Recomandările specialiștilor: Cum să alegeți de Paște produsele proaspete și să nu vă puneți în pericol sănătatea
Siguranța familiei

Recomandările specialiștilor: Cum să alegeți de Paște produsele proaspete și să nu vă puneți în pericol sănătatea

În ajunul sărbătorilor de Paști crește consumul de produse alimentare, de aceea trebuie să fim prudenți la ceea ce cumpărăm și consumăm. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să procure produsele doar din puncte autorizate și să atragă atenția la starea produsului cumpărat.

În acest context, a fi bine să țineți cont de următoarele recomandări: 

  • Procurați produsele alimentare doar din locuri autorizate, cum ar fi: magazine alimentare, piețe agroalimentare și alte locuri autorizate;
  • Cumpărați produsele cu marcaj, care confirmă proveniența și calitatea;
  • Păstrați produsele în conformitate cu cerințele tehnologice, termenul de păstrare și regimul termic;
  • Citiţi cu atenţie eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea şi compoziţia produsului;
  • Fiţi atenţi la igiena personalului care vă deserveşte şi la condiţiile sanitare de comercializare a alimentelor;
  • Verificaţi senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le cumpăraţi (culoare, miros, aspect, gust etc.);
  • Nu procurați produse de la vânzătorii neautorizați. Acestea prezintă pericol pentru sănătate.

Specialiștii recomandă să cumpărați carne doar din locuri autorizate. Mai mult, carcasele de miel trebuie să fie ștampilate, fapt ce confimă că produsul a trecut expertiza veterinară. Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare.

Atunci când intenționați să cumpărați ouă de masă, fiți atenți ca fiecare ou să fie marcat. Ștampila aplicată indică două date: codul de proveniență și data fabricării produsului. La procurarea ouălor examinați aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie integră, curată, mată, poroasă, fără pete și miros. Conform legislației, termenul de valabilitate a ouălor este de 25-28 de zile. Atenție! Vopsiți ouăle doar cu vopsea certificată de Ministerul Sănătății. Această vopsea trebuie să fie achiziționată din locuri autorizate care ar confirma calitatea produsului.

Laptele trebuie să aibă culoare albă cu nuanță slab gălbuie, ce se accentuează în cazul laptelui cu conținut sporit de grăsime și caroten. Atenție! Cumpărați lapte din vitrine frigorifice ce au temperaturi cuprinse între 4-60C. Dacă temperatura este mai ridicată, riscați să cumpărați lapte alterat. Păstrați laptele în frigider, în vas închis, deoarece absoarbe foarte ușor mirosurile străine.

Când cumpărați pește în stare proaspătă, observați dacă suprafața acestuia este curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivită speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi.

Alte produse alimentare tradiționale (cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon etc.) pot fi comercializate în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

Pentru a semnala un caz, puteți suna la Linia fierbinte a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor: 0 800 833.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.