(VIDEO) Primul imn al persoanelor cu Sindrom Down din Moldova: Imagini și cuvinte care te vor emoționa
Știri

(VIDEO) Primul imn al persoanelor cu Sindrom Down din Moldova: Imagini și cuvinte care te vor emoționa

Persoanele cu Sindrom Down din Republica Moldova vor avea, în premieră, un imn al lor. Piesa este însoțită de un clip și transmite mesajul că „cromozomul 21 în plus cu care se nasc persoanele cu această afecțiune nu este un motiv de marginalizare”. Versurile au fost realizate de interpreta Nata Boboc, aranjamentul muzical – de Marian Ungur.

Ideea de a realiza un asemenea imn îi aparține Asociației „Sunshine”. Ala Burlaca, fondatoarea Asociației, susține că în multe țări din Europa, în Rusia, în Statele Unite ale Americii există cântece destinate persoanelor cu Sindrom Down. Nici în România, nici în Republica Moldova, o asemenea piesă nu există.

„Credem că imnul va sensibiliza societatea noastră și îi va determina pe oameni să fie toleranți, să accepte copiii noștri. Acești copii emană atâta fericire, bunătate și gingășie, iată de ce sunt numiți „Copiii soarelui”. În cele două zile de filmare, ei au fost atât de pozitivi și iubitori. Multe secvențe video nu au putut fi incluse în cele trei minute de videoclip, iată de ce le vom folosi în următoarele filmulețe”, a menționat Ala Burlaca.

Interpreta Nata Boboc, mamă a trei fete, ne-a povestit că a trecut prin ea fiecare vers. Ea speră că mesajul acestui imn va ajunge la sufletul fiecăruia și îi va face pe oameni să devină mai buni, mai toleranți, mai zâmbitori:

„Din păcate, pe parcursul a zeci de ani, m-am convins că societatea noastră are rezerve enorme față de acești copii. Atunci când văd copii cu Sindrom Down, părinții își îndepărtează copiii lor (tipici n. red.), îi retrag de pe teren de joc, din grădinițe. De ce? Probabil, le este frică din lipsă de informare, chiar dacă azi internetul ne oferă atâtea informații, inclusiv despre faptul că Sindromul Down nu este contagios. Acești copii au nevoie de sprijin, să se simtă parte a societății. Să nu îi privim cu dispreț nici pe ei, nici pe părinții lor. Acești părinți demonstrează zilnic atâta muncă, răbdare și putere, cum nu poate fiecare”. 

Cel care a dat culoare versurilor este videograful Sergiu Zaharov. Filmările au durat două zile, în mai multe locuri: Studioul foto „Felinar”, Parcul „Dendrariu” și Centrul Comercial „Baby Hall”.

Sergiu Zaharov spune că, deși nu colaborează pentru prima dată cu Asociația „Sunshine”, realizarea unui asemenea videoclip a fost o provocare pentru el:

„În procesul de filmare nu contează că protagoniștii sunt copii tipici sau cu nevoi speciale. Copiii din videoclip au fost atât de receptivi și zâmbitori. Am observat că nu poți să-i impui să facă o anumită acțiune doar pentru că ai nevoie de acel cadru în video. Iată de ce toate zâmbetele de pe fețele lor au fost sincere, din suflet. Da, acești copii necesită mai multă muncă, atenție și grijă, dar toate astea contribuie la performanțele lui”. 

Suntparinte.md vă invită să vizionați videoclipul:

Vedeți și alte materiale:

Un grup de părinți din Chișinău a fondat o asociație pentru copiii și adulții cu Sindrom Down

„Noi nu avem nevoie de milă, ci de acceptare”. Părinți și copii cu Sindrom Down au plantat un soare din crizanteme

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.