Skip to content Skip to footer

Inițiativă în Parlament: În concediul de maternitate, femeia să poată primi și salariu, și indemnizație

Femeile care se află în concediul de maternitate, dacă starea de sănătate le permite să lucreze, ar trebui să poată primi și salariu, fără a pierde indemnizația de maternitate. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, fiind elaborat în parteneriat cu organizații nonguvernamentale din domeniu.

În prezent, indemnizaţia de maternitate este stabilită doar dacă persoana asigurată pierde venitul asigurat pentru întreaga perioadă a concediului medical la toate unitățile în care desfăşoară activităţi. Pentru perioada concediului de maternitate care se suprapune cu perioada în care femeia a desfăşurat activitate de muncă, este plătit doar salariul, nu și indemnizaţia.

„Această inițiativă legislativă a apărut în urma discuțiilor cu mai multe femei care vor să rămână active și în perioada concediului de maternitate. Sunt femei care vor să lucreze la distanță sau câteva ore pe zi. Sunt femei primare care nu lasă responsabilitatea, chiar dacă devin mame în perioada mandatului. Orice sarcină este diferită și femeile se simt diferit. Modificarea propusă este o opțiune doar pentru acele femei care se simt bine și au un acord cu angajatorul în acest sens. În cazul în care aleg să lucreze, să aibă dreptul la toate plățile – atât salariul pentru munca prestată, cât și indemnizația”, a declarat deputata Marina Morozova.

Reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache, care este și mamă a trei copii, a menționat că această inițiativă răspunde necesităților femeilor din țara noastră. În funcție de sănătatea lor și a copilului, precum și de starea financiară a familiei, vor putea decide – să lucreze sau să meargă în concediul de maternitate:

Am fost în situația în care trebuia să aleg concediul de maternitate sau proiectul la care țineam foarte mult. Am refuzat concediul și mi-am continuat proiectul, pentru că mă simțeam foarte bine și îmi permitea sănătatea, dar am rămas cu un gust amar, pentru că eu am contribuit la fondul social ani de zile, până atunci, și aveam dreptul la acel concediu de maternitate. Mă bucur că femeile vor avea dreptul la propria decizie și alegere”.

O altă modificare ține de calculul indemnizației de maternitate. Aceasta va putea fi calculată automat din venitul soției/soțului care are un salariu mai mare. Astfel, femeile care au un venit mai mic decât cel al soțului nu vor fi nevoite să se elibereze de la serviciu pentru a primi statutul de soţie aflată la întreţinerea soţului asigurat, cum se practică de obicei.

Pentru ca aceste prevederi să intre în vigoare, urmează să fie operate o serie de modificări în Codul muncii și în Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.

Indemnizaţia de maternitate este acordată integral la a 30-a săptămână de sarcină, pentru o perioadă de 126 de zile calendaristice și, în cazul naşterilor complicate ori al naşterii a doi copii – de 140 de zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi, indemnizaţia de maternitate este acordată la termenul de 24 de săptămâni de sarcină, pentru o perioadă de 182 de zile calendaristice.

Ce ține de indemnizația pentru creșterea copilului, menționăm că mama sau tata care, după acordarea concediului pentru îngrijirea copilului, îşi reia activitatea, se angajează, desfăşoară activităţi în scopul obținerii de venit sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, are dreptul la indemnizaţie lunară și salariu concomitent.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.