Skip to content Skip to footer

Patru medalii de aur pentru o invenție autohtonă, unică în Moldova. Victoria Cojocari-Danila, creatoarea hainelor pentru copiii prematuri

A lansat pe piața din Republica Moldova primul brand de haine pentru copiii născuți prematur. Ideea i-a venit după ce a născut-o înainte de termen pe cea de-a doua fetiță, iar încercările de a găsi produse de dimensiuni mici, adaptate copiilor, au fost în zadar.

Victoria Cojocari-Danila, lectoră la Universitatea Tehnică a Moldovei, Departamentul Modelarea și Tehnologia Confecțiilor Textile și din Piele, este mamă a două fete.

Sursa ei de inspirație a fost a doua experiență a nașterii. În a 33-a săptămână de sarcină, a adus pe lume un pui de om de 42 de cm și cu o greutate de 1 kg și 800 g.

„Inițial, fetița a stat în Secția reanimare, după care a fost transferată în Secția de îngrijire a copiilor prematuri. Practic, o lună a stat în incubator. În această perioadă, mi-a fost foarte greu, întrucât la fiecare consultație medicală era îmbrăcată și dezbrăcată, ceea ce provoca pierderea temperaturii corpului. Hăinuțele de mici dimensiuni pe care le-am găsit se dovedeau a fi prea mari pentru ea. În cazul altor copii era la fel. Mamele erau nevoite să facă nod la hăinuțe, pentru ca acestea să nu fie largi. În caz contrar, copiii „înotau” în ele”, povestește Victoria.

Nu a stat mult pe gânduri și a decis să purceadă la acțiuni. I-a povestit ideea sa medicului-șef de la Spitalul Clinic Municipal nr.1 din Chișinău, care a încurajat-o, spunându-i că, într-adevăr, e nevoie de asemenea produse.

Tânăra mămică a început cu croșetarea botoșilor și cu tricotarea hainelor. Între timp, a participat, împreună cu alte mame, la o șezătoare organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Prematuri, în cadrul căreia femeile au croșetat haine pe care ulterior le-au donat copiilor din secțiile pentru prematuri.

Mămica a devenit și membră a Asociației „Unu și Unu” din România, a cărei misiune este de a îmbunătăți sănătatea bebelușilor născuți înainte de termen și a celor abandonați. De asemenea, a creat împreună cu câteva mămici Comunitatea părinților copiilor născuți prematur „VITAE”.

Și pentru că produsele autentice trebuie protejate, Victoria a înregistrat în 2016 marca „Mino Dora”. De ce acest nume? Conform etimologiei cuvântului, „Mino Dora” înseamnă „dar lunar”, or, fiecare copil este un dar pentru părinți.

Prin ce se deosebesc hainele „Mino Dora”?

  • Produsele sunt inovative și adaptate morfometriei copiilor născuți prematuri;
  • Sunt confecționate din materiale naturale – 100% bumbac;
  • Sunt elaborate în funcție de cerințele și necesitățile micuților şi ale personalului medical (au un număr redus de cusături, ceea ce nu provoacă disconfort copilului și iritarea pielii; au un sistem de încheiere-descheiere simplu și comod).

Deși afacerea este abia la început, se bucură deja de aprecierea specialiștilor din țara noastră și din străinătate: două medalii de aur la INFOINVENT 2015 (Chișinău), o medalie de aur la EUROINVENT 2016 (Iași), o medalie de aur la Inventica 2016 (Iași), o medalie a Târgului Internațional de Invenții şi Idei Practice „INVENT-INVEST 2016” (Iaşi).

În 2017, Victoria Cojocari-Danila s-a clasat pe locul II la Topul Inovațiilor, organizat de Academia de Științe a Moldovei, Secțiunea sănătate și biomedicină.

„Inventatoarea” hainelor pentru copiii născuți înainte de termen are un vis: să își extindă afacerea în țările vecine, care, de asemenea, importă produsele din alte țări, întrucât numărul copiilor născuți prematur este destul de mare. Datele statistice arată că în România, anual, se nasc prematur 18 000 de copii, comparativ cu 2.000 de copii care se nasc anual în Republica Moldova. Asemenea haine pot fi găsite doar în Statele Unite ale Americii, Belgia, Franța etc., unde companiile au creat îmbrăcămintea în colaborare cu instituțiile medicale. Prețul lor însă este destul de mare.

În context, Victoria vine cu un îndemn către toți părinții care au copii prematuri sau cu masa corpului mai mică: Scrieți un mesaj sau apelați numărul 079 888609 și „Mino Dora” va veni în casa dvs. și vă va ajuta să îmbrăcați copilul.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.