Skip to content Skip to footer

„Violența este cel mai periculos virus”. Clădirea Parlamentului a fost iluminată în oranj, ca simbol al unirii împotriva violenței

Clădirea Parlamentului Republicii Moldova a fost iluminată în această seară în culoarea oranj, simbol al Campaniei „Uniți Împotriva Violenței”. Astfel a fost dat start Campaniei internaționale „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”.

Iluminate au mai fost clădirea Ministerului Afacerilor Interne și a Muzeului de Istorie a orașului Chișinău, precum și clădirea Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și scuarul „Grigore Vieru” din Ungheni. Ziua de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător. Azi, întreaga comunitate marchează Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.

În Republica Moldova, restricțiile impuse din cauza pandemiei au condus la creșterea numărului de cazuri de violență împotriva femeilor. Conform datelor disponibile din raportul de apeluri privind Linia de Încredere pentru Femei și Fete, administrat de Centrul Internațional „La Strada”, numărul femeilor care au raportat cazuri de violență a crescut cu 35% de la începutul pandemiei.

Coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”, Veronica Teleucă, a menționat că, în pandemie, au fost afectate în special fetele și femeile din familii social vulnerabile, femeile cu dizabilități intelectuale sau motorii, femeile cu copii care și-au pierdut locul de muncă.

Veronica Teleucă a apreciat realizările obținute de țara noastră în domeniul prevenirii și combaterii violenței, dar a menționat că mai e nevoie de acțiuni, printre care: asigurarea securității și protecției femeilor și copiilor; asigurarea reabilitării acestora pe termen lung; dezvoltarea serviciilor; promovarea educației incluzive nediscriminatorii.

De asemenea, ea a făcut un apel către Parlamentul Republicii Moldova să includă pe agenda de zi subiectul privind ratificarea Convenției de la Istanbul.

În februarie 2017, Republica Moldova a făcut un pas important în eradicarea violenței domestice și a celei în bază de gen. La Strasbourg, autoritățile de la Chișinău au semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (cunoscută drept „Convenția de la Istanbul”). Astfel, Republica Moldova a devenit cel de-al 44-lea stat semnatar al tratatului. Totuși, până în prezent, statul nostru nu a ratificat Convenția. Proiectul urmează să fie prezentat Parlamentului și președintelui spre examinare.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a declarat că prevenirea și combaterea violenței în bază de gen, precum și abilitarea femeilor reprezintă o prioritate a Guvernului:

„Violența este cel mai periculos virus. Violența împotriva femeilor și a fetelor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului și demnității în întreaga lume, care nu trebuie să fie tolerată în niciun colț al lumii. Este responsabilitatea noastră comună să ne menținem angajamentul de a preveni, de a respinge și de a condamna orice formă de violență. O viață fără violență este un drept fundamental și inalienabil”.

Campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” este o campanie internațională, care se desfășoară în fiecare an. Aceasta începe la 25 Noiembrie și se încheie pe data de 10 Decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, indicând că violența împotriva femeilor este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului.

„ONU în Moldova sprijină această campanie de peste 20 de ani. Ea nu aparține Organizației Națiunilor Unite, ci este un efort colectiv al tuturor guvernelor, al societății civile, sectorului privat și altor reprezentanți interesați. Din păcate, în această perioadă complicată, violența domestică a fost escaladată din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Sprijinul acordat de bărbați este de o importanță majoră”, a menționat Coordonatorul Rezident al ONU Moldova, Simon Springett.

Ambasada Suediei este unul dintre partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova care au susținut ani la rând eforturile Guvernului pentru a combate violența în bază de gen, împreună cu ONU Moldova, UN Women și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).

Nu există nicio țară din lume care nu a fost afectată de acest flagel. Atunci când vorbim despre efort colectiv global, care este necesar în această perioadă, vreau să remarc că atât în R. Moldova, cât și în Suedia și alte țări din lume, vor avea loc discuții importante pe tema eliminării violenței față de fete și femei. Trebuie să oferim sprijin pentru fetele și femeile care sunt victime ale violenței, pe de o parte, și sprijin fetelor și femeilor ca să se simtă protejate, pe de altă parte”, a punctat ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg.

Astăzi, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, UN Women Moldova, împreună cu familia ONU Moldova, a lansat un video dedicat solidarității în combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor și susținerii supraviețuitoarelor violenței în familie, precum și martorilor violenței:

Amintim că, în decembrie 2019, un grup de activiști și activiste au protestat în fața Guvernului, cerând autorităților ratificarea Convenției de la Istanbul, document care promovează toleranța zero față de violență, protecția victimelor și crearea serviciilor specializate. Convenția nu face discriminare pe criteriu de gen sau vârstă, fiind incluși femeile, bărbații, copiii și bătrânii.

Ulterior, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Convenției.

suntparinte.md a promovat constant nondiscriminarea și nonviolența pe criteriu de gen. De exemplu, în octombrie anul trecut, instituția noastră a realizat un reportaj despre cât de (ne) pregătită este Republica Moldova pentru a susține victimele violenței sexuale, în contextul neratificării Convenției de la Istanbul.

Citiți aici:

Cât de pregătită este Republica Moldova pentru a susține victimele violenței sexuale?

Fotografiile au fost realizate de Leonid Bzovîi

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.