Skip to content Skip to footer

Un altfel de început de an școlar. Peste 100 de elevi și părinți au aflat despre riscurile adolescenței și educația pentru sănătate

Au început anul de studii cu o lecție publică despre modul de viață sănătos în adolescență. Peste 100 de elevi, fete și băieți, și părinții lor, veniți din mai multe localități ale țării, au aflat astăzi despre riscurile de comportament în adolescență și necesitatea educației pentru sănătate în școală. Acțiunea a avut loc la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău.

„În instituția noastră își fac studiile peste 700 de elevi, dintre care doar 50 sunt băieți. Fetele sunt mai mult supuse riscurilor, precum: sarcini nedorite, avort, abuz etc. O campanie de informare a tinerilor cu privire la sănătatea reproductivă a început în martie 2018. Elevii de la Centrul de Excelență au învățat despre sănătatea reproductivă, cum să-și aleagă partenerii, care sunt riscurile unei sarcini nedorite. Foarte multe eleve s-au arătat interesate de subiect, pentru că nu fiecare copil discută față-n față cu părintele. Această campanie de informare se desfășoară sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Voi, părinții, sunteți persoanele cele mai apropiate de copii. Trebuie să-i ascultați, să-i informați, să le amintiți că viitorul nostru este în mâinile lor”, a menționat Alexandra Raețchi, directoarea CE în Industria Ușoară.

Lecția publică a fost organizată de voluntarii rețelei Y-PEER Moldova, cu suportul Agenției ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA Moldova), fiind parte a campaniei cu genericul „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”.

Angela Puiu a venit de la Ungheni cu fiica ei, Lucia. Ne-a spus că lecția publică i-a fost utilă atât ei, cât și fiicei sale care urmează să fie înmatriculată în anul I:

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]„Noi, părinții, suntem uneori mai închiși sau mai rușinați să vorbim cu copiii. Lecția de astăzi va avea un impact foarte mare asupra noastră. Am vorbit cu Lucia acasă pe tema aceasta și am încredere că va fi în siguranță”.[/dt_quote]

Și Gheorghe Gîrlea, din raionul Orhei, a venit astăzi cu fiica lui, Alina, elevă în anul I. Fiind tată a două fete, știe care sunt comportamentele de risc în adolescență: „Noi am stat de vorbă acasă, i-am spus să asculte, să nu se ocupe cu prostii, să nu se lege cu băieții care un comportament inadecvat, mai ales că aud tot mai multe cazuri despre fete însărcinate”.

Anual, peste 3.600 de fete din Republica Moldova, cu vârsta de 15-19 ani, rămân însărcinate. Din acest motiv, multe dintre ele renunță la studii.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Deseori, acest lucru se întâmplă nu pentru că ele vor, ci pentru că nu au știut cum să se protejeze sau unde să se adreseze pentru ajutor, nu au discutat nici în familie, nici la școală. Vrem să informăm tinerii despre cum pot să evite aceste consecințe, cum să construiască o comunicare mai bună cu alți tineri, cu părintele, cu angajatorul. În cadrul instruirilor au fost raportate și cazuri de violență în familie sau la locul de muncă”, accentuează Ludmila Sîrbu, analistă de programe tineret, UNFPA Moldova.[/dt_quote]

Elena Caminschi, elevă în anul I, a menționat că asemenea lecții sunt binevenite pentru toți elevii, precum și că suportul profesorilor este important mai ales pentru adolescenți: „O colegă a rămas însărcinată în clasa a VI-a, după ce a fost violată de tatăl ei vitreg. I-a povestit cazul coordonatoarei responsabile de violență din școală, care a ajutat-o să treacă peste această experiență”.

Informațiile prezentate la lecția publică i-au amintit lui Daniel Ciobanu despre instruirile de care a beneficiat atunci când învăța la Școala profesională Orhei, unde își fac studiile, în mare parte, băieți. Ne-a povestit că, la fiecare început și sfârșit de an, elevii erau informați despre metode de protecție împotriva sarcinilor nedorite și a infecțiilor cu transmitere sexuală, despre alimentația sănătoasă, evitarea cazurilor de abuz etc.

Astăzi a venit cu sora lui, Nadejda, care a pășit pentru prima dată pragul Centrului de Excelență. Cei doi frați susțin că au o relație apropiată și discută despre alegerea corectă a partenerilor, siguranța într-o relație etc.

Campania „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea” include și alte activități de informare și sensibilizare la nivel local, discuții publice despre educația pentru sănătate cu părinții, profesorii și liderii comunitari, teatru social prezentat de elevi, acțiuni de promovare a unui comportament sigur printre adolescenți, organizate în școli și comunități.

Campania este parte a proiectului „Promovarea educației pentru sănătatea tinerilor”, realizat de UNFPA Moldova, cu sprijinul Ambasadei Olandei la București, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, A.O. Parteneriate pentru Fiecare Copil, Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal Y-PEER Moldova și Centrul Educațional PRO DIDACTICA. Activitățile au loc în 22 de localități din 5 raioane: Chișinău, Cahul, Rezina, Fălești, Orhei.

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.