Skip to content Skip to footer

5 argumente că fumatul dăunează mediului, afectează sănătatea ta și a celor din familie

Ziua Mondială fără Tutun este sărbătorită anual pe data de 31 mai, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății. În Republica Moldova, aproximativ 27% dintre adulți sunt fumători. În acest an, campania de informare are genericul „Tutunul ne omoară pe noi și planeta noastră”, cu scopul de a sensibiliza societatea privind consecințele consumului de tutun atât față de oameni, cât și față de mediul înconjurător.

Suntparinte.md îți oferă 5 argumente de ce consumul de tutun se numără printre cele mai mari riscuri pentru sănătate și mediu:

1. La nivel global, numărul persoanelor care mor din cauza bolilor asociate fumatului este de 8 milioane anual

Tutunul ucide anual peste 8 milioane de oameni și crește prevalența bolilor netransmisibile periculoase, cum ar fi bolile cardiovasculare și cele respiratorii cronice, diabetul, cancerul. Peste 7 milioane de decese sunt cauzate de consumul direct de tutun și aproximativ 1,2 milioane reprezintă cazurile de fumători pasivi, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

În Republica Moldova, circa 6.000 de persoane au decedat în anul 2021 din cauza unor boli asociate consumului de tutun, ceea ce reprezintă 15% din totalul deceselor anuale. Acest număr este aproape egal cu cel al deceselor cauzate de complicațiile COVID-19 în R. Moldova. Persoanele care și-au pierdut viața sunt, în mare parte, cele care au început să fumeze în perioada adolescenței.

2. În fiecare an, 4,5 trilioane de mucuri de țigară sunt aruncate în mediul înconjurător, eliberând peste 7.000 de substanțe chimice

Din numărul total al substanțelor chimice, 70 sunt cancerigene, care poluează trotuarele, parcurile, precum și apele, otrăvind viața marină.

Majoritatea țigărilor comerciale conțin un filtru cu acetat de celuloză, care este un microplastic slab degradabil, ceea ce duce la contaminarea mediului. O țigară aruncată în mediu necesită circa 10 ani pentru a se descompune. Cartușele și bateriile utilizate pentru țigările electronice și aruncate în mediul înconjurător reprezintă o preocupare majoră pentru protecția mediului.

  • Producția de tutun emite aproape 84 de milioane de tone de CO2 anual. Aceasta este echivalentul emisiei a 280 000 de rachete lansate în spațiul cosmic.
  • Întregul ciclu de viață al unei singure țigări necesită aproximativ 3,7 litri de apă. În medie, un fumător ar putea economisi până la 74 de litri de apă/zi dacă se lasă de fumat.
  • Aproximativ 200 000 ha de teren sunt defrișate anual pentru cultivarea tutunului. Este nevoie de un copac întreg pentru a face 300 de țigări.

3. Apariția țigărilor electronice și a produselor din tutun încălzit sporește interesul copiilor și adolescenților de a începe să fumeze

Studiul Global al Adolescenților despre Fumat, realizat în 2019, arată că, după 10 ani de reducere constantă a procentului copiilor de 13-15 ani, care fumează, a fost înregistrată, pentru prima dată, o stagnare a acestei scăderi.

În 2013, cu aproape 50% mai puțini adolescenți fumau, comparativ cu anul 2004. În schimb, în 2019 s-a înregistrat o scădere de mai puțin de 5% în rândul băieților, precum și o creștere în rândul fetelor.

4. Și fumatul pasiv cauzează boli

Fumatul pasiv, cunoscut și sub denumirea de „fum de tutun din mediul ambiant”, este o combinație dintre fumul produs la capătul aprins al țigării și fumul expirat de fumători. Fumatul pasiv cauzează boli, inclusiv cancer pulmonar și boli de inimă la adulții nefumători, în timp ce la copii – astm, infecții respiratorii, tuse, șuierătură respiratorie, otită medie (infecția urechii medii) și sindromul morții subite la sugari. Este recomandat să nu fumați în preajma copiilor și a femeilor însărcinate.

5. Fermierii care plantează, cultivă și recoltează tutun, la fel, sunt afectați

Aceștia pot absorbi pe zi cantitatea de nicotină care se conține în 50 de țigări. În plus, se pot expune pesticidelor otrăvitoare. Ca rezultat, aceștia și membrii familiilor lor pot avea tumori, modificări genetice, boli sangvine, tulburări neurologice și endocrine.

Pe data de 17 martie curent, Parlamentul RM a adoptat legea pentru aderarea țării la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun. Comerțul ilicit cu produse de tutun în R. Moldova duce la neîncasarea în bugetul de stat a circa 40 de milioane de lei anual.

Unele informații au fost oferite în cadrul conferinței de presă organizată de Ministerul Sănătății, în contextul Zilei Mondiale fără Tutun

Sursa foto: health.clevelandclinic.org

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.