Usturoiul provoacă pierderea laptelui sau îi afectează gustul? Îți răspunde consultanta Olga Gutium
Bebeluș

Usturoiul provoacă pierderea laptelui sau îi afectează gustul? Îți răspunde consultanta Olga Gutium

Sursa foto: sharonyx.25u.com

Usturoiul a fost apreciat dintotdeauna datorită proprietăților sale benefice pentru sănătate. Odată cu înrăutățirea situației epidemiologice prin COVID-19, a devenit și mai răspândit mitul precum că usturoiul ar putea proteja oamenii de noul coronavirus. Responsabilii din sănătate susțin că nu există încă nicio dovadă în acest sens.

Cât ține de femeile care alăptează, una dintre cele mai populare întrebări este dacă usturoiul afectează gustul laptelui sau, și mai rău, provoacă pierderea laptelui, spune Olga Gutium, consultantă în alăptare și cofondatoarea „Mămica Alăptează”.

Mit 1. Consumul de usturoi duce la pierderea lactației

„Procesul producției de lapte (lactația) este un proces hormonal, prin urmare este imposibil să stimulezi sau să reduci producția de lapte cu vreun aliment, inclusiv cu usturoi”, atenționează Olga Gutium.

Mit 2. Usturoiul provoacă refuzul sânului

Olga Gutium precizează că, într-adevăr, gustul laptelui se poate schimba din cauza consumului unor condimente sau al usturoiului, ceea ce este normal. De obicei, copiii reacționează calm și înțeleg că laptele poate avea un gust diferit.

Un studiu realizat în Spania a arătat că bebelușilor le-a plăcut mai mult laptele și au mâncat mai mult în zilele în care mama a consumat usturoi.

Desigur, există și cazuri când copiilor nu le place laptele cu gust de usturoi sau de alte condimente. Este o chestiune de preferințe, ca în cazul adulților.

  • Recomandarea este ca, în perioada alăptării, să introduceți treptat usturoiul în alimentație (dacă obișnuiți să-l consumați) și să urmăriți reacțiile bebelușului.

Dacă observați că este agitat după ce a mâncat lapte cu gust de usturoi, limitați temporar consumul acestuia. Dacă nu există anxietate din partea copilului, atunci puteți mâncați usturoi în continuare.

Ați mâncat usturoi în timpul sarcinii? Copilul va fi deja obișnuit cu acest gust

Monica Sânpălean, nutriţionistă-dieteticiană din România, spune că datele epidemiologice, din studiile clinice umane existente, demonstrează că usturoiul are proprietăți antifungice, antivirale și antimicrobiene, precum și un rol important în susținerea sistemului imunitar, în prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului și a cancerului.

„Dacă o gravidă a avut parte, în timpul sarcinii, de o alimentație diversificată, atunci gustul și mirosul lichidului amniotic la care a fost expus fătul va fi unul specific și unul cu care el este obișnuit. Continuarea aceluiași regim alimentar diversificat, în timpul alăptării, nu ar trebui să afecteze în niciun fel nou-născutul”, adaugă Monica Sânpălean.

  • Recomandarea este să consumați moderat usturoi, așa cum l-ați consuma în mod normal (chiar dacă este pandemie de COVID-19). Puteți să-l consumați în stare proaspătă sau în bucate – în calitate de condiment.

Nu există studii referitoare la norma zilnică de usturoi proaspăt recomandată. Monica Sânpălean atenționează însă că nu este indicat să mâncăm zilnic 2-3 căței de usturoi și o ceapă-ntreagă.

Ai consumat usturoi în perioada alăptării? Împărtășește-ți aici experiența cu alte mame!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.