Skip to content Skip to footer

Start Campaniei #EuSortez: De azi, pune resturile alimentare într-o pungă neagră, iar cele reciclabile – în una verde

Să sortezi deșeurile nu este dificil, nici costisitor și reprezintă o investiție în sănătatea noastră și a mediului în care trăim. Este suficient să pui resturile alimentare într-un sac cu gunoi de culoare neagră, iar cele reciclabile (sticla, hârtia/cartonul, plasticul, dozele de aluminiu) într-un sac de culoare verde. Chiar dacă le vei arunca în același tomberon, deșeurile reciclabile, fiind depozitate în altă pungă, vor rămâne curate, respectiv vor fi mai ușor de reciclat, adică vor fi transformate în materie primă secundară pentru fabricarea unor noi produse.

Pentru a încuraja sortarea deșeurilor în rândul cetățenilor, astăzi a fost lansată Campania municipală de informare și sensibilizare #eusortez. Inițiativa aparține Asociației Obștești „Reciclare” și este implementată în parteneriat cu ABS Recycling Moldova și Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate, cu susținerea financiară a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare și a Ministerului Mediului al Republicii Moldova.

Vlada Vutcarău, președinta AO „Reciclare”, a menționat că mesajele despre metodele de sortare a deșeurilor vor fi difuzate și la TV, și în mediul online, inclusiv pe pagina de Facebook a Asociației „Reciclare”. Mai mult, lângă platformele de colectare a deșeurilor din municipiul Chișinău vor fi amplasate plăcuțe informative despre cele două pungi – neagră și verde. Asociația estimează că va colecta, lunar, peste 1.000 de tone de deșeuri din municipiul Chișinău, precizând că, dacă va identifica mai mulți parteneri, va extinde această Campanie în afara municipiului.

Foto: Vlada Vutcarău. Sursa: Captură de pe privesc.eu

Serghei Balica, directorul general al „ABS Recycling”, a povestit că întreprinderea pe care o conduce sortează deșeurile deja de 5 ani, dar le reciclează de mai bine de 17 ani:

„Colegii de la uzina de sortare se întâlnesc zilnic cu sute de tone de deșeuri și le este greu să le sorteze, dacă deșeurile reciclabile sunt aruncate în comun cu deșeurile organice/alimentare, adică o sticlă curată este amestecată cu resturi de mâncare. Noi știm ce să facem cu ele. După ce sunt reciclate, ele ajung pe piețele europene, ca materie primă secundară pentru ambalaj”.

Foto: Serghei Balica. Sursa: Captură de pe privesc.eu

Campania este susținută și de un grup de persoane publice din țara noastră, printre care prezentatoarea Lilu (Lilia Ojovan), actorul Sergiu Voloc, interpretul Pasha Parfeni, antreprenorul Dmitri Voloshin, jurnalistul Andrei Porubin, artistul Mihail Țurcan și prezentatoarea Daniela Ciocanu. În acest context, a fost realizat și un spot cu participarea persoanelor sus-menționate.

Prezentă la conferința de lansare, Lilu și-a exprimat bucuria că, la TV, va fi difuzată nu doar reclamă despre consumul de sare și de apă, ci și despre sortare:

„Sortarea nu este o rușine și nici nu arată că ești sărac, cum unii spun. Este foarte bine ca locatarii și șefii de asociații să-și pună întrebarea: „Avem prea mult gunoi. Ce facem cu el?”. Atunci când călătoream peste hotare, ne inspiram să facem lucruri mai frumoase, să demonstrăm planetei că nouă chiar ne pasă de ea. Chiar dacă nu aveam tomberoane destule, întotdeauna găseam soluții. În punga verde aruncam gunoiul menajer, alta o foloseam pentru plastic, pe care-l spălam înainte de asta. Am fost și eu la fabrica de sortare și nu este un proces foarte plăcut. Trebuie să respectăm munca oamenilor care ajung să sorteze gunoiul. O pungă de hârtie era folosită pentru hârtie, iar sticla – colectată separat. Sub chiuvetă este spațiu destul pentru a sorta toate tipurile de deșeuri”.

Foto: Lilu. Sursa: Captură din spot

Orașul Chișinău produce anual 188 de mii de tone de deșeuri. Unui singur chișinăuian îi revin peste 300 de kilograme de gunoi, această cifră fiind în continuă creștere, cu aproximativ 2% pe an.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.