Venirea pe lume a celui de-al doilea copil: despre gelozie, frustrări și emoții
Util pentru părinți

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil: despre gelozie, frustrări și emoții

Am un băiat de opt ani și o fetiță de un an. Băiatul știe că e mai mare, dar totuși e copil, vede că toată lumea se joacă cu sora lui și o alintă. Cum să procedez ca să nu existe conflicte între ei și să îmi protejez, în același timp, fiul? (A.G.) 

Răspunsul psihologului în domeniile psihologie educaţională, psihologia copilului şi a familiei, Tatiana Botezat:

283907_261592180522477_1224078_nAtunci când în familie apare al doilea copil, o mare parte din atenția părinţilor se îndreaptă spre cel mic. Pentru nou-venit e foarte importantă această atenţie, deoarece el are şi mai multe necesităţi vitale care trebuie îndeplinite: hrănit, schimbat etc.

Copilul mai mare, în virtutea faptului că e mai independent, poate percepe o mai mică atenţie şi grijă din partea adulţilor şi poate manifesta schimbări de comportament. Din cauza frustrării pe care o simte, poate manifesta agresivitate, brutalitate, negativism etc. Din cauza acestor schimbări comportamentale, se intensifică conflictele între copil şi părinţi.

Pentru evitarea acestor situaţii se recomandă manifestarea şi faţă de copilul mai mare a semnelor de afecţiune: cuprins, sărutat, strâns în braţe (în funcție de vârsta şi acceptarea de către copil a acestor gesturi). De asemenea, sunt recomandate petrecerea timpului cu copilul mai mare şi antrenarea lui în activităţi specifice exclusiv pentru acesta.

Ai vreo problemă ce ține de copilul tău? Scrie-ne pe adresa suntparintemd@gmail.com sau pe pagina noastră de Facebook și expertul îți va răspunde. Anonimatul este asigurat. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.