă și reveneam a doua zi dimineața. Voiam să-i văd măcar câteva ore, să le pot spune „Noapte bună” înainte de culcare. A fost un an dificil, dar am fost nevoiți să facem acest pas ca să le putem oferi copiilor mai multe”, povestește Olga.

„Eu întotdeauna m-am implicat acasă. Mereu ne susținem în tot ceea ce facem. N-a fost deloc ușor, dar ne-am descurcat. Astăzi, copiii noștri învață la școli bune și au posibilitatea să-și urmeze pasiunile”, spune Alexei. 

Fiica cea mai mare, Mihaela, este elevă în clasa a treia și, după ore, merge la lecții de canto. Gabriela învață în clasa a doua și face pictură. Petrică este cel mai mic și mereu vine cu inițiative. Spune că mai vrea un frățior, ca să nu fie în minoritate în familie.

Pe timp de pandemie și-au împărțit sarcinile pentru a reuși

Pe timp de carantină, ziua are tot atâtea ore și nevoile familiei – aceleași. Diminețile încep cu gimnastică. Alexei e pe post de antrenor de sport și tot el face temele cu copiii și îi supraveghează în timpul lecțiilor online.

În acest timp, Olga muncește în biroul improvizat la balcon. Cea mai mare și plăcută schimbare e că, în sfârșit, reușesc să mănânce împreună la prânz. Și-au împărțit sarcinile. Olga gătește, Alexei face temele cu copiii și se ocupă de curățenie.

Fac totul împreună, astfel reușesc să aibă timp pentru jocurile care au devenit o regulă plăcută în fiecare seară, cât timp au fost interzise plimbările în parc sau la grădina zoologică.

„Dacă soțul nu s-ar implica atât de mult, aș fi epuizată, nu le-aș reuși pe toate și s-ar răsfrânge asupra întregii familii și a productivității mele la muncă”, menționează Olga.

Copiilor le place când își văd părinții că fac lucruri împreună. 

„Îmi place că mama mea gândește bine și mă ajută și pe mine, e frumoasă și gătește gustos, îmi place că-l iubește pe tata, iar tata o iubește pe mama și e puternic”, spune Gabriela.

„Dar mie îmi place când ne jucăm împreună”, completează Mihaela.

„Mie îmi place când mama ne face pizza”, spune Petrică.

Strigă cu toții, într-o voce, că vor la mare: „Pentru că vara va fi cald și coronavirusul va pleca de la noi”. Dacă nu, ei vor merge la bunicii de la Hiliuți, unde îi așteaptă bazine gonflabile pe care le vor umple cu apă și în care se vor scălda.

Implicarea egală în familie aduce beneficii tuturor

În Analiza situației populației în Republica Moldova, elaborată de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), se atestă că în societatea moldovenească mai predomină percepțiile conform cărora responsabilităţile ce ţin de familie sunt cele ale femeii şi aceasta trebuie să-şi facă timp pentru familie şi să renunţe la carieră, în timp ce bărbatul trebuie să asigure familia material.

Alexei Diaconu este unul dintre eroii campaniei #BărbațiiSeImplică, lansată de UNFPA și UN Women, în contextul pandemiei COVID-19.

Sursa text: UNFPA Moldova

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.