Zi specială pentru copiii cu Sindrom Down și părinții lor: Au jucat fotbal, au colindat și au primit cadouri
Știri

Zi specială pentru copiii cu Sindrom Down și părinții lor: Au jucat fotbal, au colindat și au primit cadouri

Sursa foto: Captură video Special Olympics Moldova

Au devenit pentru câteva ore fotbaliști, au marcat goluri pe terenul de fotbal, apoi au interpretat colinde și au primit cadouri. Este experiența pe care au trăit-o mai mulți copii cu Sindrom Down și părinții lor, toți beneficiari ai Asociației pentru Persoanele cu Sindrom Down „Sunshine”.

Activitatea a avut loc în cadrul Forumului Sănătății Familiei, desfășurat de Special Olympics Moldova, în parteneriat cu UNICEF și Federația Moldovenească de Fotbal, la Complexul „Vatra” de la Vadul lui Vodă. Organizatorii au dorit astfel să consolideze o comunitate incluzivă prin sport, cultură şi educaţie.

Activitatea s-a desfășurat în două etape: partea teoretică și partea practică. Managerul de proiecte Grassroots, din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Anatoli Cojocari, spune că familiile participante au fost active și la celelalte evenimente sportive care au fost organizate pe parcursul anului, copiii devenind astfel mai sociabili și obținând performanțe.

FMF, în colaborare cu UNICEF și Asociația Special Olympics, implementează Proiectul-pilot „Fotbalul ne unește”, care are drept scop responsabilizarea societății și incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale, prin informarea părinților, educatorilor și profesorilor, organizarea activităților sportive în instituțiile de învățământ, acordarea inventarului de sport etc.

La eveniment a participat și șeful Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, Sergiu Oceretnîi, care a vorbit despre cât de important este ca opinia publică să conștientizeze necesitatea integrării persoanelor cu dizabilități în societate:

„Integrarea activă nu presupune să ne amintim ocazional de aceste persoane, ci înseamnă să nu uităm niciodată că ansamblul societății este constituit din diversitatea și unicitatea populației în care conviețuiesc”.

La rândul ei, președinta AO „Sunshine”, Ala Burlaca, a mulțumit organizatorilor pentru această oportunitate și a menționat că, astfel, beneficiarii asociației au devenit mai siguri de sine, mai fericiți și mai dornici de a participa la activități publice. În același timp, a îndemnat și celelalte organizații să inițieze sau să susțină asemenea proiecte incluzive și benefice pentru întreaga societate.

Toți cei 65 de participanți au avut parte de o pauză de cafea și de un prânz de sărbătoare. La finalul evenimentului, fiecare familie a primit câte o minge, o coardă și dulciuri, precum și un certificat de participare.

Sursa foto: Capturi din videouri/Special Olympics Moldova

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.