Viermii intestinali, enterovirușii și bolile diareice - provocate de nespălarea mâinilor
Siguranța familiei

Viermii intestinali, enterovirușii și bolile diareice – provocate de nespălarea mâinilor

Bolile diareice, hepatita virală A, viermii intestinali, enterovirușii, conjunctivitele, scabia, virusurile herpetice, chiar și gripa sunt doar o parte dintre maladiile care se transmit uşor prin intermediul mâinilor murdare. Asta, deoarece o multitudine de microorganisme sunt larg răspândite în sol și în apă sau sunt purtate de animale, insecte sau oameni. Chiar dacă majoritatea microbilor nu afectează sănatatea oamenilor, unii dintre aceștia sunt foarte periculoși și pot provoca boli grave.

Adriana Jitari, medic epidemiolog în cadrul Centrului municipal de Sănătate Publică, susține că, din punctul de vedere al incidenţei, pe primul loc se plasează bolile diareice. Acestea se caracterizează prin diaree şi deshidratare, creând un real pericol pentru viaţă, în special pentru copiii mici.

Hepatitele A şi E se dezvoltă, de asemenea, prin intermediul mâinilor nespălate. În Republica Moldova, hepatita A este o boală endemică, în mod constant înregistrându-se anual un număr de cazuri, cu un nivel sporit la începutul anului de învăţământ.

Tot prin intermediul mâinilor murdare ne putem îmbolnăvi de toxoplasmoza, toxocara canis, toxocaroza – boli luate de la animale.

Potrivit specialistei, simplul act de spălare a mâinilor cu săpun ar putea reduce semnificativ riscul de infecții diareice cu 30-50%, iar cel de infecții respiratorii – cu 21-45%.

Gândiți-vă la toate lucrurile pe care le-ați atins astăzi – de la telefon până la atributele de toaletă. Indiferent de acțiunea efectuată, ați intrat în contact cu agenții patogeni. Clanțele ușilor, tastaturile murdare ale unui calculator ar putea reține mai multe microorganisme decât mânerul unei toalete bine întreținute. Este ușor ca un microb de pe mână să ajungă în gură prin intermediul produselor alimentare, al obiectelor, prin apă şi/sau lenjerie. Spălarea mâinilor este cel mai bun mod de a opri răspândirea germenilor și cea mai eficientă tehnică pentru protejarea sănătății publice și individuale.

Pentru a preveni o eventuală transmitere a bolilor, mâinile trebuie întotdeauna spălate în momente critice, mai ales după:

  • mersul la toaletă;
  • înainte de procesarea alimentelor sau a băuturilor;
  • înainte de a pune ceva în gură.

Spălați mâinile cu săpun și apă curată. Mai întâi, ele trebuie udate cu apă, săpunite și apoi intens frecate. În cazul în care lipsesc materiale absolut curate pentru uscarea mâinilor, este mai bine să lăsați mâinile să se usuce de sine stătător. Atunci când prosoapele folosite sunt murdare, spălatul nu va avea un efect pozitiv.

Citiți și:

(Infografic) Spălatul pe mâini – cei șase pași obligatorii

Igiena la copil: Învață copilul să-și spele cât mai des mâinile și alege-i corect săpunul

Hepatitele virale acute – simptome, căi de transmitere și măsuri de prevenire

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.