Diagnosticarea autismului a devenit gratuită în R. Moldova. 55 de familii beneficiază gratuit și de terapie
Util pentru părinți

Diagnosticarea autismului a devenit gratuită în R. Moldova. 55 de familii beneficiază gratuit și de terapie

By 12/11/2020 aprilie 15th, 2021 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md

Cheltuielile pentru reabilitarea unui copil cu autism în Republica Moldova sunt enorme. De cele mai multe ori, părinții sunt nevoiți să-și abandoneze locul de muncă, să găsească surse de venit suplimentare și să se mute cu traiul în Chișinău sau în străinătate, pentru că, în sate și în raioane, nu există servicii specializate pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.

Tatiana Zapanovici este mama unei fetițe de cinci ani care, abia anul trecut, a fost diagnosticată cu autism. Familia, care locuia într-un sat din raionul Florești, a vândut toate loturile agricole, a luat un credit și s-a mutat la Chișinău.

Tatiana Zapanovici

Achităm pentru închirierea apartamentului 3.000 de lei pe lună. Desigur, costurile pentru întreținere ajung până la 1.000 de lei sau mai mult în perioada de iarnă. Achităm 6.000 de lei pe lună pentru terapie. Fetița se îmbolnăvea foarte des la început. Medicamentele sunt scumpe. Acum are nevoie de vitamine. Te întorci acasă după ce ai cheltuit 1.000 de lei la farmacie. Noi însă trebuie să supraviețuim o lună.

În afară de acestea, ea alege foarte mult ce vrea să mănânce. Permanent cumpăr lapte, din magazin nu cumpăr, pentru că ea nu-l bea. Un lapte bun costă 15 lei per litru. Eu însă am nevoie de câte un litru în fiecare zi”, povestește mama.

Cărțile, cele de tip mozaic, pentru decupat sau colorat, sunt scumpe și familia nu-și permite să le procure prea des.

„Căutăm cei mai ieftini ciupici sau rudele ne mai oferă încălțăminte. Desigur, eu doresc să-i ofer copilului meu tot ce-i mai bun, dar vom trece și peste asta. Soțul deja analizează diferite oferte de muncă și se gândește să plece peste hotare. Apoi vom pleca și noi, ca să-i asigurăm copilului nostru servicii de sănătate accesibile, un drept greu de obținut în țara noastră”, adaugă doamna Tatiana.

Salariul soțului și banii acumulați din vânzarea terenurilor sunt singurele surse de venit. Din cauza pandemiei însă, salariul bărbatului a fost redus. În prezent, singurul sprijin din partea statului este indemnizația de dizabilitate de 1.600 de lei, pe care familia a obținut-o după opt luni în care a pregătit și a perfectat documentele necesare. Pentru a reduce cheltuielile, mama face zilnic exercițiile de bază împreună cu fiica ei, Daria.

Tratament pentru autism nu există. Terapiile, în special terapia comportamentală aplicată ABA, sunt singurele care le oferă copiilor o șansă la o viață independentă. Un singur calcul efectuat de familiile beneficiare arată că cheltuielile pentru terapie, însoțire, transport și materiale didactice variază între 10 000 și 15 000 de lei lunar, fără a include alimentația, hainele și activitățile extracurriculare.

Terapia comportamentală are un specific: ea este foarte costisitoare în procesul de pregătire a specialiștilor. Ca să beneficiezi de o instruire (ea are loc numai la nivel internațional), trebuie să achiți în jur de 4.000 de euro doar pentru cursul teoretic, care durează doi ani, după care trebuie să faci 1.500 de ore practice, o singură oră costând 75 de euro. Deci, instruirea este foarte-foarte costisitoare. Serviciul de terapie comportamentală nu este un serviciu pe care l-ai făcut 2-3 luni, copilul s-a reabilitat și mai departe poți să iei alt copil în Serviciu. Din păcate, este nevoie de terapie pe tot parcursul vieții”, ne explică Olga Guzun, directoarea Centrului Social „SOS Autism”.

De când i-a fost pus diagnosticul, Daria beneficiază de terapie comportamentală la Centrul „SOS Autism” și rezultatele sunt tot mai vizibile.

Doamna Zapanovici își amintește că, la început, Daria era nervoasă chiar și când își vedea tatăl, evita orice contact cu mama și nu era conștientă de acțiunile pe care le făcea.

„Acum, ea merge la grădiniță și stă patru ore. Inițial, putea sta doar două ore, acum – deja patru. Noi însă avem nevoie de logoped… foarte mult. Am început să caut un logoped bun, dar costurile sunt într-atât de mari – 400 de lei pe oră. Ea are autism, respectiv este nevoie de mai mult timp pentru proceduri și de bani… de mulți bani”, spune mama.

Din luna iulie, familia beneficiază de reducere pentru serviciile de terapie comportamentală, precum și de kinetoterapie gratuit o dată pe săptămână. Acest lucru a devenit posibil după ce Compania Națională de Asigurări în Medicină a semnat pentru anul 2020 un contract în valoare de circa 500 de mii de lei cu „SOS Autism”. Asociația intenționează să presteze gratuit și servicii de logopedie.

Acest rezultat este o premieră în Republica Moldova. A fost nevoie de trei ani pentru elaborarea mai multor regulamente privind organizarea, funcționarea și acreditarea Centrului specializat de intervenție în tulburări de spectru autist. În prezent, orice centru acreditat medical care prestează oficial servicii de terapie copiilor cu autism poate accesa fondurile CNAM.

Cu ochii înlăcrimați în timpul interviului cu Suntparinte.md, mama ne-a spus că a plâns mult în acea zi, când a fost anunțată că va beneficia de o reducere.

Astfel, din luna iulie, în țara noastră, serviciul de diagnostic, care anterior costa 2.000 de lei, este efectuat gratuit. Acesta este realizat de o echipă multidisciplinară formată dintr-un medic de familie, un medic psihiatru, un psiholog și un kinetoterapeut.

Ințial, este efectuat Testul ADI-R, care reprezintă un interviu cu familia, ce durează o oră, după care este efectuat Testul ADOS – testarea nemijlocită a copilului timp de două ore. Urmează evaluarea psihologică, în conformitate cu Testul ABLLS-R, timp de două ore; apoi – evaluarea kinetoterapeutică, conform testelor kinetoterapeutice. Toate aceste teste sunt recunoscute la nivel internațional.

Procedură de kinetoterapie

„Deocamdată, doar 55 de familii beneficiază gratuit de kinetoterapie și de logopedie gratuit. Totodată, din abonamentul pentru ABA, ele beneficiază gratuit de serviciile de coordonare. Deci, abonamentul nu mai costă 6.000 de lei, dar 5.100 de lei. Astea-s două ore de terapie pe zi, în fiecare zi, 10 ore pe săptămână, acel minim necesar pentru ca să înregistreze progrese copilul.

Sunt familii cu care noi lucrăm și 4-7 ani consecutiv. și câte 4 ani, și câte 7 ani beneficiază de kinetoterapie gratuit, logopedie gratuit și, din abonamentul pentru ABA, ei beneficiază de serviciile de coordonare gratuit. Deci, abonamentul nu mai costă 6.000 de lei, dar 5.100 de lei. Astea-s două ore de terapie pe zi, în fiecare zi, 10 ore pe săptămână, acel minim necesar pentru ca să înregistreze progrese”, a menționat Olga Guzun.

Acest contract este încheiat pe un termen de un an, respectiv, pe data de 31 decembrie, AO „SOS Autism” trebuie să încheie un nou contract pentru anul următor. Compania Națională de Asigurări în Medicină a declarat că, dacă vor exista foarte multe solicitări și va fi întocmită o bază de date cu familiile care au copii cu autism și care necesită astfel de terapii, atunci suma alocată pentru noul an va fi mai mare, pentru ca accesul la servicii medicale de calitate – un drept fundamental al oricărei ființe umane – să fie asigurat pentru cât mai multe familii.

În fiecare an, la nivel global, tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu autism. Ultimele statistici indică faptul că 1 din 54 de copii este diagnosticat cu această tulburare. Se întâmplă în contextul în care, în anul 2000, 1 din 150 de copii avea autism.

În Republica Moldova, sunt înregistrate circa 1.400 de persoane, adică acele cărora le-a fost stabilit oficial diagnosticul. Olga Guzun spune că acești copii au un potențial nelimitat – ei pot deveni matematicieni sau specialiști IT de succes:

Dacă statul se va implica acum și va investi în recuperarea acestor copii, va avea, să zic așa, economie în viitor. Când ei vor crește, vor fi capabili să profeseze și să-ntoarcă impozitele statului. Cred că este o decizie destul de bună”.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.