Valorile adolescenților: Cum să ții piept atunci când copilul vrea lucruri scumpe
Adolescent

Valorile adolescenților: Cum să ții piept atunci când copilul vrea lucruri scumpe

By 15/01/2018 septembrie 22nd, 2021 No Comments

Sursa foto: semneletimpului.ro

Adolescența este perioada schimbărilor, perioada când copilul se maturizează și își formează propriul sistem de valori. Anume în această perioadă, adolescentul își dorește să aibă lucruri scumpe, prin intermediul cărora crede că se poate afirma. Este foarte important ca părintele să-i explice adolescentului care sunt adevăratele valori și, în același timp, trebuie să aibă grijă să nu deterioreze relațiile cu copilul său.

Adolescența vine cu o „bombă” de sentimente și schimbări care, deseori, îi pune în încurcătură pe adolescenți. Pe lângă faptul că au loc schimbări ale corpului, ei trăiesc mai intens sentimentele de dragoste, ură, prietenie, dezamăgire etc.

Una dintre prioritățile adolescenților în această perioadă este să construiască prietenii cu semenii săi. Anume atunci, ei se grupează după interesele și valorile pe care le au. Psihologa Natalia Rotaru-Sîrbu susține, că în această perioadă, adolescenții își doresc lucruri materiale scumpe, crezând că astfel vor putea să se diferențieze de colegi și își vor putea face o imagine bună printre semeni. Ei consideră că, dacă vor avea un telefon sau o haină scumpă, vor fi acceptați mai ușor într-o anumită gașcă.

Tendința de a avea cele mai scumpe lucruri poate ascunde și unele bariere emoționale. Deseori, adolescenții sunt dezamăgiți de anumite persoane sau sunt trădați, ceea ce le poate afecta încrederea în sine. Ca urmare, ei cred că, prin lucrurile scumpe pe care le dețin, vor demonstra semenilor că sunt mai buni.

Stabiliți relații puternice cu adolescenții

Dacă anterior nu au fost stabilite relații de încredere între părinți și copil, atunci această perioadă va fi una destul de dificilă pentru ambele părți. Părinții vor încerca să-i explice adolescentului că lucrurile scumpe nu trebuie să fie principalele valori în viață, iar copilul nu va dori să-i asculte, deoarece semenii lui au altă părere. Totuși, dacă există dorință din ambele părinți de a stabili o relație armonioasă, atunci totul este posibil:

 • Învățați copilul de mic să accepte anumite reguli și să nu se opună atunci când primește un răspuns negativ. Explicați-i de ce ați refuzat, prin argumente clare și convingătoare.
 • Implicați-l în planificarea bugetului casei și în procurarea produselor. Astfel, el va cunoaște care sunt cheltuielile zilnice.
 • Spuneți-i adolescentului că pentru fiecare problemă există mai multe soluții, precum și consecințe.
 • Deveniți prieten cu adolescentul și cu prietenii lui. Invitați prietenii lui la dvs. acasă sau organizați împreună cu ei diverse distracții. Astfel, veți înțelege unele valori și dorințe ale copilului.
 • Spuneți-i care este suma maximă pe care o puteți oferi pentru procurarea lucrurilor noi. Puteți să îi propuneți să contribuie și el cu economiile lui, dacă dorește ceva mai scump. Lăsați adolescentul să caute 3-4 variante, apoi luați împreună decizia finală.
 • Implicați adolescentul în diverse proiecte de voluntariat, fapt care-i va permite să își ocupe timpul cu activități plăcute și să își dezvolte abilități de a fi membru al unui grup.

Evitați următoarele momente în discuția cu adolescentul:

 • Nu ofensați și nu luați în derâdere aspectul exterior al copilului.
 • Nu-l impuneți să poarte hainele fratelui sau surorii mai mari.
 • Nu utilizați expresia: „Nu mă interesează ce poartă alți copii, tu o să porți ce îți cumpăr”. Deseori, hainele pe care o să le cumpărați vor sta în dulap sau vor fi rupte intenționat de către adolescent.
 • Nu utilizați expresia: „De ce umbli ca un boschetar?”. Adolescenții doresc să fie unici și irepetabili, de aceea, chiar dacă se îmbracă într-un stil pe care îl au unele persoane, nu-i comparați cu alții, în special cu persoanele străzii.
 • Acceptați ca, în garderoba adolescentului, să se regăsească haine cu diferite tăieturi sau desene mai deosebite. Spuneți-i copilului că le poate purta în timpul liber, în niciun caz la școală.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.