Vasile Gaviuc, primarul comunei Zagarancea: „De multe ori, alături de un bărbat care ocupă un post de conducere, este o femeie care-l motivează”
Util pentru părinți

Vasile Gaviuc, primarul comunei Zagarancea: „De multe ori, alături de un bărbat care ocupă un post de conducere, este o femeie care-l motivează”

By 29/05/2021 iulie 7th, 2021 No Comments

Sursa foto: Captură video/Dediu Productions

„De multe ori, atunci când un bărbat ajunge într-un post de conducere, alături de el este o femeie care-i dă energie pozitivă și-l motivează să ajungă departe. Este un adevăr și trebuie să fie recunoscut ca atare”. Afirmația aparține primarului comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc, care a participat la instruirea online „Femeia și bărbatul – doi oameni cu drepturi egale și dorințe diferite”.

Primarul a povestit că experiența internațională demonstrează tot mai mult importanța femeii în familie, în procesul decizional, în societate, inclusiv atunci când liderii mondiali declară că succesul lor se datorează și soției, așa cum a declarat într-un interviu Barack Obama, fostul președinte al SUA.

Instruirea a fost organizată pentru părinții, cadrele didactice și reprezentanții/tele APL din comuna Zagarancea, Ungheni, în cadrul proiectului „Tinerii, tinerele și autoritățile locale, împreună pentru o comunitate fără violență și stereotipuri de gen”. Cea care i-a ghidat este avocata Arina Țurcan-Donțu. Participanții au accentuat faptul că mai există rușinea în rândul bărbaților de a recunoaște că gătesc, spală sau stau cu copiii, pentru a evita reproșuri de tipul „Nu ești bărbat” sau din teama de a fi ridiculizați de prieteni.

Practicile parentale negative în familia de origine și existența stereotipurilor de gen sunt două dintre motivele care duc la violență în familie, au menționat participanții.

În Republica Moldova, trei din patru femei de 18-74 de ani consideră că violența împotriva femeilor este un lucru obișnuit, dintre care 28% o consideră drept foarte obișnuit. Mai mult, 73% dintre victimele violenței aplicată de partenerul actual nu au contactat nicio organizație pentru a solicita asistență. Sunt datele unui studiu realizat în 2018 de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care au fost prezentate și participanților la instruire.

Ira Turețchi, secretară a Consiliului comunal Zagarancea, spune că, în orice familie, partenerii vin cu un bagaj de cunoștințe, deprinderi și emoții, în funcție de modelul pe care l-au văzut în familie. Cel mai important este să învețe să găsească mijlocul de aur:

„Este bine atunci când soția îi spune soțului că înțelege faptul că, în familia lui, mama făcea sarcinile X, legate de treburile casnice, precum și să-l îndemne să facă împreună acele sarcini în noua familie. Posibil, la început, le va face mai stângaci, apoi – mai bine. Este important să găsim mijlocul de aur și acel moment de completare, ca să existe un tandem”.

Olga Știrschi, profesoară la Gimnaziul Zagarancea, a povestit că, în familia ei, sarcinile sunt gestionate în funcție de timpul liber al fiecărui membru al familiei și de posibilități (de exemplu, cine este la volan în acea zi): „Ne ajutăm și ne susținem reciproc, mai ales că ambii lucrăm, pentru ca responsabilitățile să nu cadă pe umerii unui singur partener. Dacă nu am reușit să calc cămașa lui, o calcă el. Bărbatul știe și poate să aibă grijă de el și de lucrurile lui. Multe femei au crescut cu ideea că trebuie doar să gătească, să spele și să aibă grijă de copii. Doar atunci când femeile și bărbații vor conștientiza adevărata semnificație a expresiei „egali în drepturi și oportunități”, va exista egalitate de gen”.

Instruirea a fost organizată în cadrul proiectului „Tinerii, tinerele și autoritățile locale, împreună pentru o comunitate fără violență și stereotipuri de gen”, implementat de Centrul Media pentru Tineri (fondatorul Suntparinte.md), ca parte a Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Localitățile implicate în proiect sunt:

  • Raionul Cahul – Andrușul de Jos, mun. Cahul, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zîrnești
  • Raionul Ungheni – Mănoilești, Măcărești, Pîrlița, Rădenii Vechi, mun. Ungheni, Zagarancea

Următoarea etapă constă în faptul că tinerii și adulții din aceste localități vor forma grupuri de inițiativă și vor propune idei de inițiative locale privind promovarea egalității de gen și prevenirea violenței. Șase cele mai bune idei vor fi susținute financiar prin oferirea granturilor.

Acest articol este realizat de Suntparinte.md (fondat de Centrul Media pentru Tineri), în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). 

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.