Skip to content Skip to footer

Aprobat! Părinții vor primi 1.000 de lei lunar, dacă-și vor transfera copiii în școli mai mari

Părinții sau reprezentanții legali vor primi o alocație lunară, dacă-și vor transfera copiii din instituțiile publice de învățământ general, cu un număr mai mic de 50 de elevi, într-o instituție de învățământ mai mare. O Hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de miniștri. Autoritățile centrale doresc astfel să asigure acces la educație de calitate pentru toți elevii din țară.

Alocația, în valoare de 1.000 de lei, va fi acordată lunar, pentru un termen de doi ani, de la data înscrierii elevului în noua instituție publică de învățământ primar sau secundar general. Plata alocației va fi suspendată pe parcursul lunilor iunie-august, inclusiv.

Acești copii vor beneficia de alimentație gratuită și, pentru transportarea lor, urmează să fie achiziționate 70 de autobuze școlare. Alocațiile vor fi acordate părinților începând cu septembrie 2024.

În prezent, în Republica Moldova, există 102 școli cu un număr de elevi mai mic de 50. Autoritățile estimează că, în perioada septembrie-noiembrie 2024, 20% dintre elevi vor alege să meargă într-o altă instituție de învățământ. În acest sens, costul total pentru alocații oferite către 1.000 de părinți va fi de 3 milioane de lei. În anul 2025, 40% dintre elevi ar urma să fie transferați, costurile pentru alocații urmând să ajungă la 18 milioane de lei.

De alocații vor beneficia și cadrele didactice din școlile cu un număr mai mic de 50 de elevi, dacă vor merge să predea într-o altă instituție, desemnată de Ministerul Educației și Cercetării. Plățile ar urma să fie achitate din bugetul de stat. Alocația pentru sporirea accesului la educație este neimpozabilă.

Cuantumul, procedura de acordare a alocațiilor și procedura de desemnare a instituțiilor vor fi aprobate de Guvern. Proiectul de lege urmează să fie prezentat și Parlamentului.

Amintim că Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor PISA 2022 a scos în evidență faptul că elevii care învață în instituțiile din mediul rural, în special cei din școlile mici, au o performanță educațională în medie cu 1-2 ani mai joasă decât cea a colegilor de aceeași vârstă din mediul urban, și anume rezultate cu 16% mai mici la citire, cu 13% mai joase la matematică și la știință.

În acest context, Ministerul a lansat Programul „Rețeaua școlilor model”, în cadrul căruia vor fi făcute investiții în 35 de instituții din întreaga țară. Aceasta înseamnă reparație capitală, dotare la standarde europene, renovarea terenurilor de sport, amenajarea curților, asigurarea eficienței energetice și implementarea tehnologiilor digitale. În același timp, vor avea loc lucrări de renovare, modernizare și dotare în celelalte școli din țară.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.