(VIDEO) Diagnosticarea autismului a devenit gratuită în R. Moldova. 55 de familii beneficiază gratuit și de terapie
Util pentru părinți

(VIDEO) Diagnosticarea autismului a devenit gratuită în R. Moldova. 55 de familii beneficiază gratuit și de terapie

By noiembrie 12, 2020 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md

Cheltuielile pentru reabilitarea unui copil cu autism în Republica Moldova sunt enorme. De cele mai multe ori, părinții sunt nevoiți să-și abandoneze locul de muncă, să găsească surse de venit suplimentare și să se mute cu traiul în Chișinău sau în străinătate, pentru că, în sate și în raioane, nu există servicii specializate pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.

Tatiana Zapanovici este mama unei fetițe de cinci ani care, abia anul trecut, a fost diagnosticată cu autism. Familia, care locuia într-un sat din raionul Florești, a vândut toate loturile agricole, a luat un credit și s-a mutat la Chișinău.

Din luna iulie, familia beneficiază de reducere pentru serviciile de terapie comportamentală, precum și de kinetoterapie gratuit o dată pe săptămână. Acest lucru a devenit posibil după ce Compania Națională de Asigurări în Medicină a semnat pentru anul 2020 un contract în valoare de circa 500 de mii de lei cu „SOS Autism”. Asociația intenționează să presteze gratuit și servicii de logopedie.

Întregul reportaj îl puteți viziona mai jos sau pe pagina noastră de Facebook:

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Media pentru incluziunea tinerilor”, susținut de Reprezentanța IM Swedish Development Partner. IM și donatorii săi inițiali nu împărtășesc în mod obligatoriu opiniile exprimate de organizația parteneră și doar autorul este responsabil pentru conținut.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.