Un tânăr de la Complexul „Orfeu” a obținut o medalie de aur și alta olimpică, în Coreea de Sud
Școlar

Un tânăr de la Complexul „Orfeu” a obținut o medalie de aur și alta olimpică, în Coreea de Sud

Vladimir Șamanov, elev în orchestra școlară la Complexul-Pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu”, a obținut o medalie de aur și alta olimpică la Festivalul mondial „Pyeongchang Special Music & Art Festival”. Evenimentul s-a desfășurat în Coreea de Sud și are drept scop de a demonstra aptitudinile artistice (muzică, pictură, sculptură etc.) ale persoanelor cu cerințe educaționale speciale (CES), precum și de a contribui la incluziunea lor socială.

Vladimir are 14 ani și de doi ani merge la cursurile de fluier din cadrul instituției unde învață. Profesor de muzică îi este Oleg Ababii, directorul CPPC „Orfeu”. La festival, tânărul i-a impresionat pe cei prezenți prin interpretarea la fluier a piesei „Păstorul singuratic”.

Aproximativ 500 de persoane, inclusiv 130 cu nevoi speciale, din 26 de țări au participat la eveniment.

„Prestația lui Vladimir a fost una inedită, el fiind singurul care a interpretat o piesă la fluier. Pe scenă au evoluat nume notorii, printre care muzicieni coreeni cunoscuți, lituanianul Emil Korickij, un muzician cu probleme fizice, și pianistul cu o singură mână, Nicholas McCarthy din Marea Britanie. De asemenea, am fost impresionați de o orchestră simfonică formată doar din copii cu CES, care a oferit publicului un moment spectaculos”, a menționat Lucia Caciuc, consiliera primarului general pe probleme sociale, care l-a însoțit pe Vladimir în Coreea de Sud.

Pe lângă scopul său de bază, festivalul a anticipat Jocurile Olimpice și Paralimpice de iarnă din 2018. Cei prezenți au participat la Mini-Special Olympic, un test fizic alcătuit din patru probe, organizat de Comitetul pentru Jocurile Olimpice Speciale din Coreea.

„Vladimir a primit o medalie olimpică. De fapt, fiecare dintre cei care au participat a devenit învingător. Tinerii și-au depășit propriile temeri, și-au dovedit curajul și au demonstrat lor și lumii întregi că sunt capabili și că trebuie tratați ca orice om tipic. Atitudinea pe care o are Coreea de Sud față de oamenii cu CES este una deosebită. Instituțiile funcționează în interesul acestor copii și, indiferent de numărul de copii care frecventează aceste școli, statul nu le închide, din contra, plătește salarii pedagogilor pentru că aceștia sunt la locul de muncă”, a adăugat Lucia Caciuc, care, de asemenea, s-a învrednicit de o medalie olimpică pentru participarea la probele sportive.

Republica Moldova participă pentru al doilea an consecutiv la festival. Anul trecut, Constantin Beschieru de la „Orfeu” a participat tot cu o piesă interpretată la fluier. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 10-14 august.

Sursa foto: Lucia Caciuc/Facebook

Vezi și:

Grădinița „Orfeu” – singura instituție preșcolară din țară destinată copiilor cu deficiențe mintale

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.