Skip to content Skip to footer

Reforma în educație: Manuale și specialități noi, laboratoare și clase moderne, catalog electronic

Începând cu acest an, mai multe școli, universități și colegii vor trece printr-un amplu proces de modernizare. Vor fi incluse câteva specialități noi, atractive pentru tineri, și sute de școli vor trece la catalogul electronic. În același timp, tinerii specialiști din țara noastră vor fi mai motivați, financiar, să aleagă o carieră didactică. Sunt câteva dintre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării, anunțate astăzi de ministrul Anatolie Topală.

Astfel, elevii din școlile și liceele din țară urmează să aibă manuale noi la majoritatea disciplinelor școlare până în septembrie 2024. Totodată, în perioada următoare, circa 300 de școli vor avea laboratoare moderne de fizică, biologie și chimie.

O altă schimbare ține de implementarea catalogului electronic în majoritatea instituțiilor de învățământ general și în școlile profesionale. În prezent, catalogul electronic este utilizat în circa 560 de instituții de învățământ. 

Va continua și dotarea instituțiilor de învățământ general cu echipament IT. În circa 70 de instituții de învățământ general vor fi create laboratoare digitale, dotate cu suportul UNICEF. Cu sprijinul Băncii Mondiale, în școli vor ajunge peste 5.000 de laptopuri.

Echipamente IT vor fi achiziționate pentru școli și în baza unui grant din partea Parteneriatului Global pentru Educație, în acest scop urmând să utilizate peste 2 milioane de dolari. De asemenea, vor fi desfășurate cursuri de instruire în domeniul tehnologiilor informaționale pentru cadrele didactice. 

Vor trece printr-un proces amplu de modernizare și 13 universități și colegii pedagogice În perioada următoare, cele 13 instituții vor fi dotate cu 52 de laboratoare și centre de cercetare; 67 de săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire; 18 centre didactice și de consiliere. 

La fel, este preconizată introducerea unor noi programe de studii, printre care „Securitatea Informațională”, „Știința Datelor”; „Inteligența artificială”. Investițiile în colegiile și universitățile pedagogice vor continua, urmând să fie anunțat un nou concurs de proiecte investiționale în sumă de circa 210 milioane de lei.

În prezent, Ministerul lucrează și la elaborarea sistemului E-Admitere pentru învățământul superior, care va permite depunerea actelor pentru admitere la universitate în regim online. Totodată, diplomele de licență vor fi emise în format digital. 

Pe lângă modernizare și dotare, Ministerul își propune să motiveze tinerii specialiști să aleagă domeniul pegagogic, prin extinderea perioadei de acordare a indemnizației – de la 3 ani la 5 ani. Această prevedere este inclusă în proiectul de modificare a Codului educației. 

De asemenea, vor fi perfecționate criteriile de evaluare și de stabilire a sporurilor pentru cadrele didactice, în baza efortului depus de pedagog și a performanțelor obținute de acesta.

Ministerul lucrează și la reorganizarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP). Atât CRAP, cât și centrele de resurse pentru educația incluzivă vor fi dotate cu echipamente necesare pentru instruirea copiilor cu cerințe educaționale speciale. Tot în anul curent, va fi aprobat programul de dezvoltare a educației incluzive pentru următorii patru ani. 

În curând, va fi aprobată și Strategia în domeniul tineretului, care presupune modernizarea acestui sector și diversificarea programelor pentru organizațiile de tineret.

Amintim că Executivul a adoptat Strategia de dezvoltare „Educația- 2030”. În săptămânile care urmează vor fi promovate modificări la Codul educației.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.