ȘcolarȘtiri

Uniformele școlare nu vor fi obligatorii. Fiecare instituție va decide ce vestimentație vor purta elevii

By august 16, 2018 No Comments

Uniformele școlare nu vor fi obligatorii în instituțiile de învățământ din țară. Codul vestimentar școlar/uniforma școlară va fi selectată doar după ce vor avea loc consultări cu elevii, părinții și cadrele didactice din instituție sau la nivel de municipiu/raion. Despre aceasta menționează Ministerul Educației, Culturii și Cercetării într-o circulară publicată pe drepturilecopilului.md

În cazul apariției unor disensiuni/conflicte, urmare a nerespectării de către unii copii a codului vestimentar adoptat, administrația școlii va identifica soluții pentru remedierea acestora, respectând principiul interesului superior al copilului. Sub nici o formă, elevului nu-i va fi limitat sau interzis accesul în instituție sau în sala de clasă.

În cazul în care va fi decisă introducerea obligatorie a uniformei, copiii din familiile socialmente vulnerabile vor beneficia de suportul necesar pentru achiziționarea uniformei școlare.

Condiția de bază a vestimentației este să fie realizată din materiale accesibile, confortabile, potrivite pentru activitățile educaționale și să îndeplinească cerințele de ordin igienic.

Instituțiile de învățământ urmează să informeze Ministerul, până la 23 octombrie, despre acțiunile întreprinse privind vestimentația școlară.

Menționăm că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat un chestionar privind introducerea uniformelor. Peste 80% dintre respondenți au indicat că elevii trebuie să aibă uniformă școlară. În același timp, 78,4% cred că uniforma este un semn distinctiv al școlii, care îl face pe elev să se simtă egal și disciplinat.

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a declarat că achiziționarea în fiecare an a unui set de uniformă școlară nouă implică cheltuieli suplimentare semnificative pentru părinți. Un set școlar complet (toamnă-primăvară și iarnă, inclusiv cu haine de schimb), cumpărat o dată pe an, ar însemna pentru părinți cheltuieli obligatorii cu mult peste 2.000-3.000 de lei pentru fiecare copil.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.