Vrei ca persoanele dragi ție să nu mai treacă prin abuz? Semnează această petiție!
Știri

Vrei ca persoanele dragi ție să nu mai treacă prin abuz? Semnează această petiție!

Sursa foto: change.org

În perioada de carantină și izolare, situația femeilor care trăiesc în violență a devenit și mai complicată. Mame, surori, nepoate, fiice sau simple prietene și vecine de-ale noastre rămân între patru pereți cu agresorii, fiind în situație de risc înalt.

Timp de o lună de carantină, la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008, au sunat cu 35% mai multe femei victime ale violenței. Aproximativ 30 de femei mor anual în Republica Moldova, în urma violenței provocate de partenerii lor.

Dacă vrei ca apropiatele tale să nu mai treacă prin abuz și ești de acord că violența împotriva femeilor este o problemă în țara noastră, semnează această petiţie. Astfel, soliciți Parlamentului Republicii Moldova să ratifice, până la sfârşitul sesiunii parlamentare de primăvară 2020, Convenția pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice.

Statul care ratifică această Convenție se obligă să întreprindă mai multe acțiuni, cum ar fi:

Să educe, începând din școală, fetele și băieții cum să construiască relații armonioase și să comunice fără violență.

Să informeze fetele și femeile despre drepturile lor, dacă trec prin violență sau viol.

Să protejeze fetele și femeile, victime ale violenței și să pedepsească agresorii.

Doar 8% din femeile care au trecut prin violență și 3% care au trecut prin viol raportează cazul la poliție sau organizațiilor pentru că „ce-o să spună lumea?”, „mi-e rușine să spun că am fost violată, totuna vor spune că eu sunt vinovată”, „unde să mă duc cu copiii?” .

Să instruiască judecătorii, procurorii, polițiștii, medicii, asistenții sociali și asistentele sociale etc.

să aplice corect legea, să nu fie de partea agresorului și să nu învinovățească femeile pentru ceea ce li se întâmplă.

Să susțină organizațiile care ajută femeile și copiii victime ale violenței.

Organizațiile nonguvernamentale oferă susținere psihologică, financiară, socială, asistență juridică și plasament femeilor și copiilor victime.

Să aloce bani pentru servicii și campanii de informare.

De multe ori, femeile care trec prin abuz nu cunosc ce drepturi au, mai ales femeile în etate, femeile din sate sau femeile cu dizabilități intelectuale și fizice.

Să colecteze date despre cât de răspândită și gravă este violența.

Atunci când nu sunt date detaliate și suficiente, autoritățile vor spune că, de fapt, violența nu este o problemă, că acei care vorbesc despre violență inventează sau exagerează.

Convenția recunoaște cultura și tradițiile țărilor care au ratificat-o, precum și le obligă să promoveze și să garanteze înțelegere, dragoste și respect în familie. Convenția a fost deja ratificată de Parlamentele multor țări – Franța, Germania, Turcia, Georgia, Spania, Slovenia, România, Polonia, Grecia, Croația, Suedia, Finlanda, Danemarca, Austria, Belgia etc., unde situația femeilor s-a îmbunătățit și toate miturile legate de Convenție nu s-au adeverit.

Republica Moldova a semnat Convenția în anul 2017. Fără ratificarea acesteia, prevederile rămân doar pe hârtie.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.