Skip to content Skip to footer

Scrisoarea unei învățătoare către Monica Babuc: „Colegii mei nu muncesc mai puțin decât un ministru”. Reacția Ministerului

O învățătoare de la Liceul Teoretic „Nicolae Casso” (s. Chișcăreni, r. Sîngerei) a adresat o scrisoare publică ministrului Monica Babuc, în care cere o majorare de 50% pentru cadrele didactice. Totodată, prin intermediul scrisorii, Ana Turtureanu, împreună cu alți profesori care s-au solidarizat cu această cauză, a dat startul campaniei „Profesorii merită”.

De cealaltă parte, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării ne-a declarat că a reușit să atingă mai multe obiective la nivel de salarizare a cadrelor didactice și a invitat-o pe Ana Turtureanu la Minister pentru a-și expune punctul de vedere și pentru a prezenta soluții de identificare a resurselor financiare adiționale, dacă le are. 

„Inițial m-am bucurat, până-n momentul în care am calculat cât reprezintă această majorare (indexarea de 8%), mai exact, 263,12 lei. În total, un salariu neimpozitat va avea valoarea de aproximativ 3550 de lei. Doamnă ministru, cum ar fi să trăiți din acești bani o lună? Tot respectul pentru munca dvs., dar colegii mei nu muncesc mai puțin decât un ministru, în schimb, sunt răsplătiți neadecvat”, este menționat în scrisoarea publicată pe Facebook.

Mai mult decât atât, învățătoarea face referire la câteva discuții cu colegii ei: „Am primit banii de concediu și salariul, 12 mii de lei pentru 4 luni. Din start, am rambursat un credit, câte 3000 de lei lunar pentru iunie, iulie și august. Am rămas cu 3000 de lei pentru toată vara.”

Scrisoarea integrală o puteți citi în continuare:

De cealaltă parte, șeful Serviciului informare și comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ion Mischevca, a menționat pentru suntparinte.md că profesorii nu primesc cel mai mic salariu și că Ministerul depune eforturi pentru a identifica resurse financiare:

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Dacă doamna în cauză dorea să contribuie la soluționarea problemei insuficienței cadrelor didactice și nivelului de salarizare, putea să ne adreseze o solicitare în scris. Dumneaei a preferat să disemineze mesajul în spațiul virtual, noi considerăm că nu e cea mai bună abordare. În legătură cu salariile, în comparație cu alte categorii de bugetari, cadrele didactice nu primesc cel mai mic salariu. Spre deosebire de salariul angajaților din domeniul culturii (muzeografii și bibliotecarii), salariul cadrelor didactice este mult mai mare și mai motivant”. [/dt_quote]

Totodată, reprezentantul Ministerului ne-a comunicat că „până la indexarea cu 8%, pentru norma de 18 ore/săptămână, un cadru didactic primea 3.289 de lei. Totuși, majoritatea tinerilor specialiști au mai mult de 18 ore. După indexarea cu 8%, un tânăr specialist va primi 3969,26 de lei, fără grad didactic. Pentru gradul didactic II primește adaos de 30%, pentru gradul I – 40%, pentru gradul superior – 50%. Mai mult, un tânăr specialist primește o indemnizație unică de 45 000 de lei ca angajat într-o instituție de învățământ general liceal. Dacă vorbim de colegii, suma este 36 000 de lei. Anterior, un tânăr specialist primea 30 000 de lei la angajare”.

Ion Mischevca a adăugat că în domeniul educației există și alte probleme la fel de importante, precum: ridicarea prestigiului pedagogului, atragerea tinerilor specialiști, norma didactică, repartizarea timpului de muncă, debirocratizarea, oferirea unui climat favorabil pentru activitatea de predare-învățare, temele pentru acasă.

Amintim că, începând cu 1 septembrie curent, salariul de funcție al cadrelor didactice și al personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget va fi indexat cu 8%.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.