Cum pregătim copilul pentru a fi vaccinat
Util pentru părinți

Cum pregătim copilul pentru a fi vaccinat

By 23/03/2016 octombrie 28th, 2020 No Comments

Sursa foto: UNICEF Moldova

Vaccinarea este una dintre măsurile recomandate de medici, pentru a fi prevenite bolile sau pentru a fi eliminate, din procesul epidemic, complicațiile și decesele cauzate de o serie de maladii, printre care: poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola, rubeola etc.

În unele cazuri, vaccinul poate fi stresant atât pentru părinți, cât și pentru copii. De multe ori, adulții se întreabă ce trebuie să facă pentru a-și pregăti copilul.

În acest context, am discutat cu Laura Țurcan, doctor în medicină, șefa secției Epidemiologia bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, copiii sănătoși nu au nevoie de o pregătire medicală înainte de vaccinare. Important este ca ei să fie odihniți, liniștiți și bine hrăniți, deoarece, după aplicarea vaccinului, copiii nu trebuie să mănânce nimic timp de o oră.

De asemenea, este recomandat ca părinții, care sunt informați din timp despre necesitatea imunizărilor, să discute cu micuții despre senzațiile din timpul vaccinului (îi poate înțepa, durea puțin, dar nu va fi pentru mult timp) și despre importanța vaccinului (îi va feri de boli).

Copiii supuşi imunizării sunt examinaţi preventiv de către medicul de familie/asistenta medicală, în legătură cu termometria corpului, precizarea datelor de anamneză (boli, suportarea vaccinărilor anterioare, alergie la medicamente sau la produse alimentare etc.). Copiii sănătoși nu au nevoie de o pregătire medicamentoasă înainte de vaccinare. Toţi copiii cu boli cronice, stări alergice etc., înainte de imunizare, sunt consultaţi de către medicii specialiști.

Copiii cu maladii cronice necesită o pregătire specială

Conform listei prezentate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este contraindicat vaccinul în următoarele cazuri:

Reacţii secundare grave (şocul anafilactic, colapsul, encefalita sau encefalopatia, convulsii), observate după administrarea dozei precedente a vaccinului. Aceste reacţii postvaccinale pot fi uşor stabilite de părintele copilului sau de un lucrător medical. Doza a doua sau a treia a vaccinului DTP nu va fi administrată copilului care a suportat reacţii postvaccinale grave la doza precedentă. În acest caz, trebuie să fie exclusă administrarea componentului pertussis şi să fie finalizată imunizarea împotriva difteriei şi tetanosului cu vaccinul DT.

– Vaccinul cu component pertussis celular este contraindicat copiilor cu patologie neurologică necompensată (copiii bolnavi de epilepsie, la care tratamentul cu medicamente nu previne dezvoltarea acceselor, sau copiii cu encefalopatie progresivă).

Pentru copiii care reacţionează la ouă de găină sau neomicină prin apariţia simptomelor de hipersensibilitate (urticărie generalizată, respiraţie dificilă, edemul laringelui, colaps, şoc) este interzisă administrarea vaccinurilor la producerea cărora sunt utilizați embrioni de găină sau care conţin neomicină (de exemplu, vaccinul rujeolic sau trivaccinul contra rujeolei, rubeolei, oreionului).

– Vaccinurile vii nu sunt recomandate copiilor cu stare de imunodeficienţe sau copiilor la care sistemul imun este slăbit din cauza tumorilor, a tratamentului cu imunodepresante sau după radioterapie. Totuşi, vaccinul rujeolic şi poliomielitic trebuie neapărat să fie administrat bolnavilor de SIDA. Pentru copiii cu simptome clinice de SIDA este interzis vaccinul BCG şi vaccinul contra febrei galbene.

În același timp, copiii care au următoarele maladii pot să fie vaccinați:

– Maladii uşoare (de exemplu, o infecţie respiratorie sau diareică) cu temperatura nu mai mare de 38ºC.
– Alergie, astm bronşic sau alte maladii alergice, febră de fân sau rinita alergică.
– Prematuritate sau greutatea mică la naşterea copilului.
– Hipotrofie.
– Maladii convulsive la membrii de familie.
– Tratamentul cu antibiotice sau cu doze mici de corticosteroizi, cât şi utilizarea locală a steroizilor.
– Dermatoze, eczem sau leziuni locale de origine infecţioasă ale pielii.
– Maladii cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatita cronică.
– Maladii neurologice „stabile” (neprogresive), cum ar fi Sindromul Down.
– Icterul nou-născuţilor.

NOTĂ: Fiecare persoană, imediat după vaccinare, trebuie să rămână sub supravegherea lucrătorului medical timp de 30 minute pentru evidenţierea precoce a unor reacţii adverse posibile.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.