Singurul tânăr cu Sindrom Down din Moldova, care a devenit bucătar
Adolescent

Singurul tânăr cu Sindrom Down din Moldova, care a devenit bucătar

By 19/03/2021 aprilie 15th, 2021 One Comment

Sursa foto: Arhiva familiei

Succesul lui este despre perseverență, curaj și încredere, chiar dacă societatea te marginalizează și îți spune că este imposibil, că „așa ceva nu s-a mai întâmplat în țara noastră”. Petru Caisîn este tânărul de 17 ani a cărui istorie a cucerit o țară-ntreagă și nu numai, după ce a devenit prima persoană cu Sindrom Down, din Republica Moldova, care a absolvit o instituție de învățământ profesional tehnic.

Sindromul Down nu este o boală, ci o schimbare genetică definitivă. O persoană cu Sindrom Down are 47 de cromozomi în loc de 46. La nivel mondial, unul din 800 de nou-născuți este diagnosticat cu această modificare genetică. Anual, în Republica Moldova, se nasc aproximativ 50 de copii cu Sindrom Down, dar numărul neoficial ar fi mult mai mare.

Chiar dacă, în ultima perioadă, sunt difuzate tot mai multe informații despre Sindromul Down, despre capacitățile acestor copii, societatea noastră continuă să dea crezare stereotipurilor, să se ferească de ei din motiv că „ar fi contagioși”, să-i considere bolnavi. Aceste stereotipuri afectează considerabil integrarea persoanelor cu Sindrom Down, în special dreptul la studii și dreptul la un loc de muncă.

„Medicii ne-au spus să-l lepădăm. Noi n-am vrut”

Soții Viorica și Serghei Caisîn și-au dorit dintotdeauna mai mulți copii. Au savurat fiecare moment din viața de părinte alături de primul lor copil, fiica Sabina – colici, primii dinți, mersul la grădiniță, prima zi de școală etc. Cea de-a doua sarcină, la fel, a decurs fără probleme. În ziua în care Petrică (așa-i spune tatăl) a venit pe lume, părinții au aflat că băiatul lor are Sindrom Down, o afecțiune despre care ei nu știau practic nimic.

„Medicii ne-au spus să-l lepădăm, să-l lăsăm la spital. Noi n-am vrut. E copilul nostru și noi știam că-l vom iubi, indiferent de dizabilitatea lui. Nu știam până atunci despre existența unei asemenea afecțiuni. Informații prea multe nici nu erau accesibile. Am cercetat prin cărți, pe internet, am consultat medicii și alți specialiști din domeniu, am căutat alți părinți care aveau copii diagnosticați cu Sindrom Down”, povestește Serghei Caisîn.

Creșterea unui copil cu Sindrom Down nu se deosebește de creșterea unui copil tipic, ne spune tatăl. A schimbat din nou scutece și a retrăit momentele de apariție a colicilor și erupțiilor dentare. Soții au căutat informații despre Sindromul Down, despre centrele de reabilitare și alți părinți în aceeași situație. Erau deciși ca băiatul lor să nu fie privat de dreptul la învățătură, din cauza dizabilității sale, și să poată deveni independent.

„Petru a fost întotdeauna un lider. Copiii se îngrămădeau în jurul lui”

Datorită efortului depus de către părinți, Petru a reușit să meargă la o grădiniță de masă din localitate. Cu lacrimi de bucurie în ochi, tatăl își amintește de momentul când fiul lui a început să meargă la grădiniță:

„Se descurca foarte bine. Nu-l obijduia nimeni. Întotdeauna a fost un lider, în jurul lui copiii se îngrămădeau”.

Petru nu a mers la școală. Întrucât pe atunci incluziunea școlară era abia la început, părinții au decis că Petru va beneficia de instruire la domiciliu. A învățat să scrie și să citească, să calculeze, să se orienteze în spațiu, să utilizeze computerul. Profesorii aveau doar cuvinte de laudă pentru el, adaugă Serghei Caisîn.

„Tăticul meu e foarte bun, sănătos și voinic”

De șapte ani, Serghei Caisîn este văduv și își crește singur băiatul. Din 2015 este asistent personal pentru copilul lui. Acest serviciu permite membrilor familiilor care deja îngrijesc o persoană cu dizabilități să fie încadrați în câmpul muncii și să primească un salariu.

Serghei Caisîn își implică fiul în toate treburile casnice. Spune că mereu caută activități care să-i formeze deprinderi lui Petru, pregătindu-l astfel pentru o viață independentă:

„Totul face – mâncare, curățenie, lucru pe afară. Unde-s eu, acolo-i și el. Suntem ca doi prieteni. Eu nu consider că el are vreo dizabilitate”.  

Petru ne arată bucuros camera lui. Ne spune că face de toate în casă și afară: „Spăl, șterg praful, mătur, dau cu aspiratorul, fac curățenie afară. Mă duc la magazin să cumpăr pâine, mă duc la biserică. Duc făclia, candela, agheasma. Tăticul meu mă laudă, spune că este mândru de mine, mă-mbrățișează și mă pupă. El e foarte bun, sănătos și voinic. El e bun în inima mea”.

Merg împreună la teatru, fac sport și participă la diferite festivaluri naționale și internaționale cu caracter incluziv, de unde s-au întors cu diplome, datorită abilităților muzicale ale lui Petru (el cântă la fluier).

„Doresc să devin bucătar. O să vă invit la restaurantul meu”

Petru dorește să devină un bucătar cunoscut și să lucreze într-un restaurant. Cunoaște fiecare rețetă și experimentează zilnic împreună cu tatăl său. Când echipa noastră a mers acasă la familia Caisîn, Petru ne-a delectat cu plăcinte, clătite și salată.

Ne spune că poate găti orice – de la supe până la deserturi: „Am gătit sarmale, salate, legume în cuptor – cu ardei, ceapă și ciuperci. Am gătit și chiftele, și tort”.

Serghei Caisîn este sigur că fiul lui ar putea lucra ca bucătar și avea un salariu care să-i permită să fie independent și să se descurce de sine stătător, doar că, pentru ca acest lucru să devină realitate, este nevoie ca Petru să facă studii în domeniu.

Primul absolvent cu Sindrom Down – premieră pentru Republica Moldova

Ca să obțină profesia de bucătar, în termeni de scurtă durată la cursurile de formare profesională „Insula Speranțelor”, e nevoie să achite o taxă de 5.000 de lei, bani pe care familia nu-i are. Sensibilizați de cazul lui Petru, am apelat la Ala Burlaca, președinta Asociației Persoanelor cu Sindrom Down, căreia i-am povestit despre visul lui Petru de a deveni bucătar.

La rândul ei, Ala Burlaca a contactat conducerea instituției „Insula Speranțelor”, pe directoarea Liubovi Olegovna, care i-a propus lui Petru, inițial, să vină la o testare. Petru a demonstrat că poate mânui ustensilele, poate tăia, combina ingredientele și pregăti bucate, fapt care i-a permis să ajungă elev al acestei instituții. În continuare, AO „Sunshine” a încheiat un acord de colaborare cu „Insula Speranțelor”. Mai mult decât atât, instituția a acceptat ca, anual, 2-3 persoane cu Sindrom Down să beneficieze gratuit de studii.

„Petru a fost acceptat în grupă de masă. El s-a încadrat foarte bine, s-a împrietenit cu colegii, a fost sociabil și s-a descurcat. Instituția noastră participă la diferite proiecte sociale, se ocupă de instruirea tinerilor din grupurile socialmente vulnerabile (persoane cu dizabilități sau rămase fără îngrijire părintească). După finalizarea studiilor, absolvenții beneficiază de asistenţă la încadrarea în câmpul muncii, ne explică Marcela Luca, manager la Cursurile de formare profesională „Insula Speranțelor”.

Astfel, Petru a devenit prima persoană cu Sindrom Down care a absolvit specialitatea de bucătar și care a absolvit, în general, o instituție de învățământ profesional tehnic (ÎPT), conform spuselor Carolinei Guitu, consultantă superioară la Direcția ÎPT din cadrul MECC. Echipa noastră a mers în ziua în care el a susținut examenul teoretic și cel practic în instituția de învățământ. Cea care l-a ghidat pe parcursul lecțiilor și l-a învățat secrete culinare este Angela Bădicu, profesoară, Specialitatea bucătar-cofetar.

Petru, alături de profesoara Angela Bădicu

„Doamna Angela e bună la inimă și mi-a plăcut de ea. Am pregătit mâncăruri diferite cu doamna Angela și cu grupa de colegi – pește umplut cu legume, pește prăjit cu mămăligă și cu mujdei, lapte cu orez, mere coapte”,

La rândul ei, Angela Bădicu ne-a spus că este mândră de rezultatele lui Petru și de faptul că el și-a îndeplinit nu doar dorința personală, ci și dorința mamei lui:

Are abilitatea de a munci foarte mult. Primul pas al lui a fost tăierea legumelor – forme mai simple și mai compuse. Apoi a pregătit supe, garnituri și sosuri, după care bucate din brânză și din ouă. A pregătit chiar un ou poșat, ceea ce reprezintă o fierbere complicată. A mai gătit bucate din carne, din pește, până la deserturi și bucate din aluat. Persoanele cu Sindrom Down au o memorie foarte bună și depun străduință, pentru că vor să devină cineva. Îi îndemn pe toți părinții și pe toți copiii să nu cedeze, să meargă cu un pas mai sus. Trebuie să meargă, pentru ca visurile lor să devină realitate”.

Într-adevăr, dorința lui Petru se transforma tot mai mult într-o realitate. A crezut în visul lui și psihologa şi scriitoarea Cristina Costov, care i-a cumpărat un costum de bucătar și a „dat sfoară-n țară”, pe internet, ca să găsească localuri interesate să-l accepte la instruirea practică:

„Am dorit să-l implicăm pe Petru în procesul de muncă, să vedem cum se descurcă la locul de muncă, cum o să reacționeze personalul față de el, în ce mod o să se descurce el la bucătărie, cât de rapid și capabil este”.

În fotografia din dreapta – Cristina Costov și Dumitru Golan. Sursa foto: Cristina Costov

Dumitru Golan, proprietarul Cafenelei „Testo Gustos și Sănătos”, i-a pus la dispoziție lui Petru întreaga bucătărie, doar pentru ca el să pună în practică toate cunoștințele și abilitățile obținute. Doamna Alexandra, bucătăreasa-șefă, i-a fost alături și l-a învățat de toate – de la gătit până la aranjarea bucatelor.

„Petru a parcurs toate etapele unui proces tehnologic, de la curățarea legumelor până la prepararea semifabricatelor, prepararea salatelor și a bucatelor calde – felul doi și felul întâi”, ne-a spus Dumitru Golan.

În bucătăria cafenelei „Testo Gustos și Sănătos”

Mai mult decât atât, Petru a primit propunerea de a lucra acolo, inclusiv de a elabora propria pagină în meniul cafenelei și ca tot venitul să fie direcționat către el.

În prezent, Petru beneficiază de instruire la Întreprinderea socială „Floare de cireş”, fondată de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” din raionul Ialoveni. Acolo, el învață să gătească mâncare și să o servească clienților, să lucreze în echipă, pentru a deveni membru activ în comunitate.

„Fiecare dintre ei este special, au și ei caracter, aspirații, talente. Noi trebuie doar să le vedem și să le valorificăm. La fel și angajatorul trebuie să facă. Da, el este reticent, deoarece nu cunoaște dacă o persoană cu Sindrom Down poate să se descurce. De aici apare reticența, frica de a angaja aceste persoane. Practica ne arată că, de fapt, nu trebuie să ne temem, dar să încercăm să le implicăm. Cu cât mai mult o să le implicăm, cu atât mai mult va deveni o normalitate. Societatea e frumoasă prin diferența ei” , a adăugat Cristina Costov, psihologă și scriitoare.

Petru, la Întreprinderea „Floare de Cireș”. Sursa foto: arhiva familiei Caisîn

În timp ce, pentru țara noastră, această realizare este o premieră, în alte țări, incluziunea persoanelor cu Sindrom Down (SD) și a persoanelor cu dizabilități, în general, este o prioritate pentru stat și o normalitate pentru societate.

În perioada 2003-2005, 28 de persoane cu SD din Italia au beneficiat de locuri de muncă prin intermediul Asociației Italiene pentru Persoanele cu Sindrom Down (AIPD). Până la vârsta de 18 ani, acești copii sunt luați sub aripa unui neuropsihiatru, specialist care, în Republica Moldova, nici nu există. La atingerea majoratului, asistenții sociali sunt responsabili să ajute persoanele cu Sindrom Down să-și găsească un loc de muncă, după cum ne-a povestit Olga Busuioc, mamă a unui copil cu Sindrom Down, care a mers într-o vizită de studiu la filiala din Bergamo a AIPD.

Acest tânăr lucrează în calitate de chelner la o pizzerie din orașul Bergamo, Italia

Peste Prut, Oana Rotar, o tânără de 29 de ani, a devenit recent prima angajată cu Sindrom Down în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale din România.

Oana Rotar. Sursa foto: g4media.ro

Dreptul la învățătură trebuie să fie asigurat pentru orice persoană, indiferent de statut, limbă, etnie sau (diz)abilitate. În spatele succesului lui Petru Caisîn se află o echipă întreagă de oameni care au crezut în dorința și în potențialul lui. Exemplul lui, cu siguranță, va inspira și alți tineri cu Sindrom Down care au o pasiune și își doresc un viitor.

Reportajul video despre familia Caisîn, pe care l-a realizat anterior Suntparinte.md, îl puteți accesa AICI.

Reportajul video despre succesul lui Petru poate fi vizionat AICI.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.