Anual, peste 2.600 de tinere din Republica Moldova devin mame, în timp ce fiecare al zecelea avort este efectuat de o fată de 15-19 ani. Sunt statisticile oferite de Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA Moldova). Sarcina în adolescență pune viitoarea mamă în situații dificile, determinând-o, de cele mai multe ori, să abandoneze studiile, să renunțe la sarcină sau să își crească singură copilul.
În context, UNFPA Moldova, în parteneriat cu Rețeaua de tineri educatori de la egal la egal „Y-PEER Moldova”, au lansat, în premieră, o inițiativă de promovare a drepturilor și sănătății reproductive în învățământul profesional tehnic (ÎPT). Prima instituție care a participat în acest proiect este Centrul de Excelență în Industria Ușoară. Circa 400 de tineri de la acest Centru au fost informați, în perioada martie-aprilie 2018, despre drepturile și sănătatea reproductivă, prevenirea violenței și a comportamentelor de risc în adolescență.
„Nu am folosit niciodată vreo metodă de contracepție”
Maria (prenume modificat) este elevă în anul III la un centru de excelență din capitală și în luna iulie urmează să devină, pentru prima dată, mamă. Ne-a povestit că a rămas însărcinată la 18 ani, sarcină pe care nu a planificat-o cu partenerul ei.
„Nu am folosit niciodată vreo metodă de contracepție, pentru că aveam încredere în partenerul meu, mai ales că discutasem despre faptul că nu dorim să devenim părinți deocamdată”.
Vestea că Maria este însărcinată a fost o surpriză pentru întreaga familie. Atât părinții fetei, cât și cei ai băiatului au spus că îi vor susține pe tineri și vor depune cu toții eforturi pentru ca Maria să nu abandoneze studiile.
Situația însă este diferită pentru trei colege de-ale ei: „O fată a născut și a abandonat studiile. A doua a născut recent și nu a mai venit la lecții. A treia a învățat câteva luni și a lăsat studiile, pentru că a rămas însărcinată”.
O altă colegă de-a Mariei a rămas însărcinată în primul an de studii, a stat acasă cu copilul timp de jumătate de an, după care a lăsat bebelușul cu părinții, pentru a-și putea continua studiile.
(tinere de la Teatrul de modă, care au prezentat colecția „Pilkin-sac”, având pungi cu mesaj despre sănătate reproductivă)
„Eleva cerea ajutor și întreba cum să procedeze în cazul în care este violată de propriul tată”
Inițiativa „Fetele își croiesc un viitor sănătos” vine ca o completare la disciplina „Decizii pentru un mod sănătos de viaţă”, introdusă din 2012 în instituțiile ÎPT, ca parte a proiectului „Educaţie pentru sănătate”. Scopul cursului este de a forma abilităţi necesare pentru un stil de viaţă sănătos.
„Am lansat această inițiativă cu scopul de a încuraja fetele și băieții să-și dezvolte abilitățile de viață, pe lângă acele cunoștințe tehnice pe care le obțin în învățământul profesional. Deprinderile de viață care previn abuzurile și violența, sarcinile nedorite, comportamentele de risc sunt necesare nu doar pentru dezvoltarea emoțională și fizică a adolescenților, ci și pentru asigurarea unei vieți productive în viitor”, a menționat Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.
Maria consideră că aceste lecții sunt binevenite, mai ales că „afli despre lucruri pe care nu le discuți cu părinții, pentru că ei sunt mai în vârstă sau îți este rușine să-i întrebi”.
Disciplina este opțională în instituțiile cu învățământ profesional tehnic, după cum indică Planul-cadru de învăţământ pentru meseriile conexe cu durata de studii de trei ani, Planul-cadru pentru învățământul profesional tehnic secundar cu durata de studii de doi ani, Planul-cadru pentru învățământul profesional tehnic secundar cu durata de studii de un an.
„Obiectivele și scopul acestei inițiative se pliază cu politicile educaționale ale Ministerului Educației. Dreptul la sănătate este un drept garantat. Această campanie va asigura durabilitatea cursului opțional „Decizii pentru un mod sănătos de viață”, predat în învățământul profesional tehnic. Campania are și un alt avantaj – elevii sunt informați într-un cadru nonformal. Astfel, vom avea o dimensiune complexă privind informarea și educarea în legătură cu dreptul la sănătate”, a declarat Angela Cutasevici, secretar de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
În cadrul disciplinei sunt studiate teme, precum: stereotipuri de gen și decizii, relaţii interpersonale, combaterea fumatului, narcomaniei, violenţei, prevenirea HIV/SIDA, nutriția, abuzul sexual, sănătatea sexual-reproductivă, infecțiile cu transmitere sexuală, planificarea unui mod sănătos de viață etc.
„Într-un an, după ce am studiat tema „Tipurile de abuz”, în cutiuța cu sugestii am găsit o scrisoare de la o elevă. Conținutul acestei scrisori m-a marcat. Eleva cerea ajutor și întreba cum să procedeze în cazul în care este violată de propriul tată. Am discutat cu ea, mi-a zis că vrea să o ajut. Am apelat la un centru de sănătate prietenos tinerilor. Am mers cu eleva la primele ședințe, apoi, timp de jumătate de an, ea a fost consiliată psihologic. Pe numele tatălui a fost deschis dosar penal, după care instanța a decis ca el să fie condamnat la 13 ani de închisoare”, ne-a povestit Diana Țapuchevici, profesoară de biologie, geografie și decizii pentru un mod sănătos de viață la Centrul de Excelență în Industria Ușoară.
„Unele tinere nu știau de ce apare menstruația”
Marius Nanii este coordonator de proiect la rețeaua „Y-PEER Moldova” și unul dintre tinerii care au instruit elevii de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară. A observat, în timpul ședințelor de informare, mai multe goluri la capitolul sănătate sexuală și reproductivă:
„Am atins mai multe subiecte tabu. Am observat că unele tinere nu cunoșteau ce e menstruația, de ce apare, de ce anume o dată pe lună etc. După orele de informare, tinerele se apropiau de noi și ne mulțumeau pentru că, într-adevăr, nu aveau cu cine discuta despre acest subiect. Noi, trainerii de la „Y-PEER Moldova”, ne acomodăm în funcție de cunoștințele și necesitățile de informare ale tinerilor pe care îi instruim. Dacă ei cunosc despre sănătatea sexuală, dar au întrebări despre sistemul reproductiv, ne străduim să le explicăm în detaliu și să analizăm împreună subiectul de care sunt interesați”.
„Astfel ne cunoaștem mai bine pe noi înșine”
Ca parte a acestei inițiative, elevii au fost implicați într-un concurs în cadrul căruia au propus idei de slogane și design pentru materiale promoționale (tricouri și genți), pe care ulterior le-au confecționat chiar ei, urmând să le utilizeze în activități de promovare a educației pentru sănătatea tinerilor.
Directoarea Centrului de Excelență în Industria Ușoară, Alexandra Raețchi, a menționat că în felul acesta elevii au economisit resurse pentru procurarea materialelor folosite la practica de producție, precum și și-au perfecționat abilitățile profesionale:
„Astăzi trasăm obiectivele pentru viitorul instituției noastre. Tinerii reprezintă o resursă extrem de valoroasă pentru orice societate, pentru Centrul de Excelență în Industria Ușoară în mod deosebit, deoarece scopul nostru este ca elevii să-și dezvolte aptitudinile și să obțină performanțe aici, în țara noastră. Dorim ca tinerii să fie conștienți de riscurile pentru sănătate la care sunt expuși în viața de zi cu zi”.
Cel mai bun design al genții a fost elaborat de grupa nr. 311. Emilia Carauș, reprezentanta grupei, a mulțumit organizatorilor pentru oportunitatea de a se exprima într-un mod mai diferit: „Cred că acest tip de activități sunt necesare în învățământul profesional tehnic, pentru că astfel ne cunoaștem mai bine pe noi înșine”.
Premiul pentru cel mai bun slogan a fost acordat grupei nr. 14 – „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”.
Inițiativa de promovare a drepturilor și sănătății reproductive urmează să fie extinsă în alte instituții de învățământ profesional tehnic, fiind un domeniu prioritar pentru dezvoltarea deprinderilor de viață sănătoase în rândul adolescenților și tinerilor.
Sursa foto: UNFPA Moldova