Skip to content Skip to footer

Cum se va dezvolta Moldova în următorii cinci ani, la capitolul sănătate sexuală și reproductivă

Dreptul la sănătatea sexuală și reproductivă (SSR) este considerat un drept fundamental al omului. Statul este obligat să asigure accesul la servicii în materie de sănătate sexuală și reproductivă, adaptate nevoilor beneficiarilor, inclusiv ale celor cu nevoi specifice. Totuși, aceste necesități rămân în mare parte nesatisfăcute. Doar 1/3 dintre femeile de vârstă reproductivă din Republica Moldova utilizează mijloace moderne de contracepție, în timp ce rata de utilizare în rândul tinerilor este și mai scăzută.

În context, țara noastră a adoptat un Program național pentru anii 2018-2022, care își propune să îmbunătățească accesul și calitatea serviciilor, precum și informarea populației în acest domeniu. Ce include noul Program privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive?

În fiecare localitate, cel puțin un prestator competent care oferă servicii de sănătate sexuală și reproductivă

Autoritățile își propun să asigure accesul echitabil și universal al întregii populații la servicii de sănătate sexuală și reproductivă. Astfel, în fiecare localitate va fi prezent cel puțin un prestator competent care va oferi aceste servicii, conform nivelului de asistență medicală (primar, specializat de ambulatoriu și specializat spitalicesc).

Totodată, va fi sporit accesul persoanelor cu nevoi speciale (adolescenți, victime ale violenței sexuale și ale traficului de persoane, persoane vulnerabile socioeconomic, persoane cu dizabilități, persoane în etate etc.). Personalul medical va fi instruit în baza ghidurilor care, la fel, vor fi adaptate.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]Un accent deosebit va fi pus pe diminuarea nevoii nesatisfăcute în metodele moderne de contracepție. Populația va avea acces la contraceptive moderne, în special grupurile vulnerabile și persoanele cu nevoi speciale. Instituțiile responsabile vor procura contraceptive moderne (contraceptive orale, contraceptive de barieră, contraceptive de urgență, dispozitive intrauterine, injectabile etc.) pentru distribuire grupurilor vulnerabile, cu nevoi speciale, celor cu dizabilități, inclusiv celor care sunt în instituțiile rezidențiale.[/dt_quote]

De asemenea, va fi lărgit spectrul de mijloace moderne de contracepție (injectabile, implanturi etc.) prin înregistrarea acestora în țară. Un alt obiectiv al autorităților noastre este includerea contraceptivelor în lista medicamentelor compensate.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Sănătatea și drepturile sexuale și reproductive reprezintă o prioritate asumată la nivel internațional. Toate activitățile relatate în Programul național corespund cu politicile internaționale și cu cele promovate de Organizația Mondială a Sănătății. Sunt în corelație și cu Planul european de acțiuni privind sănătatea sexuală și reproductivă, precum și cu Strategia globală pentru sănătatea femeilor, copiilor și adolescenților. Pentru o dezvoltare durabilă, în domeniul drepturilor sexuale și reproductive este nevoie de asistență echilibrată și angajament necondiționat, atât la nivel politic, cât și la nivel de comunități”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. [/dt_quote]

Serviciile vor fi prestate prin prisma respectării drepturilor la sănătate reproductivă a beneficiarilor 

Programul Național prevede ca toate serviciile să satisfacă nevoile beneficiarilor în instituțiile de toate nivelurile de asistență medicală prestatoare de servicii SSR. Un alt scop este creșterea responsabilității prestatorilor de SSR și a altor actori ai comunității (social, educațional, societatea civilă, APL) pentru respectarea drepturilor beneficiarilor și acordarea serviciilor centrate pe nevoile lor.

Drepturile sexuale și reproductive vor fi incluse în Codul Sănătății. Beneficiarul va putea să introducă indicatorul de satisfacție privind serviciile SSR în lista indicatorilor de performanță în cadrul sistemului de asigurări obligatorii de sănătate. Toate serviciile de SSR vor fi evaluate, după care vor fi introduse într-un clasament al instituțiilor medico-sanitare publice prestatoare de servicii SSR. Un rol aparte îl va avea Avocatul Poporului (ombudsman) care va monitoriza respectarea drepturilor sexuale și reproductive.

Educația pentru sănătatea sexuală și reproductivă, în instituțiile de învățământ de toate nivelurile

Unul dintre obiectivele autorităților și ale partenerilor/donatorilor este creșterea nivelului de educare și informare a populației din Republica Moldova cu privire la drepturile sexuale și reproductive și la serviciile disponibile în domeniul SSR. În context, va fi revizuit curriculumul instituțiilor de învățământ școlar și va fi inclus modulul de educație pentru sănătate, inclusiv educația pentru sănătatea sexuală și reproductivă adaptată vârstei și necesităților specifice.

Totodată, cadrele didactice vor fi instruite de către formatorii pregătiți în domeniul educației pentru sănătate. Un rol important îl vor avea asociațiile de părinți în crearea cererii pentru includerea educației pentru sănătate, inclusiv educația pentru sănătatea sexuală și reproductivă în cadrul curriculumului școlar. Pentru ca populația să fie suficient de informată, va fi implicată și mass-media. Responsabilii vor elabora un concept al campaniei de comunicare pentru informarea și educarea populației privind SSR.

Mecanism de coordonare și monitorizare în domeniul drepturilor și sănătății sexuale și reproductive

Programul Național mai prevede crearea Comitetului de coordonare interministerial și intersectorial în domeniul sănătății și drepturilor sexuale și reproductive. De asemenea, va fi îmbunătățită infrastructura (spații, mobilier, echipament necesar). Întreaga activitate în domeniu va fi menționată în rapoarte analitice anuale și în planuri anuale. Atât în 2018, cât și în 2022 va fi realizat un studiu privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive (conform unei metodologii internaționale).

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Republica Moldova este una dintre puținele țări care și-au asumat angajamentul de a realiza și dezvolta Programul național pentru sănătatea și drepturile sexuale și reproductive. Programul va asigura accesul universal al populației la pachetul de servicii calitative de sănătate sexuală și reproductivă. Extinderea accesului la servicii, după cum știți, salvează vieți și asigură bunăstarea populației. De asemenea, promovează egalitatea de gen și are un efect economic semnificativ în societate. Va fi nevoie de efortul multor sectoare și multor parteneri pentru a implementa eficient Programul. Acest Program nu este destinat doar sectorului sănătății. El presupune să-i aducă pe toți împreună. În viziunea mea, cea mai importantă caracteristică a acestui Progam este faptul că pune accent pe drepturile omului”, a menționat reprezentanta UNFPA în RM, Rita Columbia. [/dt_quote]

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 187 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete. Un studiu despre sănătatea reproductivă a femeilor și fetelor cu dizabilități ale aparatului locomotor, efectuat de către Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, arată că doar jumătate dintre femeile și fetele cu dizabilități se adresează la medic, iar una din trei consideră că atitudinea personalului medical este neprietenoasă și acuzatorie.

Sursa foto: UNFPA Moldova 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.