Skip to content Skip to footer

„Când vor crește, copiii nu își vor aminti de lucruri, ci de timpul petrecut împreună”. O zi cu familia bloggeriței Natalia Madan

Promovează alăptarea, purtatul copilului în sling, alimentația sănătoasă (și pregătită acasă!) și dezvoltarea intelectuală a copilului prin joc. Vorbim despre Natalia Madan, fondatoarea blogului „Planeta Mami”, o sursă de inspirație, de motivație și de relaxare pentru mulți părinți. Este suficient să faci un click aici, ca să descoperi a 10-a planetă din sistemul solar, unde nu există doar viață, ci și dragoste necondiționată față de cei care dau sens vieții – copiii.

Activități educative pentru cei mici, idei de rețete sănătoase, impresii de călătorie, reguli de parenting – pe toate le găsești pe platforma „Planeta Mami”. Suntparinte.md a reușit să ajungă în spațiul cosmic al familiei Madan și vă împărtășește în continuare cum arată o zi de sâmbătă din viața acestei familii.

Atunci când echipa Suntparinte.md a ajuns, întreaga familie trebăluia în bucătărie. De doi ani, Natalia a renunțat la produsele de origine animală. Nu i-a fost ușor, mai ales că e o persoană pofticioasă și amatoare de dulciuri. Nu i-a impus pe ceilalți membri ai familiei să devină vegetarieni, însă le insuflă zilnic obiceiurile pozitive pentru o alimentație sănătoasă.

Nataliei îi place să experimenteze în bucătărie, să încerce rețete noi și să implice copiii în procesul de pregătire. Mai mult decât atât, fotografiile cu mâncare sănătoasă de pe Instagram sau Pinterest sunt o „tortură” pentru ea. Este suficient să găsească o imagine apetisantă, ca să o transforme în realitate. În familia Madan există câteva reguli: fără mezeluri, consum minim de zahăr și consum moderat de carne și lactate. Copiii pot gusta unele produse nepermise doar în situații excepționale (la petrecere, de exemplu).

Soțul ei, Valentin, o susține și acceptă aceste principii.

„Copiii învață prin imitare. Este greșit atunci când părinții nu urmează o alimentație echilibrată, însă impun copilul să respecte anumite obiceiuri alimentare sănătoase. Părintele este un model pentru copil. Nu încercați să îl impuneți să mănânce broccoli, de exemplu, în timp ce dumneavoastră mâncați pe ascuns mezeluri. Nu este corect față de copil și nici nu e un mod convingător de a-l determina să consume mâncare sănătoasă”, menționează Natalia.

Sandvișul cu humus și legume este gustarea preferată a familiei, inclusiv în timpul călătoriilor. Humusul este o sursă bogată de micronutrienți: vitamina B6, vitamina B9 (acid folic), fier, mangan, cupru și zinc.

Rețeta e simplă: tai pita în jumătate, astfel încât să obții două buzunărașe, ungi interiorul cu un strat de humus, după care adaugi legume tăiate felii sau în formă de pai (ardei, morcov, castraveți, roșii, avocado etc.). Poți include și câteva frunze de salată sau de spanac. Dacă nu preferi humusul, alege cremă de brânză.

„Supele-cremă sunt binevenite nu doar pentru că abundă în vitamine și minerale. Poți include diverse legume, iar copilul nici nu va bănui. Le va accepta cu drag datorită texturii cremoase. Un alt truc este să adaugi crutoane roase cu usturoi”, mai spune fondatoarea „Planeta Mami”.

Ziua de sâmbătă a fost una plină de emoții. Daniel urma să participe la prima competiție de înot. Prezența la acest concurs e o reușită pentru el, mai ales că acum un an avea frică de apă. Mai întâi a mers la lecții individuale, după care a trecut la cursurile predate în grup.

Soții Madan consideră că, până la șase ani, părinții ar trebui să pună un accent deosebit pe sport, și mai puțin pe activități intelectuale (cursuri de leadership sau limbi străine). Explicația e următoarea: activitatea fizică stimulează creierul, dezvoltă abilitățile motrice corespunzătoare vârstei, îmbunătățește circulația sângelui și starea de spirit a copilului, precum și contribuie la oxigenarea creierului.

Daniel a obținut locul III.

Să crezi în pasiunea lui este esențial pentru ca el să capete multă încredere în sine, pentru a progresa”, spune Natalia.

Sora, Adelina, de 3 ani și 10 luni, îi calcă pe urme. Recent, a mers la prima lecție de înot, iar entuziasmul ei nu poate fi descris în cuvinte.

Adelina s-a atașat foarte mult de Pomul de Crăciun, motiv pentru care a insistat să îl țină împodobit până când ea va împlini 18 ani. În urma mai multor negocieri, Adelina s-a lăsat convinsă. Mama i-a explicat că îl vor despodobi împreună și că îl vor împodobi din nou la următorul Crăciun.

Această carte cu mandale aștepta de mult să fie colorată. De cum a descoperit-o, Adelina a rămas impresionată și a început să coloreze. Ce-i drept, mama ei era sceptică la început, întrucât desenele conțin figuri simetrice și asimetrice, artă abstractă, imprimeuri, dificile pentru un copil de vârsta Adelinei:

„Îi spuneam că va fi dificil pentru ea, dar a insistat că vrea să încercăm. Chiar îmi spune unde să colorez și ce cariocă să folosesc. Când avea un an și jumătate, Adelina nu mâzgălea, ci colora foarte atent, ca să nu depășească linia de contur. Chiar de la un an i-am permis să folosească pensula. Art-terapia este o formă de dezvoltare a creativității și de eliberare de anxietatea acumulată. Era suficient să îi spun că mergem să pictăm, ca să uite de capricii”.

Adelina este o fire creativă și artistică. Îi place să picteze și pe geam, și pe textile. De fiecare dată când desenează/colorează, mama îi spune că se descurcă bine și că a ales culoarea potrivită.

Natalia Madan inspiră multe mame prin activitățile educative pe care le organizează cu soțul. În doar o lună, blogul său a adunat peste 13 000 de vizualizări.

„Mereu sunt în căutare de ceva nou. Am citit foarte multe bloguri de mămici, aveam multe idei pe care le-am testat, eram entuziasmată și am vrut să transmit altor mămici aceste emoții și experiența mea. Inițial, am vrut să creez un blog doar despre activități și jocuri, mai ales că arhiva mea era destul de mare. Acum însă Planeta Mami a devenit locul unde împărtășesc nu doar ideile de jocuri care stimulează curiozitatea și creativitatea, ci și rețete sănătoase pentru mofturoșii la mâncare și istorii reale din viața de părinte”, menționează ea.

De jumătate de an, Natalia studiază contabilitatea. Profesoară îi este chiar mama ei, iar lecțiile au loc acasă. Natalia nu știe dacă va profesa în domeniu, dar este convinsă că aceste cunoștințe îi vor fi de folos.

Una dintre operele de artă ale Adelinei.

Părinții Natalia și Valentin pun accent pe învățarea prin joc: de-a magazinul, de-a bucătarul, de-a chelnerul:

„Nu trebuie să vă fie frică de obiecte mici sau că copilul va murdări casa. E ceva firesc. Permiteți-le copiilor să se joace cu crupele, cu făina, să testeze lichidele. Implicați-i în diverse activități – gătire, curățenie, cumpărături, experimente. Chiar și învățarea literelor poate deveni o activitate interesantă, dacă folosești metode interactive și captivante. De exemplu, noi am început a învăța alfabetul cu ajutorul autocolantelor, implicând și motricitatea fină”.

Daniel, la cinci ani, făcea calcule complicate. Înainte de culcare, el nu cerea părinților să îi citească o poveste, ci îi întreba cât e X+Y. După ce afla răspunsul, încerca să înțeleagă algoritmul de calcul.

Adelina se joacă mai puțin cu păpușile, însă acestea două, dăruite de bunica, au o importanță aparte pentru ea. Recent, a vizionat desenul animat „Regatul de gheață” și a rămas încântată de surorile Elsa și Ana. În familia Madan este o tradiție ca, o dată în săptămână, să organizeze Movie Night (Noaptea filmului).

Adelina nu solicită ca părinții să fie permanent implicați în jocul ei. Uneori, e suficient ca ei să o ghideze spre o anumită activitate.

Îi place să construiască puzzle-uri și repetă de fiecare dată: „Eu voi face singură”.

Tatăl, Valentin, a decis să îi dea o mână de ajutor.

Rezultatul final.

Soții Madan sunt foarte atenți la ispitele electronice. Pentru a menține echilibrul educație-relaxare, soții au stabilit câteva reguli pentru utilizarea ecranelor (mai mult aplicabile lui Daniel):

  • Luni este zi de „detoxificare electronică” – fără televizor și tabletă.
  • Marți, joi și sâmbătă sunt zile de iPad – maximum două ore, cu pauze.
  • În zilele în care are acces la tabletă, nu poate viziona TV-ul.
  • În timpul mesei, toate ecranele sunt deconectate (regulă și pentru părinți).

Adelina își aduce aminte rar de desene animate sau folosește LeapPad-ul atunci când își vede fratele cu tableta în mână, însă nu stă prea mult lipită de el. LeapPad-ul este cea mai vândută tabletă de învățare, conține doar jocuri cumpărate – educative și selectate în funcție de vârstă și interes.

Daniel și Adelina au început tot mai mult să se joace împreună, au descoperit că au multe lucruri în comun și că le plac jocurile active.

Natalia crede că principala cauză a geloziei între frați este lipsa timpului acordat copilului mai mare:

„Îi permiteam lui Daniel să vadă burtica, să simtă mișcările surorii sale. În mare parte, cauza geloziei este că părinții acordă toată atenția copilului mai mic, iar copilul mai mare nu este pregătit să înțeleagă asta. Acordați-i suficient timp și spuneți-i că îl iubiți la fel de mult. Dacă aveți posibilitate, angajați o bonă, dar nu ca să stea cu copilul mai mare, ci cu cel mic. Eu aveam o prietenă bonă care m-a ajutat”.

Daniel joacă fotbal de doi ani și face parte din Clubul „FC Buiucani”. Bunicul de pe linia tatălui este antrenor de fotbal, iar tatăl său face parte din Selecționata de fotbaliști amatori. De multe ori, casa se transformă într-un teren de fotbal. Tatăl îl învață pe Daniel driblingul (manevrele de a „fura” mingea).

Lui Daniel îi plac turneele în deplasare. A vizitat România (Suceava, Vaslui, București, Brașov) și Ucraina. Echipa din care face parte a obținut prima medalie (locul I) la Cupa Municipiului Suceava, ediția a treia. Au urmat: Cupa Moș Crăciun (Suceava), Junior Futsal Cup Moldova, Turneul „Let’s Teach Football to Our Children”, Kids Run Day 2017 (a obținut locul I).

„Nu rezultatul contează, ci experiența lui de copil de a face parte dintr-o echipă. Eu, de regulă, ajung mai rar la meciuri, dar pot să zic că sunt emoții nebune”, spune Natalia.

Tatăl este cel care îl motivează să devină mai bun și mai puternic. Valentin Madan a participat la un maraton în Lituania, la Zurich Maratón Málaga (Spania), la Cursa de ciclism „Chișinău Criterium” (30 km), la Maratonul Internațional Brașov (2016) și la Maratonul Internațional Santa Cruz de Tenerife (21 km).

Valentin Madan dorește să participe la triatlon (înot, ciclism și atletism într-un singur eveniment sportiv) și știe că într-o zi dorința lui va deveni realitate.

Părinții – primul model al copiilor.

Adelina a observat că fratele ei are pe mână un „tatuaj” (de fapt, rezultatele de la competiție), așa că a rugat-o pe mama să îi facă și ei unul.

Dacă un copil de trei ani se trântește pe podea, nu înseamnă că e un copil obraznic sau alintat. Nu trebuie să folosim etichete și nici să ne mirăm indignați atunci când un copil de 7 ani începe să plângă. Problema este că noi, adulții, nu cunoaștem emoțiile copilului și etapele de dezvoltare a lui. Atunci când părinții nu cunosc faptul că e firesc ca băiatul sau fata să aibă anumite reacții, ei se enervează, folosesc violența sau pedeapsa. Greșit! Este important să ne informăm și să înțelegem că e firesc ca un copil de șapte ani să plângă. Trebuie să ne păstrăm calmul, să fim alături de copiii noștri și să îi învățăm cum să se comporte și să-și controleze emoțiile”, este îndemnul Nataliei.

Natalia Madan nu se bazează nici pe intuiție atunci când este vorba de îngrijirea și sănătatea copilului, nici pe tratamente auzite. Crede că e obligatoriu ca părinții să caute argumente clare, informații cercetate, să analizeze diverse surse de informație și opinii.

Cum învățăm copilul ce înseamnă banii? Desigur, prin joc. Tatăl, Valentin, se joacă cu Adelina de-a cumpărăturile. Cu ajutorul unor bancnote improvizate, Adelina învață cum să discute cu vânzătoarea/vânzătorul, când trebuie să ceară restul, cum să facă cumpărături etc.

De multe ori, Natalia este întrebată cum reușește să fie mamă și bloggeriță în același timp. În context, fondatoarea „Planeta Mami” combate mitul precum că în familia ei totul este frumos, organizat, disciplinat și perfect, chiar dacă mediul virtual tinde să creeze această impresie:

„Atunci când cititoarele văd că în familia unei mame totul este bine și compară cu situația din familia lor, își pierd puterile și motivația și se simt frustrate. Fiecare mamă simte nevoia să afle că și alte persoane trec prin aceleași momente ca ea, că întâmpină aceleași probleme. De aceea, eu scriu și despre problemele cu care mă confrunt, vin cu soluții și încurajez mamele”.

În familia Madan a devenit o tradiție să gătească săptămânal sushi. Este o gustare rapidă, interesantă și care implică întreaga familie.

Secrete între fete :)

Adelina își pregătește ruloul de sushi și este fericită că părinții îi permit să experimenteze în bucătărie.

Responsabilitățile soților Madan nu sunt împărțite pe criteriul de gen, iar în treburile casnice sunt implicați și părinții, și copiii. În timp ce pregăteau sushi, Natalia ne-a povestit despre relația dintre ea și soț:

„Ne-am combinat, chiar dacă am crescut în medii familiale diferite și cu stiluri diferite de educație. Valentin este cel mai bun prieten al meu. E deschis să mă asculte și citește cărțile pe care i le recomand. Îmi place că menține și severitatea în anumite momente când mie nu îmi reușește, dat fiind faptul că eu cedez mai ușor. Chiar dacă toată ziua este la serviciu, acasă nu uită să fie tată, iese cu copiii la plimbare, merge cu Daniel la antrenamente și la meciuri, se joacă împreună cu Adelina, îi încurajează pe copii. Face și curățenie, spală vasele, calcă. Participăm în mod egal”.

Lui Daniel i-a revenit sarcina să ungă fiecare foaie de nori cu cremă de brânză.

Familiei Madan îi place să călătorească împreună. Soții consideră că fiecare vacanță petrecută cu copiii întărește și mai mult relația lor.

„Copiii interacționează cu medii și persoane diferite, ceea ce îmbunătățește inclusiv inteligența lor emoțională. În plus, călătoria este un moment pentru o conexiune totală între părinți și copii, departe de serviciu și activități casnice. Mie îmi place când copiii văd pentru prima dată tramvaiul, metroul, avionul. Mă alimentez cu entuziasmul și emoțiile lor. Cu siguranță, acestea nu vor fi la fel când ei vor crește”, povestește Natalia.

Adelina are cel mai apetisant și generos rulou de sushi.

Familia Madan demonstrează zilnic că joaca este cea mai eficientă modalitate prin care copiii au libertatea să experimenteze, să învețe și să-și exprime sentimentele.

Natalia Madan îndeamnă părinții să petreacă împreună cu copiii cât mai mult timp:

„Atunci când nu le oferă timp copiilor, părinții le oferă lucruri drept recompensă. Trebuie să conștientizăm că, atunci când vor crește, copiii nu își vor aminti de lucruri, ci de timpul petrecut împreună. Savurați din plin copilăria și fiți prezenți în perioada de formare a copiilor. Deși am doi copii, un băiat și o fată, oricum mai am de învățat, ceea ce fac permanent. De aceea, împărtășesc experiența mea cu toate mămicile și chiar îndemn cititorii să-și împărtășească experiențele sau ideile care i-au ajutat”.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.