Vaccinul contra Papilomavirusului uman (HPV) ar putea deveni obligatoriu în Republica Moldova
Știri

Vaccinul contra Papilomavirusului uman (HPV) ar putea deveni obligatoriu în Republica Moldova

Vaccinul contra Papilomavirusului uman (HPV) ar putea deveni obligatoriu în Republica Moldova. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat o Hotărâre de Guvern în acest sens, care este supusă dezbaterilor, începând cu ziua de astăzi. Vaccinul respectiv va fi promovat în calitate de vaccin obligatoriu pentru fetele de la vârsta de 10 ani. 

Astfel, toate persoanele pot scrie sugestii și să se expună în legătură cu acest subiect AICI. Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de minimum șase luni.

În țară, zilnic, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, în timp ce la fiecare trei zile una moare din această cauză. Peste 90% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tipurile oncogene ale Papilomavirusului uman (HPV). Vaccinarea contra infecției cu Papilomavirusul uman este implementată în toate cele 28 de state-membre ale Uniunii Europene.

Printre factorii de risc ai cancerului cervical se numără:

  • viaţa sexuală timpurie;
  • infecţiile transmise pe cale sexuală;
  • contraceptivele hormonale utilizate pe timp îndelungat;
  • consumul de tutun, alcool;
  • supraponderabilitatea.

Această maladie afectează în special femeile tinere, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 60 de ani. În stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, însă în stadiile avansate ale bolii apar sângerări şi secreţii vaginale anormale, însoţite de dureri.

Acesta determină apariția negilor genitali și anomalii celulare la nivelul colului uterin. Virusul se poate transmite pe cale sexuală și afectează numai femeile, bărbații fiind doar purtători.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, adică până la debutul vieții sexuale. Vaccinurile contra HPV sunt testate timp de aproximativ 15 ani, în cadrul unor studii clinice importante, pentru a fi licențiate și distribuite pe piață. Vaccinarea, concomitent cu streeningul, sunt măsurile cele mai eficiente de reducere a riscurilor cancerului cervical.

Citește și:

De ce sunt importante vaccinul anti-HPV și screeningul, în lupta contra cancerului de col uterin

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.