Votat de Parlament! Persoanele care vor vinde sau folosi pungi și veselă din plastic vor fi amendate
Știri

Votat de Parlament! Persoanele care vor vinde sau folosi pungi și veselă din plastic vor fi amendate

Persoanele care vor utiliza sau vor comercializa pungi de plastic și veselă de plastic vor fi sancționate. Parlamentul a aprobat, în lectură finală, în ședința plenară de astăzi, un proiect de modificare și completare a Codului Contravențional. Astfel, sancțiunile vor fi de până la 4.500 de lei pentru persoanele fizice și de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice.

Aceste prevederi se referă la utilizarea și comercializarea:

  • pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri;
  • pungilor de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj;
  • pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj.

Sancțiunile vor mai fi aplicate pentru utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor și altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.

Parlamentul a aprobat, anterior, modificări și completări la legislație prin care au fost interzise etapizat, începând cu 1 ianuarie, 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic și, începând cu 1 ianuarie, 2021 – interzicerea totală.

Totodată, începând cu ianuarie 2021, vor fi interzise utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.