ȘcolarȘtiri

„Un set școlar ar însemna cheltuieli cu mult peste 2.000-3.000 de lei pentru fiecare copil”. Recomandarea Expert-Grup privind uniformele școlare obligatorii

Postat de mai 2, 2018 No Comments

Achiziționarea în fiecare an a unui set de uniformă școlară nouă implică cheltuieli suplimentare semnificative pentru părinți. Un set școlar complet (toamnă-primăvară și iarnă, inclusiv cu haine de schimb), cumpărat o dată pe an, ar însemna pentru părinți cheltuieli obligatorii cu mult peste 2.000-3.000 de lei pentru fiecare copil. De această părere este Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” care susține că școlile și Guvernul au obligația morală să ia o atitudine responsabilă față de bugetele tuturor părinților.

Instituția a analizat chestionarul privind uniforma în școli, elaborat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) din Moldova și a ajuns la concluzia că întrebările adresate nu țin de costuri și bugetul maxim disponibil al părinților.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Orice măsuri compensatorii (ex. indemnizații) examinate pentru familiile social-vulnerabile nu vor fi un management suficient al impactului social, pentru că aceste costuri mari sunt o problemă și pentru familiile cu venituri medii (care reprezintă majoritatea părinților), de ex. pentru o familie cu doi copii și salarii de părinți bugetari”, menționează Expert-Grup.

[/dt_quote]

În context, Centrul Analitic recomandă Ministerului să elaboreze un regulament general privind adoptarea unui cod vestimentar în școli. Decizia de a adopta sau nu suplimentar o uniformă școlară unică ar rămâne astfel la discreția fiecărei școli, în anumite condiții permise de regulamentul MECC.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Adoptarea unei uniforme clasice stricte în școli poate avea efect diametral invers, fiind accesibilă doar pentru copiii din familiile cu venituri mari, și o mare problemă chiar și pentru o familie cu venituri medii cu 2-3 copii. Odată ce uniformele disponibile în vânzare diferă mult ca preț și calitate (ex. calitatea se vede rapid chiar și după 2-3 spălări), va apărea un efect invers celui scontat: copiii din familiile cu venituri mari vor avea uniforme mai scumpe și mai frumoase, în timp ce copiii din familii cu venituri medii și modeste vor avea o garderobă mai limitată și cu aspect mai puțin reușit. Educația este obligatorie și gratuită, astfel frecventarea unei școli nu trebuie să creeze cheltuieli pentru părinți”, conchide Expert-Grup.[/dt_quote]

Amintim că astăzi se încheie consultările publice privind necesitatea introducerii uniformelor școlare. Chestionarul poate fi completat în versiune online accesând linkul.

Lasă un comentariu