Viermii paraziți care infestează anual zeci de mii de moldoveni, în special copii
Copil mic

Viermii paraziți care infestează anual zeci de mii de moldoveni, în special copii

Anual, în Republica Moldova zeci de mii de persoane sunt infestate cu helminţi, viermi paraziți care provoacă maladii parazitare. În mare parte, helmintiazele afectează copiii. 

Aurelia Leurda, medic epidemiolog din cadrul Centrului municipal de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, susține că în organismul omului pătrund diverși paraziți prin intermediul apei și alimentelor contaminate cu ouă (larve) de paraziți. Odată ce au pătruns în organism, aceștia trăiesc și se hrănesc pe contul gazdei, consumând substanțe nutritive necesare organismului uman. Mai mult, provoacă dereglări în dezvoltarea fizică și mentală, invaliditate și decese în cazuri grave (echinococoza).

La copii, aceștia pot produce reacții adverse, simptome nervoase, scăderea imunității și a eficienței vaccinurilor, sporirea receptivității la diferite maladii infecțioase.

Actualmente, în ţară, se înregistrează 10-12 entităţi parazitare, cele mai frecvente fiind oxiuroza, ascaridoza, trichocefaloza, himenolepidoza şi echinococoza. La copii, au fost depistate 5 specii de helmintiaze.

Cea mai răspândită parazitoză depistată la copii este enterobioza, care se răspândeşte repede în cazul nerespectării condiţiilor şi a regulilor sanitare, în special în instituţiile organizate pentru copii. În scopul depistării fonului de infestare a copiilor în instituțiile organizate, anual, se efectuează examinarea selectivă a copiilor la enterobioză. În anul 2016, în instituțiile preșcolare, au fost investigați 3 192 copii, iar  127 copii au fost depistați cu oxiuri.

Recomandări pentru prevenirea și combaterea helmintiazelor:

– respectarea măsurilor de igienă corporală (educarea şi formarea lor şi la copii, chiar de la vârstă foarte mică – spălatul pe mâini înainte de fiecare masă, după revenirea din stradă, după frecventarea WC-ului, scurtarea unghiilor, evitarea ronţăitului unghiilor şi a altor deprinderi neigienice);

– spălarea minuțioasă cu apă curgătoare a fructelor, legumelor, verdețurilor înainte de consumare în stare crudă;

– evitarea consumului apei crude din surse nesigure. Este recomandată fierberea apei din surse suspecte;

– evitarea contactului cu câinii vagabonzi, spălarea minuţioasă pe mâini după contactul cu animalele;

– transportarea, păstrarea şi prepararea alimentelor în condiții de strictă igienă, cu prelucrarea termică adecvată;

– tratarea corectă a celor infestați și contactați din colectivități (grădinițe, școli), indiferent de faptul dacă prezintă simptome sau nu.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, anual peste 16 milioane de persoane de pe întregul glob pământesc mor din cauza bolilor infecţioase şi parazitare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.