Skip to content Skip to footer

„Copiii trebuie să aibă libertatea de a alege”. Cum o tânără din Chișinău a ajuns inventatoare la 12 ani

Susținerea și încurajarea din partea părinților este foarte importantă pentru copil. Pentru a se dezvolta armonios, pentru a dobândi încredere în forțele proprii și pentru a persevera, acesta are nevoie de sprijin, indiferent de alegerile pe care le face. Este și cazul Nicoletei Arhiliuc, o tânără de 12 ani, care a inventat un baston pentru persoanele cu deficiențe de vedere, fiind susținută de familia sa.

Totul a început în toamna anului trecut, când Nicoleta a mers, întâmplător, împreună cu fratele ei, la o lecție deschisă de robotică. A rămas foarte impresionată și a decis să se înscrie la școala de robotică.

Părinții Nicoletei nu s-au gândit nicio secundă să o convingă să renunțe și au susținut-o în alegerea ei. Indiferent de vârstă, copilul trebuie să facă propriile alegeri și să-și asume consecințele, susține mama Nicoletei, Victoria Arhiliuc. 

„Nu trebuie să duci copilul la un cerc, doar pentru că tu, în calitate de părinte, îți dorești acest lucru. Nu recomand nimănui. Dacă copilul își manifestă interesul și dorința față de o anumită activitate, atunci lasă-l să meargă acolo. Copiii trebuie să aibă libertatea de a alege, deoarece ei pot face alegeri de la vârste fragede”, spune Victoria Arhiliuc. 

Treptat, robotica a devenit parte din viața Nicoletei.

„Am frecventat școala de robotică timp de 8 luni și am îndrăgit foarte mult aceste lecții. Acolo mi-am dezvoltat atenția și am început să înțeleg programarea din spatele unor obiecte”, spune tânăra.

La sfârșit de an școlar, Nicoleta trebuia să prezinte ideea unui proiect, ceea ce a devenit o adevărată provocare pentru ea.

„Mai mult de o săptămână, Nicoleta umbla prin casă și ne tot întreba ce idee să înainteze pentru proiectul final de la școala de robotică. Noi am încurajat-o să identifice singură ideea și, atunci când ne-a prezentat proiectul, am conștientizat că, dacă am fi ajutat-o, nu ar mai fi fost proiectul ei și nu ar fi fost doar implicarea ei”, povestește mama Nicoletei.

Ideea proiectului a apărut după ce Nicoleta a vizionat filmul „Scent of the woman”, unde eroul principal este o persoană cu deficiențe de vedere.

„Filmul m-a impresionat foarte mult și am decis să realizez ceva care ar ajuta persoanele cu deficiențe de vedere. Eu am venit cu ideea, iar profesorii de la școala de robotică au fost cei care m-au ajutat să-i dau viață”, spune Nicoleta.

Așa a apărut bastonul care ajută persoanele nevăzătoare să evite obstacolele. Dispozitivul a fost confecționat din tuburi de plastic și este dotat cu un senzor ultrasonic. Atunci când persoana se află la o distanță de 20 de centimetri depărtare de un obiect, bastonul emite un sunet de avertisment.

Nicoleta s-a gândit și la situațiile când persoanele nevăzătoare se află în transportul public sau în magazin. Astfel, bastonul a fost dotat cu un buton de pornire/oprire.

Chiar dacă invenția sa a fost prezentată la o expoziție peste hotarele țării, mica inventatoare dorește să-și îmbunătățească lucrarea.

Vreau să îmbunătățesc acest proiect. Intenționez să adaug o tastatură cu alfabetul Braille, iar în față un ecran. Astfel, atunci când va avea nevoie de ajutor, persoana va scrie un mesaj care va apărea pe ecran”, menționează tânăra.

După ce va îmbunătăți proiectul, Nicoleta nu exclude faptul că va produce mai multe bastoane, care ar putea fi vândute. Chiar dacă deocamdată nu a fost estimată valoarea invenției, tânăra crede că aceasta ar putea costa aproximativ 300 de lei.

Mama ei susține că o bună parte din succesul Nicoletei se datorează și profesorilor de la școala de robotică.

„Este și meritul profesorilor, care i-au oferit tot acel bagaj de cunoștințe. Cel mai important, ei au reușit să planteze acel grăunte de interes, ceea ce este cel mai complicat să faci”, menționează Victoria Arhiliuc.

Fiecare succes înregistrat de copil se datorează, în primul rând, susținerii și încurajării din partea părinților. Mama Nicoletei spune că „trebuie să le arătăm copiilor oportunitățile, iar ei vor alege ceea ce își doresc și ceea ce le place să facă. Dacă va fi o asemenea combinație, va apărea și succesul”.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.