Un caz de tuberculoză la o grădiniță de la Botanica. Reacția autorităților
PreșcolarȘtiri

Un caz de tuberculoză la o grădiniță de la Botanica. Reacția autorităților

Un caz de tuberculoză a fost depistat la grădinița nr. 96 din sectorul Botanica. Fetița s-ar fi infectat de la concubinul mamei sale, care suferea de TBC. Despre acest caz ne-a povestit Marianna Petrenko, mamă a patru copii, dintre care unul frecventează respectiva grădiniță.

Marianna Petrenko ne-a spus că a aflat despre acest caz cu două săptămâni în urmă:

„Deși fetița nu a frecventat grădinița din noiembrie, exista riscul ca ea să-i infecteze pe ceilalți copii până atunci, dat fiind faptul că perioada de incubație a virusului este de jumătate de an. Educatoarea ne-a anunțat să mergem la policlinică să facem testul Mantoux, pentru a vedea dacă organismul a fost infectat sau nu. Noi nu am reușit să îl efectuăm, întrucât vaccinul este ambalat într-o fiolă ce conține doze pentru circa 10 persoane. Ni s-a spus să așteptăm și că testul va fi efectuat pe data de 17 februarie. Azi am mers la grădiniță și copilul nu a fost primit la grădiniță”.

Am încercat să vorbim cu Polina Loboda, vicedirector pentru asistența mamei și copilului la Asociația Medicală Teritorială din sectorul Botanica, însă nu ne-a răspuns la apeluri.

Am reușit să discutăm cu consilierul ministrului Sănătății, Maria Dimineț, care a menționat că „Ministerul Sănătății a fost anunțat cu o lună în urmă despre acest caz. Începând cu 11 noiembrie 2016, fetița nu mai frecventează grădinița și la 20 ianuarie curent a fost stabilit diagnosticul de tuberculoză. Imediat a fost anunțat Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău, care s-a deplasat la fața locului și a întreprins măsurile de rigoare: a solicitat ca preșcolarii să facă proba Mantoux și a făcut dezinfecție în instituție. Din totalul copiilor, 25 au reușit să facă testul, care a arătat rezultate negative, adică infecția nu a fost transmisă. Am sunat la Institutul de Ftiziopneumologie și am programat pentru astăzi la ora 13:00 să fie făcut testul pentru copilul care nu a fost primit”.

Totodată, medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău, Luminița Suveică, a confirmat că instituția pe care o reprezintă a întreprins măsurile de rigoare pentru a nu fi afectați ceilalți copii. În plus, ne-a explicat faptul că doi copii nu au efectuat testul:

„Un copil avea viroză, în acest caz fiind contraindicată efectuarea testului Mantoux. Un alt copil era plecat peste hotare. Noi ne ocupăm doar de măsurile de profilaxie și, atunci când suntem informați, vedem ce măsuri luăm în funcție de indicațiile epidemiologilor”.

Totodată, CSP municipiul Chişinău face apel către personalul medical din instituţiile de învăţământ preşcolar de a manifesta responsabilitate şi a lua atitudine în cazul suspiciunilor de orice tip, observate la copii.

Solicitat de Suntparinte.md, directorul Spitalului de Ftiziopneumologie, Carmina Paladi, a declarat că nu cunoaște nimic despre membrii familiei copilului. Totodată, a menționat că fetița se află într-o stare bună, are o formă de tuberculoză limitată, respectiv nu reprezintă un pericol pentru alți copii.

Menționăm că tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, ce poate fi transmisă numai prin aer de la bolnavul de tuberculoză pulmonară infecțioasă, care nu primește tratamentul. Un astfel de bolnav elimină în aer aerosoli care conțin microbacterii de tuberculoză prin tuse, strănut, scuipat sau când vorbeşte.

În Republica Moldova, vaccinul contra TBC este administrat doar în primele 2-5 zile de la nașterea copilului. Conform noului Program Național de Imunizări, copiii care au vârsta de 7 ani nu vor mai fi revaccinați contra tuberculozei, dat fiind faptul că în ultimii ani nu s-au mai înregistrat cazuri grave de TBC.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.