Skip to content Skip to footer

Merită să crezi argumentele antivacciniștilor? Mituri vs adevăr științific

În ultimii ani, oamenii s-au împărțit în două tabere cu privire la eficiența imunizării. În timp ce provacciniștii susțin că imunizarea este o metodă sigură și inofensivă de prevenire a unor boli infecțioase și periculoase, antivacciniștii aduc critici imunizării.

Aceste critici însă nu corespund realității.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]Ei spun că rujeola nu e o boală mortală, dar aceasta a omorât în Georgia un copil de 11 luni şi un tânăr de 19 ani, în anul 2013. În epidemia de  rujeolă din Bulgaria, în anii 2009-2010, din peste 24 de mii de bolnavi – 24 au decedat, în Franţa în anul 2011 au fost înregistrate 9 decese cauzate de rujeolă. În ultimii ani, focarele se înregistrează în Italia, Franţa, Marea Britanie, Turcia, Ucraina şi România, iar cauza principală este rata mică de vaccinare. În perioada 2009-2012, în Chișinău cazuri de rujeolă nu s-au înregistrat datorită vaccinării grupelor de risc.[/dt_quote] [dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]Ei spun că varicela nu e „mare scofală”, dar ea poate fi. În anul 2014, o fetiță de numai șapte ani din Marea Britanie a murit de varicelă la câteva ore după ce s-a îmbolnăvit. Părinții fetiței spuneau că nu știau că boala poate fi atât de gravă și că poate provoca decesul. Mai mult, în octombrie 2015, numărul micuţilor afectaţi de varicelă, în ţara noastră, a crescut de aproape două ori, faţă de luna precedentă. În total, de la începutul anului 2015, peste 8000 de copii s-au îmbolnăvit de varicelă în Moldova.[/dt_quote] [dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]Ei spun că gripa nu este periculoasă. Dar ea este. Conform Centrului Național de Sănătate Publică, la 1 martie 2016 în țară au fost înregistrate 16 cazuri de deces din cauza gripei sezoniere. Niciuna dintre persoanele decedate nu a fost vaccinată contra gripei. În total, au fost înregistrate 822 de cazuri de gripă sezonieră. În total, de la începutul anului 2018, în Chișinău au fost înregistrate 728 de cazuri de gripă.

Ei spun că tusea convulsivă nu este atât de rea pentru copii, dacă o contractează. Dar ea asta este. California a avut în 2010 cea mai mare epidemie de tuse convulsivă din 1947, de la introducerea vaccinului. Au fost 10 decese, toți fiind copii mai mici de 3 luni, dintre care nouă până în 8 săptămâni.[/dt_quote]

Ei spun că vaccinurile nu sunt atât de eficiente în prevenirea bolilor. Anual, viața a 3 milioane de copii este salvată prin vaccinare; în schimb, 2 milioane mor, anual, din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Ei spun că „infecția naturală” este mai bună decât vaccinarea. Dar greșesc.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]Ei spun că vaccinurile nu au fost testate riguros din punctul de vedere al siguranței. Dar siguranţa şi calitatea vaccinurilor este verificată încontinuu de către specialiștii Serviciului Supravegherii de Stat a Sănătății Publice și ai organizațiilor internaționale. În Republica Moldova sunt procurate doar vaccinuri înregistrate în modul stabilit, de la producători precalificaţi şi supravegheaţi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Vaccinurile sunt păstrate în camere frigorifere şi congelatoare speciale, cu sisteme triple de control a temperaturii și cu monitorizare continuă a temperaturii.[/dt_quote]

Ei spun că medicii nu vor recunoaște că există efecte adverse la vaccinuri. Dar efectele secundare sunt bine cunoscute, reacțiile dispar rapid. Sunt foarte rare cazurile în care reacțiile sunt grave.

Ei spun că vaccinul ROR cauzează autism. Nu este așa.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]Ei spun că aluminiul din vaccinuri este dăunător pentru copii. Dar copiii consumă mai mult aluminiu din laptele matern și cel praf decât o fac prin vaccinare și sunt necesare niveluri mult mai mari de aluminiu pentru a provoca daune organismului.[/dt_quote]

Ei spun că programul de imunizare este prea dificil pentru ca sistemul imunitar al unui copil să-i facă față. Nu este așa.

Ei spun că, dacă copiii altor persoane sunt vaccinați, nu este nevoie ca și ai lor să fie. Este un argument extrem de cinic, pentru că există o categorie de persoane care nu poate primi vaccinuri (femei însărcinate, vârstnici, persoane alergice la unele componente ale vaccinului). Aceste persoane depind de majoritate pentru a fi protejate. Oamenii care aleg să nu își vaccineze copiii își supun riscurilor nu doar copiii proprii, ci și copiii altora.

Text tradus si adaptat de pe violentmetaphors.com.

Sursa foto: ihcbesthealth.com

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.