Verificări în 50 de grădinițe din Chișinău: Au fost depistate fructe și legume de calitate proastă
Știri

Verificări în 50 de grădinițe din Chișinău: Au fost depistate fructe și legume de calitate proastă

Sursa foto: Suntparinte.md/Foto-simbol

În 13 grădinițe din Chișinău au fost depistate încălcări în blocurile alimentare, după ce au fost efectuate verificări inopinate, săptămâna trecută, în 50 de instituții de educație timpurie din capitală. Responsabilii de la Direcția generală educație, tineret și sport Chișinău au constatat că bucatele preparate pentru copii sunt de calitate bună, la fel și produsele alimentare livrate instituțiilor de către agenții economici, cu excepția unor loturi de fructe și legume. Anunțul a fost făcut de Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției, la ședința Primăriei Chișinău.

Controalele s-au axat pe respectarea meniului zilnic, în corespundere cu Meniul-model unic pentru 10 zile, identificarea calității produselor alimentare utilizate, îndeplinirea atribuțiilor comisiilor de triere, respectarea actelor normative în procesul de organizare a alimentației etc.

Au fost supuse vizitei de control inopinat următoarele instituţii de educaţie timpurie: nr. 133; 167; 15; 59; 73, 78; 92; 226; 227; 8; 161;130; 155; 188, 211; 32; 128; 135; 179; 52; 34; 158; 164; 166; 62; 85; 87; 54; 122; 49; 153; 106; 40; 71; 168; 182; 142; 151; 37; 25; 13; 150; 5; 81; 88; 129; 146; 118; 108; 56.

„În următoarele trei zile, directorii acestor instituții urmează să depună o notă explicativă cu referire la abaterile care au fost depistate. În mare parte sunt abateri mărunte, dar care influențează calitatea procesului de alimentație în instituțiile de educație timpurie. De exemplu, bucătarii nu sunt dotați cu echipamentul necesar, lipsesc uneori fișele tehnologice, nu erau întocmite actele de modificare a meniului zilnic în ziua în care am efectuat controale. Cu regret, a fost constatat că o mare parte din bucatele preparate sunt aruncate în tomberon”, a declarat Andrei Pavaloi.

În urma vizitelor de monitorizare, responsabilii Direcției au convocat în ședință managerii instituțiilor de educație timpurie, unde le-au fost reamintite rigorile impuse de autorități privind monitorizarea procesului de alimentație a copiilor. Totodată, conducerea Direcției a promis că va identifica, în timpul apropiat, posibilități de instruire și ghidare a bucătarilor din cadrul grădinițelor.

Amintim că verificările au fost efectuate ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații, precum că la o grădiniță din oraș, în timpul preparării terciului de ovăz, au fost observate corpuri străine. Agentul economic a fost sesizat și produsul alimentar a fost înlocuit cu altul. Probele de terci au fost expediate la un laborator pentru a fi investigate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.