Un nou proiect pentru tineri și părinți: Lecții publice despre sănătatea reproductivă, organizate de „Felicia” și UNFPA Moldova
Știri

Un nou proiect pentru tineri și părinți: Lecții publice despre sănătatea reproductivă, organizate de „Felicia” și UNFPA Moldova

Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova și Fundația „Felicia” vor organiza pe parcursul acestui an mai multe lecții publice, cu femeile, părinții (mame și tați) și tinerii din Chișinău și din zone rurale, despre dezvoltarea adolescenților și principiile de comunicare în perioada pubertară, igiena menstruală, importanța testului citologic pentru prevenirea cancerului de col uterin, alegerea metodei de contracepție în corespundere cu drepturile și nevoile fiecărei persoane/cuplu. 

În cadrul sesiunilor vor fi implicați medici și specialiști renumiți din R. Moldova, pentru a oferi informație veridică și a combate miturile existente despre sănătate reproductivă. Evenimentele vor fi deschise pentru toți, fiind nevoie doar de înregistrare în prealabil.

Lecțiile publice vor fi organizate în cadrul unui parteneriat public-privat pentru a educa femeile, tinerii și părinții despre cum să aibă grijă de sănătatea reproductivă și cum să comunice fără stereotipuri la acest subiect.

Astfel este pus în practică unul dintre primele angajamente publice asumate în cadrul campaniei „Let’s Talk/Hai să vorbim!”, organizată de UNFPA Moldova și Suntparinte.md.

„Studiile demonstrează că, în multe familii din Moldova, aceste subiecte rămân a fi tabu. Este nevoie de implicarea cât mai multor actori din diverse domenii pentru a rupe tăcerea și a ajuta femeile, precum și tinerii părinți, să fie informați corect despre drepturile și sănătatea reproductivă. Mulțumim Fundației „Felicia” pentru susținerea acestei inițiative. Facem un apel către alți reprezentanți ai sectorului privat de a-și orienta programele de responsabilitate socială către educația tinerei generații și promovarea sănătății femeilor”, a spus Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova.

La rândul său, Lucia Berdos, directoarea Fundației „Felicia”, mamă a trei copii, a menționat că susține această cauză, deoarece subiectele despre sănătatea reproductivă sunt importante, dar foarte puțin discutate.

„Mi-aduc aminte că, la începutul vieții de familie, aveam imaginea că după nouă luni de zile trebuie să apară copilul. De ce? Pentru că nu se discuta despre dreptul la planificare, despre dreptul fiecărui cuplu de a decide când este gata și când își dorește copilul. Consider că, doar prin comunicare și prin punerea în discuție a problemei, putem identifica soluții și combate stereotipuri”.

Parteneriatul dintre UNFPA și Fundația „Felicia” are loc în contextul campaniei regionale UNFPA „Let’s Talk/Hai să vorbim!”, care a fost lansată în Moldova în anul 2019. Campania vine să combată stereotipurile legate de drepturile și sănătatea reproductivă și să implice sectorul privat, mass-media și liderii de opinie în promovarea discuțiilor libere la acest subiect.

Pe termen lung, campania are scopul să contribuie la schimbarea normelor sociale privind rolurile de gen, creșterea informării în domeniul sănătății reproductive în rândul tinerilor, promovarea planificării familiei și reducerea sarcinilor nedorite în adolescență.

Potrivit statisticilor, 39% dintre adolescenții din R. Moldova nu știu că sarcina poate apărea chiar și în urma unui singur contact sexual. Totodată, majoritatea femeilor cu vârsta de 25-61 de ani, care ar trebui să efectueze testul citologic o dată la 3 ani pentru a preveni cancerul de col uterin, nu știu că există asemenea posibilitate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.