Vrei ca medicamentele cu termen expirat să fie colectate și nimicite corect? Semnează petiția!
Știri

Vrei ca medicamentele cu termen expirat să fie colectate și nimicite corect? Semnează petiția!

Medicamentele expirate reprezintă un pericol pentru organismul nostru. Dacă sunt ținute în casă, pot ajunge pe mâna copiilor. Dacă sunt consumate, pot duce la intoxicație gravă și chiar deces. Deocamdată, legislația din Moldova propune soluții doar pentru farmacii și spitale. 

În context, toți cetățenii preocupați de protecția mediului înconjurător și de sănătatea proprie sunt îndemnați să semneze petiția online „Medicamentele expirate trebuie colectate și nimicite corect”.

Spre deosebire de ţările europene, unde legea îi obligă pe cetăţeni să predea medicamentele expirate la farmacii, în Moldova nu există un cadru legal în acest sens. Ordinul nr. 521 din 01.06.2012 privind controlul de stat al calităţii medicamentelor prevede că „medicamentele, care nu sunt utilizate până la data expirării termenului de valabilitate, sunt retrase de întreprinderile farmaceutice în mod obligatoriu din circuit şi prezentate pentru nimicire”.

Totuși, de cele mai multe ori, aceste întreprinderi nu primesc medicamentele expirate. Ca urmare, cetățenii le aruncă în WC sau la gunoi. Ce se întâmplă? Aceste medicamente poluează mediul și apa, afectându-ne și sănătatea.

Experiența internațională ne demonstrează că e posibil ca medicamentele cu termen expirat să nu polueze natura – incinerarea prin intermediul unor instalații moderne cu sisteme de filtrare; predarea medicamentelor în mod obligatoriu farmaciilor. În multe state, farmaciile au contracte cu operatori care colectează, transportă și elimină medicamentele prin incinerare ecologică.

Un video util despre procedura de colectare a medicamentelor cu termen expirat vedeți în continuare:

Susții această inițiativă? Semnează petiția! 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.