Skip to content Skip to footer

Boala care afectează până la 15 la sută dintre femeile însărcinate. Consecințele pot fi fatale

Preeclampsia este o afecțiune care afectează femeile în al treilea trimestru de sarcină. Ea se întâlnește la circa 15 la sută dintre femeile însărcinate, în special, la cele cu vârsta sub 20 de ani și la cele cu vârsta de peste 40 de ani. Depistată la timp, aceasta poate să nu afecteze în niciun fel nici copilul, nici mama. Însă, în cazul unei depistări tardive, consecințele pot fi fatale. Dorina Agachi, medic pediatru la Clinica „Pediatrica”, a relatat pentru suntparinte.md care sunt cauzele, simptomele, precum și consecințele acestei afecțiuni.

Simptome

Înainte de a stabili diagnosticul exact, este nevoie ca medicul specialist să facă toate analizele și investigațiile necesare. Doar în așa caz se poate depista cu exactitate afecțiunea. Totuși, există unele semne la care gravidele ar trebui să atragă atenția, deoarece evoluția preeclampsiei poate avea loc în câteva ore.

Uneori, aceste semne ar putea fi confundate cu cele ale sarcinii:

  • dureri de cap;
  • senzație de greață;
  • amețeală;
  • vedere încețoșată;
  • vuiet în urechi;
  • crește exagerată în greutate (chiar până la un kilogram într-o jumătate de zi);
  • urinări micșorate (lichidul se depozitează în organism).

Oricare dintre aceste semne nu reprezintă o evoluție normală a sarcinii. De aceea, la observarea acestor semne, gravida trebuie să se adreseze imediat la medic.

Cauze 

Deocamdată, nu sunt cunoscute cauzele exacte care duc la dezvoltarea acestei afecțiuni. Boala este caracterizată prin două semne de bază: 

  • Creșterea tensiunii arteriale – peste 140/90 mmHg.
  • Creșterea remarcabilă a nivelului de proteine în urină (aceasta duce la scăderea presiunii exercitate de către proteinele din plasmă, ceea ce determină acumularea de lichide în organism).

Specialiștii consideră că printre motivele care provoacă această boală se numără: hipercolersterolemia (nivelul crescut de colesterol depus pe vasele sanguine, care duce la scăderea nivelului de sânge care ajunge către uter, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale); supraponderabilitatea (dacă indicele ponderal este mai mare de 30, atunci trebuie corectat); diabetul zaharat sau alte probleme endocrinologice; probleme cu tensiunea arterială.

O monitorizare minuțioasă a tuturor acestor factori poate preveni dezvoltarea afecțiunii.

 

Consecințele

Dacă această afecțiune nu este supravegheată medical, poate trece în eclampsie și poate avea consecințe fatale atât pentru mamă, cât și pentru făt. În cazul în care preeclampsia este depistată precoce și se iau măsuri, ar putea să nu aibă consecințe. Tratarea acestei afecțiuni poate fi efectuată doar prin nașterea copilului.

Totuși, trebuie să rețineți un lucru: cu cât este mai avansat termenul de graviditate, cu atât este mai scăzut riscul că va fi afectat procesul de dezvoltare al copilului.

Chiar dacă această afecțiune dispare odată cu nașterea, la următoarele sarcini femeia trebuie să se pregătească din timp, pentru a exclude posibilitatea de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.