Skip to content Skip to footer

Institutul Oncologic a primit un ultrasonograf performant, care va depista cancerul în faze timpurii

Un aparat modern de ultrasonografie, capabil să depisteze cancerul în faze timpurii, a fost donat astăzi Institutului Oncologic din Chișinău. Totodată, instituția a primit 2.000 de flacoane de preparat „Trastuzumab” pentru tratamentul pacienților.

Echipamentul și medicamentele, în valoare de 370 793 de dolari, au fost procurate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu susținerea financiară a Uniunii Europene și Guvernului Canadei.

„Pe lângă funcțiile de bază, utilajul îndeplinește un rol esențial – de diagnostic ecoghidat al patologiilor, de a preleva acel țesut (biopsie) sub ghidajul ultrasonografiei, adică o facem precis, mult mai puțin traumatizant pentru pacienți și obținem un diagnostic exact. Preparatul „Trastuzumab” este un preparat-cheie când vorbim despre cancerul mamar, cel gastric etc. El este achiziționat de Institutul Oncologic, dar este un preparat foarte scump, care necesită a fi administrat o perioadă mai lungă”, a declarat Ion Prisăcaru, secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Prezentă la evenimentul de oferire a donației, Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova, a menționat că cele 2.000 de fiole donate vor fi suficiente pentru tratamentul gratuit, timp de trei luni, al pacienților de la Institutul Oncologic. Potrivit medicilor, în 25% dintre cazurile de cancer de sân din țara noastră este nevoie de acest preparat pentru tratament.

Recent, Republica Moldova a aderat la Programul „UE pentru sănătate”, cu un buget de 5,3 miliarde de euro, pentru perioada 2021-2027, care permite țării noastre să aibă acces la finanțarea oferită de Uniunea Europeană pentru implementarea proiectelor în domeniul sănătății.

În acest context, Victoria Neaga, manager de proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova, a îndemnat instituțiile publice și private să participe la concursurile de proiecte, pentru a obține finanțare. Proiectele vizează cinci sectoare prioritare – prevenirea bolilor, pregătirea pentru situații de criză, sistemul de sănătate și personalul medical, digitalizarea sistemelor de sănătate și prevenirea cancerului.

În Republica Moldova, cancerul este a doua cauză de deces, după maladiile cardiovasculare, indicele mortalității fiind mai mare la bărbați decât la femei. O treime dintre decese sunt provocate de consumul de tutun, obezitate, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume, lipsa activității fizice. De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV) au dus la creșterea riscului de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat. 

În 2021, cele mai multe forme de cancer au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei.

Sursa foto: World Health Organization in Moldova și Ministerul Sănătății

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.