Skip to content Skip to footer

Depresia – printre cele mai grave probleme de sănătate ale secolului

În 2020, la nivel mondial, depresia va fi a doua cauză de morbiditate, adică se va afla pe locul doi în topul celor mai întâlnite și grave probleme de sănătate, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Dintre tulburările mintale, cele depresive provoacă cea mai mare cauză de dizabilitate și cea mai mare povară a bolilor la nivel global. Declarațiile au fost făcute de prof. dr. din România Dan Prelipceanu, în cadrul prelegerii deschise „Depresia din perspectiva psihiatriei comunitare”.

Potrivit dr. Dan Prelipceanu, 350 de milioane de persoane de pe întreaga planetă suferă de depresie. Cel mai des, de depresie suferă femeile. Rata depresiei este mai mare în rândul femeilor care stau acasă, cresc copii și se descriu ca fiind izolate, comparativ cu femeile care sunt angajate în muncă și au o rețea socială de suport. Conform studiilor, în 2004, costul total anual al depresiei în țările din UE a fost de 118 miliarde de euro. În același timp, 50% din populația globală nu are acces la tratament.

Ce este depresia? 

Depresia este o boală (tulburare/stare), caracterizată prin tristețe persistentă și o pierdere de interes pentru activitățile de care, în mod normal, persoana ar trebui să se bucure, însoțită de incapacitatea de a desfășura activități de zi cu zi, timp de cel puțin două săptămâni. Deoarece îi afectează nu doar pe cei care suferă, ci şi pe cei din jur, depresia este o boală comună.

Cauze

Apariția depresiei este determinată de: factorii genetici (pentru depresie nu este responsabilă o singură genă, ci o combinație de mai multe gene), factorii de risc social (inegalitățile de gen), factorii psihologici (perfecționism, sensibilitate ridicată la pierdere, stimă de sine scăzută, trăsături anxioase), expunerea unui număr mare de evenimente traumatice de viață, nivel de stres ridicat la locul de muncă.

Simptome 

Episodul depresiv se caracterizează prin: dispoziție depresivă, pierderea interesului și a motivației, absența emoțiilor, gol sufletesc, apatie, anxietate, tensiune, iritabilitate, trăiri de frustrare, furie.

În Republica Moldova nu există o evidență a cazurilor de depresie separat. Statistica medicală se referă la evidența tulburări mentale și de comportament, care în anul 2015 a constituit 31,5 cazuri noi (incidența) la 10 mii de locuitori.

Metode de prevenire 

Șansele dezvoltării depresiei pot fi reduse dacă:

– Petreceți timpul cu cei dragi;
– Îndepărtaţi gândirea negativă;
– Lucraţi asupra dumneavoastră şi concentraţi-vă pe dezvoltarea aptitudinilor;
– Alegeţi un regim alimentar sănătos și practicați zilnic exerciții fizice;
– Dormiţi suficient;
– Evitaţi drogurile şi alcoolul;
– Controlaţi şi reduceţi stresul;
– Faceţi lucruri care vă aduc plăcere;
– La apariția unei probleme/dificultăți în viață, cereți ajutor de la persoanele apropiate sau consultați psihologul.

Anual, pe data de 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătății. Tema propusă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru anul 2017 este „Depresia: să vorbim!”. Depresia netratată poate duce la suicid, care este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta de 15-29 de ani. Aproape 2/3 dintre cazurile de suicid sunt comise de persoanele care suferă de depresie.  

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.