Skip to content Skip to footer

Familia Ermac: „Nu disciplinați copilul prin bătaie. Dăruiți-i dragoste și veți primi dragoste în schimb”

Copilăria este perioada care trebuie să implice ingrediente precum dragostea, dăruirea și atenția. Violența nu este o metodă de educare, deoarece copilul are nevoie mai mult de modele decât de critici și pedepse.

Soții Cristina și Robert Ermac, din Chișinău, sunt un exemplu în acest sens. Ei spun că întotdeauna își implică fiul Darian în luarea deciziilor și îi ascultă punctul de vedere: „Vrem ca fiul nostru Darian să crească un copil care va lua decizii nu pentru că mama și tata au spus că așa este corect, ci pentru că va înțelege de ce este corect sau incorect să procedezi într-un anumit mod”.

Suntparinte.md a petrecut o zi cu familia Ermac, care ne-a convins că cheia spre înțelegerea comportamentului copilului este să comunici deschis cu el, să privești lucrurile din punctul lui de vedere și să-ți imaginezi cum se simte.

_z7a6666

Dimineața, imediat după ce se trezește, Darian îi spune mamei să vină lângă el. Apoi o invită la joacă.

_z7a6913

Pentru a evita disputele și neînțelegerile, părinții au stabilit anumite reguli în familie și se străduie ca ele să fie distractive pentru Darian și respectate.

„Tindem să îl învățăm să nu se simtă obligat să facă ceva. Vrem ca el să fie motivat și să dorească singur să facă un anumit lucru”, spun soții.

Cu ajutorul unei aplicații în care apar mai multe personaje animate ce își spală dinții, mama a reușit să-l motiveze pe Darian să-și spele zilnic dinții. Astfel, igiena orală a devenit o activitate distractivă.

_z7a6831

Gimnastica de dimineață este unul dintre lucrurile pe care Darian le face cu plăcere, împreună cu mama sa.

_z7a6857

Cristina îi arată copilului cum să aibă un stil sănătos de viață prin propriul exemplu.

_z7a6541

Pregătirea micului dejun. Cristina îl laudă pe Darian și îi încurajează străduința.

_z7a6533

„Deseori, ne pare că multe lucruri sunt prea dificile pentru copiii noștri. Niciodată însă nu încercăm să vedem dacă e așa sau nu. Eu îi permit lui Darian să se implice în treburile casnice care îi trezesc interes sau îi propun uneori să încerce unele dintre ele”, spune Cristina.

_z7a6559

_z7a6555

În această dimineață au gătit clătite americane.

_z7a6586

Darian e un copil foarte activ, dar și destul de încăpățânat, după cum povestește Cristina. Ea crede însă că încăpățânarea este o calitate bună care îl va ajuta să își realizeze visurile.

_z7a6491

„Totuși, dragostea lui față de oameni va face ca acest lucru (n.r. încăpățânarea) să nu fie în detrimentul altor oameni”, spune Cristina zâmbind.

_z7a6653

_z7a6643

Iată și rezultatul! Cristina spune că întotdeauna îi atrage atenția lui Darian asupra rezultatului: „Așa el înțelege că ceea ce a făcut nu este doar distractiv, ci și productiv. Astfel pot să-l învăț să se descurce mai bine, fără ca el să simtă o oarecare obligațiune sau disconfort din cauza treburilor casnice”.

_z7a6676

Timpul pentru activitățile educative. Având în vedere că Darian nu este captivat de activitățile obișnuite, Cristina a consultat mai multe site-uri specializate pentru a pregăti activități pe care le desfășoară sub formă de joacă. Cristina se conduce după metoda Montessori, prin care este creat un mediu adecvat dezvoltării potențialului emoțional, fizic și intelectual al copilului.

_z7a6735

„Fiind un copil activ, Darian nu reușește să stea mult timp concentrat asupra aceleiași activități. De aceea, încerc să fac activitățile cât mai scurte și mai interactive, astfel încât copilul să nu reușească să se plictisească”, susține Cristina.

_z7a6742

Darian „a preparat un tort” pentru echipa Suntparinte.md. L-am îndemnat să-și pună o dorință și să „sufle” în lumânările de pe tort.

_z7a6756

Tehnica formelor spontane inspiră libertate și bucurie. Copiii nu sunt preocupați de forme sau de contururi, în timp ce interpretarea imaginilor obținute implică multă imaginație și entuziasm.

_z7a6891

O metodă folosită pentru a dezvolta inteligența copilului este jocul Lego. Acesta dezvoltă inteligența și creativitatea copilului. Darian a construit din piese Lego un garaj pentru mașina lui.

_z7a6814

_z7a6801

În casa familiei Ermac, măsurile de siguranță sunt o regulă. În locuință este o scară care duce spre mansardă. Părinții au improvizat o ușă ce nu-i permite lui Darian să coboare sau să urce scările de unul singur.

_z7a6927

Lui Darian îi plac plimbările în aer liber și, când este momentul să iasă afară, el e încântat. Mama are răbdare să aștepte până Darian reușește să se îmbrace de sine stătător.

_z7a7004

Cristina povestește că dorințele și necesitățile lui Darian sunt primordiale pentru ea și soț. „Evident, trebuie să avem mereu grijă să delimităm nevoile și dorințele, astfel încât primele să fie îndeplinite cât mai curând posibil. Ceea ce ține de dorințe, încercăm mereu să ajungem la un compromis, astfel încât să ne simțim bine ambii”, a povestit mama.

_z7a6978

Cristina este însărcinată, iar Darian este foarte bucuros că în familie va apărea un „bebe”. El obișnuiește să îi spună bebelușului „Bună dimineața” și „Noapte bună”.

„Suntem niște părinți norocoși. Dari nu este gelos pe viitorul membru al familiei, deoarece noi avem grijă să îi spunem că îl vom iubi și în continuare la fel de mult ca pe bebe. Ne bucurăm că între ei este o relație atât de armonioasă și îi amintim mereu lui Darian că și bebe îl iubește mult și se bucură de faptul că are un frățior atât de minunat”, povestește Cristina.

_z7a6998

Darian este un copil foarte curios, iar părinții încearcă să-i mențină cât mai mult interesul față de tot ceea ce îl înconjoară. Un copil care îşi menţine curiozitatea trează este activ și nu se plictiseşte niciodată. Mai mult, pentru el lumea are profunzimi care merită explorate.

_z7a6955

„Vrea să știe tot, să vadă tot, să se implice în tot. Dacă vedeți vreun copil care ajută un instalator la repararea unor țevi sau care se oprește lângă un grup de polițiști să audă ce discută, sau care urmărește atent ce face medicul în timp ce consultă pe cineva… atunci acel copil e Darian. Noi îl susținem și încercăm să-i demonstrăm că ne pasă de interesele lui”, povestește Cristina.

_z7a7031

Părinții l-au învățat pe Darian să traverseze strada doar în locuri special amenajate și de mână cu cineva dintre adulți.

_z7a6788

Ora 21:30 – Darian merge la culcare. Fiind pasionată de lectură, Cristina încearcă să-i cultive feciorului dragostea pentru carte.

Părinții susțin că, dacă dorim ca noua generație să crească fără pedepse și violență, atunci trebuie să îi demonstrăm că și noi, adulții, putem fi așa:

„Pare mult mai ușor să ridicăm vocea ori mâna în încercarea de a stopa comportamentul nedorit al copilului. De aceea, îndemnăm părinții să nu aleagă calea care oferă imediat și pe termen scurt rezultatele dorite, dar calea eficientă care permite creșterea unui copil echilibrat emoțional, puternic și liber în gândire. NU disciplinați copilul prin bătaie. Dăruiți-i dragoste și veți primi dragoste în schimb”.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.