Controale la grădinițe și școli! Patru angajați au fost concediați, 22 de instituții - temporar închise
Știri

Controale la grădinițe și școli! Patru angajați au fost concediați, 22 de instituții – temporar închise

Două instituții de învățământ au rămas fără autorizații sanitare, 22 și-au sistat temporar activitatea, iar patru angajați au fost concediați. Este bilanțul controalelor efectuate în școli și grădinițe de inspectorii specialiști din domeniul sănătății publice și siguranței alimentelor. De asemenea, au fost întocmite 608 prescripții sanitare și 108 procese-verbale pentru abateri administrative.

Ministerul Sănătății anunță că peste 50 la sută dintre grădinițele și școlile din Republica Moldova nu respectă încă în mod integral recomandările pentru un regim alimentar sănătos. În același timp, mai multe instituții de învățământ nu dispun de condițiile necesare pentru acordarea ajutorului medical de urgență.

Doar 52 la sută dintre școli și 38 la sută dintre grădinițe respectă în totalitate meniurile noi aprobate de Ministerul Sănătății. Unele instituții nu dispun de fișe tehnologice pentru prepararea bucatelor, așa cum prevede regulamentul.

Specialiștii au descoperit că 45 la sută dintre punctele medicale din grădinițe nu sunt asigurate cu toate medicamentele strict necesare. Această lacună a fost depistată și în 28 la sută dintre școli. De asemenea, 12% dintre instituțiile preșcolare nu au planuri de profilaxie a bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare. Cerința respectivă este ignorată și de 7,3 la sută dintre școli.

În același timp, în mai multe instituții de învățământ nu sunt respectate integral normele igienice și sanitare. În peste 10 la sută dintre grupurile sanitare din școli lipsește săpunul lichid. Aceeași situație a fost atestată și în aproape 9 la sută dintre instituțiile preșcolare.

În total, 1.421 de grădinițe și 1.261 de școli au fost evaluate de Centrul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în luna aprilie 2017, la solicitarea Ministerului Sănătății.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.