Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului: PROGRAMUL evenimentelor ce vor avea loc la Chișinău
Știri

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului: PROGRAMUL evenimentelor ce vor avea loc la Chișinău

Mâine, în mai multe țări ale lumii va fi marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. În context, AO „SOS Autism” va organiza duminică, 2 aprilie, o serie de activități în capitală.

Startul evenimentelor va fi dat de Mitropolia Moldovei care va ține slujbe religioase în toate bisericile de pe teritoriul țării, inclusiv în biserica de pe teritoriul Universității de Stat din Moldova, unde vor fi prezenți părinții împreună cu copiii cu autism. Slujbele vor avea loc în intervalul 11:30 – 12:00.

Timp de trei ore, la Hotelul „Codru” din Chișinău se va desfășura Workshopul „Imunizarea copiilor: pro sau contra”, organizat în parteneriat cu „Ask a MOM”.  În cadrul workshopului, veți avea ocazia să aflați de la mai mulți specialiști informații veridice și argumentate despre vaccinuri.

Începând cu ora 12:45, Auto Run și Raliul, în parteneriat cu GTM-Auto Club, vor asigura distracție maximă și extremală sub podul de la Telecentru. Showul auto va începe cu o paradă a mașinilor de curse cu traseul Piața Marii Adunări Naționale – Șoseaua Hâncești. Fiecare dintre cele 20 de mașini prezente la paradă va plimba câte un copil cu autism și însoțitorul său. Îmbarcarea pentru paradă va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale. 

Începând cu ora 9:00 și până la 17:00, pe strada pietonală va fi organizat un Târg al Părinților cu copii cu tulburări de spectru autist (TSA). Iarmarocul se va desfășura în parteneriat cu proiectul „Ziua Faptelor Bune”.

Ulterior, până la ora 19:00, la Arcul de Triumf va avea loc o adunare de solidaritate a părinților cu copii cu TSA, rudele acestora, reprezentanții centrelor pentru copii cu TSA, în cadrul căreia vor fi lansate baloane albastre. În același timp, fanfara Poliției de Frontieră va susține un concert.

Sărbătoarea va culmina cu „Light it up Blue”, la „Radisson Blu Hotel”, pe fațada căruia vor fi proiectate lumini albastre, ceea ce reprezintă o campanie internațională.

Ultimele statistici arată că în anul 2015 în țara noastră erau înregistrate 292 de persoane cu autism, dintre care 277 dintre ele sunt copii. Autismul este considerat tulburarea cu cea mai înaltă rată de creștere. Conform statisticilor internaționale, astăzi fiecare al 68-lea copil se naște cu tulburări din spectrul autist (TSA) și această cifră se mărește cu 13% anual.

Vezi și:

O zi împreună cu familia Guzun: „Întotdeauna am vrut un copil deosebit și, iată, Dumnezeu mi l-a dat”

Statul nostru doar bifează acțiuni și are un comportament autistic

Grădinița „Orfeu” – singura instituție preșcolară din țară destinată copiilor cu deficiențe mintale

Autismul – nu este nici periculos și nici contagios

Copilul cu autism care a învins tăcerea

Viitorul copiilor cu autism depinde de ce-i învățăm azi

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.